Procentowa własność w ZAIKS

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
grembo
Procentowa własność w ZAIKS

Post autor: grembo » wtorek 25 wrz 2007, 17:32

Witam - krotkie mam pytanie.

Czy mozliwe jest w ZAIKS rejestrowanie utworu - z procentowym okresleniem wlasnosci? Chodzi mi o taki uklad 40%-40%-20% i 80%-20%. Chodzi mi o forme wynagradzania menadzera w momencie gdy nie przelatuje podczas produkcji jakas wieksza gotowka, zby go splacic - za obsluge, koszty etc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
oneman

Re: Procentowa własność w ZAIKS

Post autor: oneman » wtorek 25 wrz 2007, 19:51

A dlaczego by nie? To jak dzieli się zyski zależy tylko od stron zainteresowanych. Nikt mi nie zabroni podpisać umowy na mocy której zyski będą dzielone w stosunku 99% do 1% - jeżeli strony godzą się na zastosowany podział to nie widzę sprawy.

Awatar użytkownika
steelcangoo

Post autor: steelcangoo » wtorek 25 wrz 2007, 20:05

...Witam - krotkie mam pytanie.

Czy mozliwe jest w ZAIKS rejestrowanie utworu - z procentowym okresleniem wlasnosci? Chodzi mi o taki uklad 40%-40%-20% i 80%-20%. Chodzi mi o forme wynagradzania menadzera w momencie gdy nie przelatuje podczas produkcji jakas wieksza gotowka, zby go splacic - za obsluge, koszty etc.

Pozdrawiam...
standardowy formularz zaiksu do rejestracji utworu ma miejsce do wpisywania kto i w ilu procentach partycypuje... umowa z menadżerem to twoja sprawa,możesz go wpisać jako autora tekstu lub polowy muzyki ... tylko kiedyś może się to obrócić przeciwko utworowi ...zazwyczaj menadżer nie ma udziałów w prawach autorskich i pobiera jedynie procent od tego co załatwi
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 25 wrz 2007, 20:18

Dzieki Panowie - upewnilem sie :)

ODPOWIEDZ