Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
-
LAFAR - Posty:5
Jak ściągnąć kasę z dłużnika?
autor: LAFAR » poniedziałek 17 wrz 2007, 18:58
Witam, mam następujący problem;
Wykonałem projekt dla pewnej agencji reklamowej. Podpisałem z nimi umowę o dzieło w której jest wyraźnie napisane że pieniądze za dzieło powinny pojawić się na moim koncie w 21 dni od daty przekazania ów dzieła. Minęło już jakieś 1,5 miesiąca od tej daty i kasy nie widać. Zlecenie już podpisałem wcześniej i im odesłałem. Mam swoją kopię. Wcześniej zrobiłem już dla nich 1 kawałek za który pieniądze spłynęły bez problemów. Pisałem już maile z ponagleniem i odzew był znikomy. Oczywiście swoją pracę wykonałem rzetelnie dotrzymując terminów. Nie było żadnych uwag z ich strony które mogłyby być przyczyną do niezapłacenia.
Reasumując bo chyba trochę namotałem
Jak ściągnąć pieniądze z agencji reklamowej w takiej sytuacji? Mam podpisaną umowę, oraz rachunek na dzieło ale nie MAM PIENIĘDZY

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Będę wdzięczny za pomoc.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » poniedziałek 17 wrz 2007, 19:11
od tego masz KRD i SĄDY a nie forum producentów i realizatorów........
-
devil
autor: devil » poniedziałek 17 wrz 2007, 22:01
tak jak napisal zbynia, od tego jest krd
wyslij bodajrze 3x poleconym listem wezwanie do zaplaty.
po 3 razie ladnie odpisz ze teraz mozesz ich dopisac do krajowego rejestru dluznikow, gw wiekszosci przypadkow raczej pomaga
ja akurat nie mialem az takiej sytuacji, ale telefony i maile nie pomagaly.
wystarczyl pojedynczy polecony list z wezwaniem do zaplaty, po tygodniu kasa byla na koncie :D
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
-
flove
autor: flove » poniedziałek 17 wrz 2007, 23:57
Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Będę wdzięczny za pomoc. ...
kilka razy się z tym spotkałem ... najlepiej pojedz do nich (jeśli masz mozliowść) staw się tam i po prostu zaznacz problem ... podpisali umowę z ktorej się nie wywiązują ... przekaż to w sposób przyjazny zaznaczając iż będziesz musiał podjąć "Stosowne środki prawne" jeśli nie wywiażą się z umowy ... z doswiadczenia wiem iz inaczej na ciebie patrzą jak pojawiasz się u nich w biurze nizeli pisząc i dzwoniąc :) ...
-
Laliszon
autor: Laliszon » wtorek 18 wrz 2007, 02:05
Jesli nie mają podpisanego rachunku przez ciebie że jest zapłacone, a wyemitowali np: Reklamę to jesteś w domu, nie dotrzymali warunków umowy a skorzystali z twojego dzieła prosta droga do kancelari adwokackiej, możesz nawet sporo więcej uzyskać z odszkodowania, ale na początek postrasz ich tym i zobaczysz zaplacą w 2 dni.
A tak przy okaji napisz co to za firma, będziemy ostrożniejsi.
-
Tadeo
-
Kontakt:
a masz potwierdzenie odbiory ów dzieła przez zleceniodawcę?
-
Dzięki wszystkim za pomoc! No właśnie tu jest chyba problem ponieważ mam podpisany rachunek oraz zlecenie (przeze mnie też)

Zaufałem im ponieważ wcześniej nie było problemów dlatego bez czekania na kase podpisałem rachunek.
Nazwy firmy wole nie udzielać w każdym bądź razie jest to duża i znana firma po której bym się tego nie spodziewał. Poczekam jeszcze trochę i jak już wszystkie "miłe" środki się wyczerpią wtedy postaram się ich odpowiednio obsmarować
-
...Dzięki wszystkim za pomoc! No właśnie tu jest chyba problem ponieważ mam podpisany rachunek oraz zlecenie (przeze mnie też)

Zaufałem im ponieważ wcześniej nie było problemów dlatego bez czekania na kase podpisałem rachunek.
Nazwy firmy wole nie udzielać w każdym bądź razie jest to duża i znana firma po której bym się tego nie spodziewał. Poczekam jeszcze trochę i jak już wszystkie "miłe" środki się wyczerpią wtedy postaram się ich odpowiednio obsmarować

...
...Aha zapomniałem dodać że dzieło jest już dawno odebrane oraz wykorzystywane.
-
ast
...Dzięki wszystkim za pomoc! No właśnie tu jest chyba problem ponieważ mam podpisany rachunek oraz zlecenie (przeze mnie też)

...
No to zdaje się, że od strony prawnej jesteś bez szans - bo podpisując rachunek, niejako oświadczyłeś "Odebrałem pieniądze"...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
-
spiker
autor: spiker » wtorek 18 wrz 2007, 16:18
No to zdaje się, że od strony prawnej jesteś bez szans - bo podpisując rachunek, niejako oświadczyłeś "Odebrałem pieniądze"... ...
Tylko w przypadku gdy na rachunku zawarłeś sentencję typu: "Zleceniobiorca kwotę należnoci przyjął w dniu........", lub coś w tym stylu. Co do zasady wystawienie rachunku (a jest to obowiązek zleceniobiorcy a nie zleceniodawcy) nie jest jednoznaczne z przyjęciem zapłaty.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...