Witam!!
Mam nagranie, użyłem sampla z pewnego utworu, zmieniłem jego wyskośc, został przeze mnie pocięty na kilka drobnych części i użyty w nagraniu. Nagranie to chcę opublikowac na moje stronie w mp3.wp.pl . Dopiero ją założyłem i nasuwa mi się pytanie: skoro twórcy portalu pytaja się o utwór, z którego samplowałem (jest takie pole do wypełnienia, przy dodawniu utworu), w jakim celu to robią i jakie mogą byc konsekwencje??
Oczywiście nie mam praw autorskich do nagrania, z którego samplowałem. Czytałem artykuł z Eis 12/2005 ale nie rozjaśnił mojej wiedzy. Skoro nie planuję aby ktokolwiek płacił mi za to nagranie, czy mogę spodziewac sie kary za użycie sampla??
Pozdrawiam
sample w utworach z darmowych stron mp3
- pan_Buczek
- pan_Buczek
Re: sample w utworach z darmowych stron mp3
Dodam jeszcze fragment regulaminu:
"4.3. Użytkownik oświadcza, że jest autorem zamieszczonych na swojej Stronie WWW utworów (muzyki, tekstu, zdjęć, scenariusza, filmu, teledysku i innych) lub nabył prawa autorskie do utworów w niezbędnym zakresie.
4.4. Użytkownik oświadcza, że przysługują mu prawa pokrewne do zamieszczonych na swojej Stronie WWW utworów lub nabył takie prawa w niezbędnym zakresie.
4.5. Użytkownik oświadcza, że przysługują mu w niezbędnym zakresie prawa do fonogramów wykorzystanych na jego Stronie WWW.
4.6. Użytkownik oświadcza, że posiada niczym nieograniczone prawo do umieszczenia utworów na Stronie WWW oraz bezpłatnego udostępniania innym osobom utworów na warunkach określonych w niniejszym Regulaminie.
4.7. Użytkownik oświadcza, że dokona stosownego rozliczenia ze wszystkimi osobami, którym przysługują prawa do utworów, plików i fonogramów zamieszczonych na swojej Stronie WWW, jeżeli uprawnione osoby występują z roszczeniami z tytułu przysługujących im praw.
4.8. Użytkownik oświadcza, że dopełni wszelkich prawem wymaganych czynności niezbędnych w celu wykorzystywania swojej Strony WWW zgodnie z Regulaminem.
4.9. Z zastrzeżeniem pkt 5 niniejszego Regulaminu, Użytkownik oświadcza, że nie będzie zamieszczał za pośrednictwem Serwisu na swojej Stronie WWW ani udostępniał osobom trzecim utworów, które nie spełniają warunków określonych w punktach 4.2 ? 4.8.
4.10. Użytkownik zobowiązuje się do naprawienia szkody jaką może ponieść WP z tytułu ewentualnych roszczeń osób trzecich związanych z przysługującymi im prawami do utworów, plików lub fonogramów zamieszczonych i udostępnianych przez Użytkownika na jego Stronie WWW." wp.pl
"4.3. Użytkownik oświadcza, że jest autorem zamieszczonych na swojej Stronie WWW utworów (muzyki, tekstu, zdjęć, scenariusza, filmu, teledysku i innych) lub nabył prawa autorskie do utworów w niezbędnym zakresie.
4.4. Użytkownik oświadcza, że przysługują mu prawa pokrewne do zamieszczonych na swojej Stronie WWW utworów lub nabył takie prawa w niezbędnym zakresie.
4.5. Użytkownik oświadcza, że przysługują mu w niezbędnym zakresie prawa do fonogramów wykorzystanych na jego Stronie WWW.
4.6. Użytkownik oświadcza, że posiada niczym nieograniczone prawo do umieszczenia utworów na Stronie WWW oraz bezpłatnego udostępniania innym osobom utworów na warunkach określonych w niniejszym Regulaminie.
4.7. Użytkownik oświadcza, że dokona stosownego rozliczenia ze wszystkimi osobami, którym przysługują prawa do utworów, plików i fonogramów zamieszczonych na swojej Stronie WWW, jeżeli uprawnione osoby występują z roszczeniami z tytułu przysługujących im praw.
