Jak zarejestrować nazwę zespołu?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
ast
Re: Jak zarejestrować nazwę zespołu?

Post autor: ast » piątek 21 gru 2007, 11:24

Dalej jednak nie widzę sensu zastrzegania nazwy zespołu - choc jest taka mozliwośc.
...

Sens może być taki, aby uchronić się przed sytuacją, gdy zrobi to ktoś inny i w ten sposób pozbawi Cię prawa do używania nazwy. Bo przecież, w sytuacji o której mówiłeś - dwa zespoly o tej samej nazwie, jeden zastrzeżony a drugi nie, sądu nie interesuje, który był pierwszy. Więc jest możliwa taka złośliwość:
- mam zespół o nazwie abcdefg
- nie zastrzegłem jej
- ktoś postanawia mi zrobić numer, i zastrzega sobie taka nazwę jako znak towarowy, a następnie żąda ode mnie zaprzestania jej używania.

I w obronie przed takimi akcjami widziałbym sens ew. zastrzegania nazwy.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Newman

Post autor: Newman » piątek 21 gru 2007, 11:52

Tak sobie czytam ten wątek i...niektóre wypowiedzi są dość straszne a niektóre po prostu zabawne. Podoba mi się te cytowanie przepisów

A ONEMAN SKĄD WZIĄŁEŚ TUTAJ USTAWĘ O ZNAKACH TOWAROWYCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WPROWADZASZ LUDZI W BŁĄD!!!!!!!!!!!!!!!!
Na podstawie "Ustawy o znakach towarowych" wydawane sa orzeczenia ale jest to w związku z przepisami intertemporalnymi!Tylko i wyłącznie!!!!! Obecnie (czyli także znaki które chcieli by zgłosić forumowicze) obejmuje ustawa Prawo Własności Przemysłowej (p.w.p.)!

A w temacie -
Tak się akurat składa że jeżeli chodzi o problem nazwy zespołu miałem wiele do czynienia w tej kwestii.
Zasadniczo rzecz numer 1 to kwestia zgłoszenia do UP. Nic prostszego takie zgłoszenie, więc nie polecam kancelarii rzeczniowskich gdyż inkasują za tę usługę dobre kilkaset złotych co w połączeniu z urzedową opłata 500 zł. jest kwotą nad wyraz wysoką.
Formularz do pobrania na stronie UP, natomiast jeżeli chodzi o zakwalifikowanie do odpowiedniej kategorii wśród kategorii nicejskiej to też nie ma z tym problemu (mogę pomóc).
Znaki mogą być tez różne (np. słowne, słowno-graficzne itd.)
Kwestia jest jednak taka że w przeciągu 5 lat musimy się posługiwać znakiem (wystarczy wydać jakiś materiał, chociażby w necie)
Dużo by gadać na ten temat...

Druga sprawa to dobra osobiste czyli przepisy KC, bo oprócz szczególnych przepisów związanych ze znakami towarowymi (p.w.p.) dochodzą nam ogólne z kodeksu cywilnego, np. pseudonim jest kwalifikowany jako dobro osobiste i roszczenie z tego tytułu możemy wysuwać.

Generalnie polecam chronić swoja nazwę (a najlepiej całe logo - koszty te same) jako znak towarowy. Większość znanych twórców ma zarejestrowane takowe.

Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 21 gru 2007, 13:23

A ONEMAN SKĄD WZIĄŁEŚ TUTAJ USTAWĘ O ZNAKACH TOWAROWYCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WPROWADZASZ LUDZI W BŁĄD!!!!!!!!!!!!!!!!
Na podstawie "Ustawy o znakach towarowych" wydawane sa orzeczenia ale jest to w związku z przepisami intertemporalnymi!Tylko i wyłącznie!!!!! Obecnie (czyli także znaki które chcieli by zgłosić forumowicze) obejmuje ustawa Prawo Własności Przemysłowej (p.w.p.)!

==========

Racja, racja z tym przepisami przejściowym. Jednak podałem Ustawe o znakach towarowych, ponieważ bardzo ładnie jest w niej zdefiniowana nazwa znaku towarowego (art 4)

Newman

Post autor: Newman » piątek 21 gru 2007, 13:39

Dlatego właściwe są przepisy obecnej ustawy Prawo Własności Przemysłowej od art 120.

Art. 120. 1. Znakiem towarowym może być każde oznaczenie, które można przedstawić w sposób graficzny, jeżeli oznaczenie takie nadaje się do odróżnienia towarów jednego przedsiębiorstwa od towarów innego przedsiębiorstwa.
2. Znakiem towarowym, w rozumieniu ust. 1, może być w szczególności wyraz, rysunek, ornament, kompozycja kolorystyczna, forma przestrzenna, w tym forma towaru lub opakowania, a także melodia lub inny sygnał dźwiękowy.
3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) znakach towarowych - rozumie się przez to także znaki usługowe;
2) towarach - rozumie się przez to w szczególności wyroby przemysłowe, rzemieślnicze, płody rolne oraz produkty naturalne, zwłaszcza wody, minerały, surowce, a także, z zastrzeżeniem art. 174 ust. 3, usługi;
3) znakach towarowych podrobionych - rozumie się przez to użyte bezprawnie znaki identyczne lub takie, które nie mogą być odróżnione w zwykłych warunkach obrotu od znaków zarejestrowanych, dla towarów objętych prawem ochronnym;
4) znakach wcześniejszych - rozumie się przez to znaki zgłoszone lub zarejestrowane z wcześniejszym pierwszeństwem.

I też ładnie napisane a przed wszystkim to jest OBOWIĄZUJĄCY przepis w stosunku do rzeczy najnowszych(mówiąc tak mało prawniczo), więc po co mącić czymś co nie będzie nikogo dotyczyć
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

ODPOWIEDZ