Produkcja i sprzedaż aranżacji

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
midishiner
Produkcja i sprzedaż aranżacji

Post autor: midishiner » poniedziałek 06 sie 2007, 09:38

Witajcie. W mojej okolicy istnieje ok 200 zespołów chałturniczych i innych tego typu bandów. Od dawna zajmuję się aranżowaniem podkładów do "topowych" przebojów na potrzeby wesel, bankietów i dancingów, nieodpłatnie rozporowadzając to po znajomych kapelach. Chciałbym zająć się legalną sprzedażą takich aranżacji (bo jak wiadomo trochę się nad tym siedzi). Wiem że niejaki leszek z intermidi też zajmuje się czymś takim, ale jak posłuchałem jego demo, to... stwierdziłem że mógłbym być niezłą konkurencją

Jak wygląda to od strony prawnej, zakładając że pracuję na legalnym sofcie?

Co z ZAiKSEM?

Dzięki i pozdrawiam

[addsig]
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
BassFun

Re: Produkcja i sprzedaż aranżacji

Post autor: BassFun » poniedziałek 06 sie 2007, 23:12

Musisz miec działalność gospodarczą , płacic zus , podatki , vat

opłacać prawa autorskie zaiks ok 10 % z zysku.

Sam chciałem to zrobic ale obliczyłem i okazało sie ze nic mi nie zostanie po opłaceniu wszystkich podatkow.Dlatego zrezygnowałem bo to marny interes tym bardziej ze jest piractwo takze w branzy podkladow audio.

Zespoly kupują na spole 10 aranzacji i sie wymieniają a ty tracisz na tym.

Na software musisz wydac przynajmniej 10.000 zeby miec jakis podstawowy soft do produkcji roznorodnej muzyki(podkladow)

Utworki.pl i Muzyczka.pl to molochy zatrudniające ludzi mające tysiace stałych klientow dlatego sie utrzymują na rynku.

Nie dasz im rady bo oni są juz na rynku bardzo długo nawet jeszcze o nich nie było słychac w necie a juz sprzedawały midi podklady ogłaszajac sie w Muzyku(lata 90).

Firmy te wydają co miesiąc tysiace zł na reklamę.

Dlatego jeszcze działają.

Odradzam podklady bo to cienki interes .

Polecam komponowanie,prawa autorskie tantiemy,zaiks:)

psr740

Re: Produkcja i sprzedaż aranżacji

Post autor: psr740 » wtorek 07 sie 2007, 00:18

Cześć.Mógł byś mi podać jakieś namiary do siebie? chciałbym żeby ktoś zrobił mi kilka arańzy w profesjonalny sposób.Moje GG 653158.
nie lubie kłamstwa

ODPOWIEDZ