4.8. Użytkownik oświadcza, że dopełni wszelkich prawem wymaganych czynności niezbędnych w celu wykorzystywania swojej Strony WWW zgodnie z Regulaminem.
4.9. Z zastrzeżeniem pkt 5 niniejszego Regulaminu, Użytkownik oświadcza, że nie będzie zamieszczał za pośrednictwem Serwisu na swojej Stronie WWW ani udostępniał osobom trzecim utworów, które nie spełniają warunków określonych w punktach 4.2 ? 4.8.
4.10. Użytkownik zobowiązuje się do naprawienia szkody jaką może ponieść WP z tytułu ewentualnych roszczeń osób trzecich związanych z przysługującymi im prawami do utworów, plików lub fonogramów zamieszczonych i udostępnianych przez Użytkownika na jego Stronie WWW." wp.pl
Wlasnei dlatego nie zamieszczam na darmowych ani innych stronach swoich utworów. Nie chciałbym, zeby potem ktos po prostu "wziął sobie, pociał, coś zmienił" i firmował jako swój utwór. Proste.
"...Oczywiście nie mam praw autorskich do nagrania, z którego samplowałem ..."
Sam juz sobie odpowiedziales = nie nabyles praw autorskich do samplowanego dziela ani nawet nie wystapiles o nie.
W takiej sytuacji mozesz wykorzystac samplowany utwor tylko na swoje wlasne potrzeby (uzytek wlasny) co znaczy, ze mozesz samplowac kawalki jakie chcesz, ale nie mozesz nic z nimi robic procz sluchania w domowym zaciszu. Nie ma znaczenia czy masz zamiar wystawic dzielo za darmo czy tez za oplata. Znaczenie ma to, ze nie posiadasz praw do korzystania z sampli. To, ze nie czerpiesz korzysci finansowych z bezprawnego wykorzystania cudzego utworu bedzie przed sadem jedynie okolicznoscia lagodzaca.
Proponuje sie skontaktowac z autorem i wlascicielem autorskich praw majatkowych do samplowanego utworu i poprosic o pisemna zgode. Inna forma niz pisemna nie bedzie wazna!
Konsekwencje moga byc spore i rozne: odszkodowanie, zaprzestanie procederu, konfiskata mienia uzyteg do popelnienia przestepstwa.
Kary mozesz sie spodziewac o ile wlasciciel autorskich praw majatkowych do samplowanego utworu rozpozna sample. Wowczas, jesli nie masz zgody nie pozostaje nic innego jak tylko Ci wspolczuc
Kiedyś miałem podobną sytuację z utworem Jethro Tull, napisałem do nich w sprawie wykorzystania fragmentu utworu, podobnie jak w Twoim przypadku, pociętego na kawałki, ze zmienioną wysokością itd. Sprawa wyglądała tak, że mogłem używać podkładu muzycznego z tym samplem jedynie w celach nie dochodowych, tj. w utworach za których pobranie/odsłuchanie nie jest pobierana opłata, a także przy występach live. W wypadku użycia komercyjnego prosili o kontakt w celu ustalenia szczegółów.
Pozdrawiam
Odnośnie wykorzystania patrz Art. 2 pkt 1 UstPrAut. Natomiast jeżeli chodzi o korzystanie i rozporządzanie patrz ten sam artykuł pkt 2.
(przypominam że prawa majatkowe trwają lat 70)
Oprócz tego nie masz praw do fonogramu (Art 94) poniewaz korzystasz i obrabiasz nie swój materiał.
(przypominam że prawa majatkowe trwają lat 70)
Oprócz tego nie masz praw do fonogramu (Art 94) poniewaz korzystasz i obrabiasz nie swój materiał.
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
Konsekwencje moga byc spore i rozne: odszkodowanie, zaprzestanie procederu, konfiskata mienia uzyteg do popelnienia przestepstwa.
E tam spore. "Mienie użyte" czyli program pewnie też nie było kupione, więc mała strata
E tam spore. "Mienie użyte" czyli program pewnie też nie było kupione, więc mała strata