Cała prawda o polskim Hip Hopie

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
entryspace
Re: Cała prawda o polskim Hip Hopie

Post autor: entryspace » środa 16 lip 2003, 20:53

ja tworzę techno-melody i zawsze dbam o to żeby brzmiało a nie robiło spustoszenie w uszach - pozdrawiam - ...

też tworzę techno - melody. Ślicznie powiedziane! Choć może nazwałbym to techno - melody - dream ... Melodia, którą piszę ja, od początku do końca. Syntezator, którego brzmienie tworzę ja, zawsze inne, zawsze unikalne... Syntetycznie wygenerowany beat, mój, specjalny, niepowtarzalny.

dużo pozytywnego odczucia a dopiero daleko, daleko w podpisie:

- precz z importowanymi loopami i precz z brzęczeniem na gitarce.

Hej djx, masz może w necie jakieś miejsce, gdzie można byłoby posłuchać co tworzysz?

pozdrawiam
cieszę się życiem

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » środa 16 lip 2003, 21:29

...

prawdziwych "artystow" tych ktorzy sie naprawde staraja, udoskonalaja umiejetnosci bedzie masa pozerow i tych ktorzy robia to tylko dla kasy, szampana MOET i chuderlawych dziwek-wieszakow. **********************

Chuderlawych dziwek- wieszaków? No co Ty! Na większości teledysków hiphopowych te laski mają tyłka jak szafa gdańska z lustrem. Bleh.

Ale to tylko na marginesie.

Jasne, są artyści hiphopowi, którzy potrafią tworzyć SZTUKĘ. Nie jest nim na pewno Puff Daddy aka P.Diddy, to, co on wyrabia woła o pomstę do nieba. W każdym, dosłownie w każdym kawałku, który wydał na singlu, jest jakiś zerżnięty motyw. Na tym ma polegać tworzenie muzyki? Na zrzynaniu z cudzych pomysłów? Dziękuję.

Co do pozytywnego przekazu w hiphopie ciekawe jest Stare Miasto, inne w warstwie tekstowej niż ta większość, która potrafi tylko snuć wywody, jak to na świecie jest źle.

Pozdry

Lady Ten
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » czwartek 17 lip 2003, 01:21

z cudzych pomysłów? Dziękuję.

Co do pozytywnego przekazu w hiphopie ciekawe jest Stare Miasto, inne w warstwie tekstowej niż ta większość, która potrafi tylko snuć wywody, jak to na świecie jest źle.

Pozdry

Lady Ten...

A mnie w polskim Hip-Hopie śmieszy pare kwestii.

1. Nie jestem znawcą temata, ale ileśtam lat się żyje i wiem, ze Hip_Hop składa sie z kilku podskładni :

- rapowanie

- grafiti

- i costam jeszcze.

Smieszy mie fakt, ze jak pytam młodych kolsi kto jest teraz raperem nr 1 to twierdza, ze rapu juz nie ma. Ja mówie jakto ? No jest Hiphop. Hip-Hop to zdaje się nie muzyka, ale cała kultura, ale dla tych baranów to jeden kij.

2. "Jest kurw... chu...., zycie jest do tyłka," rapują (tudziez rymują) kolesie w nowych BMW. COs tu nie gra, nie sądzicie ?

3. Slamsy tu, slamsy tam. A widział ktoś w polsce getta i slumsy ? OK, w wielu miejscach jest bieda i to nielicha - przyznaje, al;e chyba nie ma u nas jeszcze slumsów. Nasi "hiphopowce" na siłę robia z polski przedmieścia meksyco city tylko po to aby zaistnieć. Śmiem twierdzić, ze polski "hip-hop" to stek kłamstw i kretaczy. To tak jakbym śpiewał mieszkając na mazurach "U nas w Grenlandii jest zajeb ... zimno".

4. Ryj mi się cieszył, jak będąc w styczniu w Egipcie na tamtejszej dyskotece usłyszałem kawałek - zdaje się Peji (szacunek dla niego) - Ciemno juz zgasly wszystkie światła. To było naprawdę miłe, choć nie słucham hiphopa :)
Mayewsky

(GG - 4039365)

Spekulacja

Post autor: Spekulacja » czwartek 17 lip 2003, 09:22

rap to sposob wypowiedzi, hip hop to subkultura wywodzaca sie z getta

w ktorej sklad wchodza: mcing ( czyli wlasnie rapowanie ), djing ( gramofon itd. skrecz, cut, i inne kosmiczne sztuczki ) bboying ( czyli latwym jezykiem "taniec polamaniec" ) i graffiti ( sztuka getta a nie napisy w stylu WIDZEW Zbuj ) .

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » czwartek 17 lip 2003, 10:12

...rap to sposob wypowiedzi, hip hop to subkultura wywodzaca sie z getta

w ktorej sklad wchodza: mcing ( czyli wlasnie rapowanie ), djing ( gramofon itd. skrecz, cut, i inne kosmiczne sztuczki ) bboying ( czyli latwym jezykiem "taniec polamaniec" ) i graffiti ( sztuka getta a nie napisy w stylu WIDZEW Zbuj ) . ...

Czy jest to subkultura, czy nie nie bede sie sprzeczal bo się na pewno nią się stała. Co do muzyki, to bądźmy szczerzy: jak można nazwać hh muzyką?? I apeluję tutaj także do osób, które grają hh. Czy możecie o sobie powiedzieć, że jesteście muzykami ??

