Producent muzyczny - korzyści

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
fyzoo
Re: Producent muzyczny - korzyści

Post autor: fyzoo » poniedziałek 20 sie 2007, 22:33

Mam pytanie o to samo ale troche inaczej. Mnie interesuje bardziej procentowy zakres wynagrodzen dla artysty i podmiotu zajmujacego sie rozprowadzaniem utworu. Konkretnie to ile nalezaloby sie artyscie umieszczajacego utwor na stronie www oraz koszt utrzymania takiej strony przez sam portal ale w procentach. Zadnych reklam i innych takich skladajacych sie w normalnym przypadku na normalna plyte CD kupowana w sklepie.

Awatar użytkownika
Mrzygłód
Kontakt:

Post autor: Mrzygłód » poniedziałek 20 sie 2007, 23:56

Mnie interesuje bardziej procentowy zakres wynagrodzen dla artysty i podmiotu zajmujacego sie rozprowadzaniem utworu. Konkretnie to ile nalezaloby sie artyscie umieszczajacego utwor na stronie www oraz koszt utrzymania takiej strony przez sam portal ale w procentach.

Artysta 75%, portal 15%. tak to wygląda NA OGÓŁ w zachodnich portalach. Wejdź sobie gdzieś i przeczytaj regulaminy. Portale mają jednak swoje kruczki, które pozwalają im kasować niezły szmalec przy niskim udziale procentowym Jak się zastanowić - żyła złota. Ktoś ma megaserwer i portal? Chętnie dodam do tego własną mózgownicę by zwiększyć ogólny dochód wszystkich

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » wtorek 21 sie 2007, 14:20

...Oj widzę że konkretu się nie dowiem...albo się nie rozumiemy...
Wiem już że stawka dla producenta to zazwyczaj kilka- kilkanaście procent ceny ppd płyty, i tak jest w większości kontraktów ... czy wie ktoś czy można gdzieś zobaczyć w necie wzory umów fonograficznych? ...

Konkretu sie nie dowiesz. Szczególnie, że w Polsce w wielu przypadkach nie ma pieniędzy na wynajmowanie producentów z prawdziwego zdarzenia, więc ten zawód jest jakby na swój sposób niedoceniany.
W USA bycie producentem to ogromne pieniądze (w końcu to przecież sprzedaż swoich wartościowych pomysłów i doświadczenia imho równie wartościowego jak praca kompozytora/aranżera)
Co do umów popytaj: http://forumprawne.org/ - tu
może coś Ci pomogą.
Pozdrawiam.

fyzoo

Post autor: fyzoo » wtorek 21 sie 2007, 15:48

Jeszcze zapytam sie jak wyglada wlasnie taki ogolny rozklad w procentach w przypadku zwyklej plyty CD i utworow muzycznych. Chyba ten rozklad w zachodnich i rodzimych produktach jest taki sam jak mi sie wydaje. Zyski portalu i producentow plyty chyba zaleza tez od zainteresowania utworami.

Awatar użytkownika
metalized

Post autor: metalized » środa 10 paź 2007, 16:42

A nie lepiej popytac jakiegos producenta z doswiadczeniem? Ja jestem slaby w te klocki bo dopiero pracowalem z paroma kapelami i zawsze sie dogadywalismy "symbolicznie", ale jest w polsce paru producentow, ktorzy pracuja na codzien z kapelami z zagranicy.
PRODUCENT/ARANŻER DO WYNAJĘCIA. SPORE DOŚWIADCZENIE, HARD ROCK & METAL.

ODPOWIEDZ