Słyszałem jedną, dobrą, francuską kapelę hip-hopową (nazwy niestety nie pamiętam), o której mogę powiedzieć, że naprawdę dawała coś z siebie i naprawdę tworzyła muzykę. Używali "żywych" instrumentów takich, jak skrzypce (co wypadło naprawdę zaje......), gitar, perkusji, a nie tylko automatu perkusyjnego, gramofonu, oraz wielu, różnych sampli, itp. (które to rzeczy oczywiście też wpletli w swoje utwory, ale nie była to podstawa).

Kiedy usłyszę produkcje polskich wykonawców tego nurtu wyłączam radio lub telewizor. Chociaż nie wiem jak bym się starał, nie potrafię nazwać tego muzyką....

Zróbcie coś z tym!!

Laser71

Post autor: Laser71 » czwartek 17 lip 2003, 13:04

Czy jest to subkultura, czy nie nie bede sie sprzeczal bo się na pewno nią się stała. Co do muzyki, to bądźmy szczerzy: jak można nazwać hh muzyką?? I apeluję tutaj także do osób, które grają hh. Czy możecie o sobie powiedzieć, że jesteście muzykami ?

Nie wolno uogólniać!!! Trzeba pamiętać, że każdy kierunek muzyczny jest jakoś tam rozpoczęty przez ludzi, którzy go wyznaczają, następnie pojawia się kilku artystów eksplorujących daną sprawę a później, cóż..... pojawiają się całe rzesze kiepskich epigonów, więc trzeba oddać sprawiedliwość tym, którzy robią hip hop genialnie, zahaczając o jazz, funk, rocka itp. inną genialną sprawą może być warstwa tekstowa choć to już rzeczywiście rzadsza historia....

Jestem w stanie docenić KAŻDĄ sztukę, jeżeli ta jest w stanie mnie poruszyć.

Gram na gitarze

Awatar użytkownika
lookool

Post autor: lookool » czwartek 17 lip 2003, 13:36

Jestem w stanie docenić KAŻDĄ sztukę, jeżeli ta jest w stanie mnie poruszyć.

...

Sam piszesz: Nie wolno uogólniać!!! A co teraz sam zrobiłeś ?

Laser71

Post autor: Laser71 » czwartek 17 lip 2003, 14:33

...Jestem w stanie docenić KAŻDĄ sztukę, jeżeli ta jest w stanie mnie poruszyć.

...

Sam piszesz: Nie wolno uogólniać!!! A co teraz sam zrobiłeś ?

...

Masz mnie
Gram na gitarze

maroEKT

Post autor: maroEKT » czwartek 17 lip 2003, 14:39

...Czekalem az ktos poruszy ten temat.

Ja slucham zachodniego hip-hopu od 1993 i caly rozwoj tej polskiej sceny widze od jej stanu "niemowlaczka". zreszta wspoltworze ja. i fakt jest taki ze wiekszosc tych wypromowanych wykonawcow jest naprawde hu.. nie warta, "gwiazdy" ktore wychodza tylko dla tego ze jest zapotrzebowanie na taki gatunek muzyki. a co do muzyki to nasi rodzimi producenci to typowe kukielki-otworczee-malpki ( napewno nie wszystcy, dla niektorych napewno czuje respekt ) ich praca tworcza ogranicza sie do samplingu, zapetlenia i dodania beatu. taki przecietny, mlody producent mysli ze jak kupi sobie MPC to juz bedzie naparzal bity ja dj. Premier ( z grupy Gangstarr, dla tych ktorzy niewiedza ) , a niewie jak dzialaja najprostsz programy na komputerze, niewie co to wirtualne instrumenty i nigdy niebedzie mial pojecia jak ich uzywac.

W swoim czasie ludzie sie podniecali ze hh to jedyna muzyka naprawde mowiaca o zyciu, teraz to zycie owych gwiazdek doslownie sprowadza si do kilku prostych czynnosci:

- wciagania koksu

- picia szampana

- srania

- i produkowania nic niewartych kawalkow, opartych na melodiach, powtorkach z przeszlosci.

Smieszny i jednoczesnie mizerny jest też sposob lirycznego podania tego wszystkiego przecietnemu sluchaczowi, w tym momecie przypomina to disco-polo, im latwiej tym lepiej. Tak dla nauki wykonawcy powinni sprawdzic takich zachodnich wykonawcow jak np. Gravediggaz, Guru, pozazdroscic, bo wiekszosc z nich nigdy nieosiagnie takigo poziomu technicznego jak oni.

Pozdrowienia dla wszystkich konkretnych mc's i nieodtworczych producentow. Pokoj!

...

zamocno uogulniasz człowieku.

myslisz że jak młody producent juz nie wie jak uzywać wir. instru. i jedzie na samplingu

to ci powiem że oprucz wirtualnych to się zgrywa nawet żywe a wszystko poto rzeby nie odpier... kopii

wszystko zalezy od hajsu jaki masz na sprzęt

jak masz sprzęt to może tak myślisz ale sprubuj zrobic cos nazwykłym pc z soundblasterem

producent amator- muzyka hiphopowa

maroEKT

Post autor: maroEKT » czwartek 17 lip 2003, 14:44

...Marzy mi sie stworzenie pewnego projekty muzycznego ktory obalilby(osmieszyl) cala ideologie zwiazana z hh i pokazalby tym wszystkim "prawdziwym mc" ze sa gowno warci...........

To prawda ze sa sklady ktore maja swoje brzmienie i maja cos do powiedzenia; K44, Fisz, Pezet/Noon, czy tak znienawidzony przez wielu Liroy.......ale reszta to.......szkoda gadac!...

To ci powiem że w dupie byłeś(aś) i gówno wiesz. jak to zawsze bywa najwięcej gada ten co ma naj mniej z tym doczynienia.

producent amator- muzyka hiphopowa

Zablokowany