Ile za muzykę do reklamy?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
z
Ile za muzykę do reklamy?

Post autor: z » poniedziałek 24 lip 2006, 22:36

Witam,
mam okazję sprzedać kilka miniatur muzycznych
dla agencji reklamowej.Czy ktoś orientuje się w stawkach?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tomak

Re: Ile za muzykę do reklamy?

Post autor: tomak » wtorek 25 lip 2006, 02:29

...Witam,
mam okazję sprzedać kilka miniatur muzycznych
dla agencji reklamowej.Czy ktoś orientuje się w stawkach?
Pozdrawiam....

ale napisz cos wiecej, to ma byc muzyka do gotowych spotow? Do TV czy radio czy prezentacja multimedialna? Muzyka juz jest zrobiona czy bedziesz dopiero tworzyl?
Bedzie emisja w TV- ogolnopolskiej czy lokalnej ?
itp itd.

od takich czynników zależy wycena...

pzdr
t

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 25 lip 2006, 07:24

.Czy ktoś orientuje się w stawkach?
Pozdrawiam....
Witam
Ten ekonomiczny komunizm chyba nigdy nie zniknie z RP. W komunizmie były stawki - wszędzie takie same. Teraz jest wolny rynek. Nie wiesz ile Cię kosztowało stworzenie tej muzyki? Dodaj do siebie koszty które poniosłeś, wyceń swoją pracę, uwzględnij podatki, które będzies zmusiał zapłacić, ustal ile chcesz zarobić - i już.
No chyba, że nic nie zrobiłeś i nic Cię to nie kosztowało a skasować chcesz.
Proszę mi wybaczyć ten nieco napastliwy ton, ale już tak alergicznie reaguję na wszytkie przejawy postkomunizmu.
pozdrawiam serdecznie

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 25 lip 2006, 08:01

Generalnie zawsze patrz na:

- dla kogo robisz
- który raz to robisz
- jaką licencję;/umowe piszesz
- jaki rodzaj muzyki i ile czasu włożysz w napisanie utworu

oraz najważniejsze

- jakie masz podejscie sentymentalne do twego dzieła

stawki są naprawdę różne i w zależności od tego kim jesteś, jaką masz renomę, jak uda Ci sie klienta urobić.... od 200 do 40.000 pln

wiec rozpietość jest duża, przeważnie w PL jednak kawałki chodzą po 300-1400 pln (mówie o 30sekundówkach, ewentualnie i ich wariacjach, poprawki of coz included oraz często included SFX, mastering itp)

z mniej nie ma co wogóle gadać, chyba, ze wystawiasz licencję z gotowych swoich utworów.

Zresztą trzaby powołać komitet twórców, i ustalic sztywne stawki minimalne ;)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 25 lip 2006, 09:22

Towarzyszu Mellodeque, Wasz pomysł przeanalizujemy ma najbliższym plenum ...ale nie obiecujcie sobie niczego....wicie...rozumicie
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ratio

Post autor: ratio » wtorek 25 lip 2006, 10:29

A ile kosztowała by reklama 30s. Lektor + muza + śpiewanie. Interesuje mnie całkowity koszt takiego spotu lub cena minimalna, (nie chciałbym psuć rynku)
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 25 lip 2006, 11:57

...A ile kosztowała by reklama 30s. Lektor + muza + śpiewanie. Interesuje mnie całkowity koszt takiego spotu lub cena minimalna, (nie chciałbym psuć rynku) ...

sam lektor - 50-300pln (zależy kogo byś chciał)
muza - 400-800pln
spiew - a wiec wokaliza, słowa - 100-200pln
zgranie całości w mix, itp 150pln

generalnie cos około 1200 by wyszło

tak ja bym to widział

;]

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 25 lip 2006, 11:58

of coz wg mnie to cena minimalna ;]

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » wtorek 25 lip 2006, 12:29

....Czy ktoś orientuje się w stawkach?
Pozdrawiam....
Witam
Ten ekonomiczny komunizm chyba nigdy nie zniknie z RP. W komunizmie były stawki - wszędzie takie same. Teraz jest wolny rynek. Nie wiesz ile Cię kosztowało stworzenie tej muzyki? Dodaj do siebie koszty które poniosłeś, wyceń swoją pracę, uwzględnij podatki, które będzies zmusiał zapłacić, ustal ile chcesz zarobić - i już.
No chyba, że nic nie zrobiłeś i nic Cię to nie kosztowało a skasować chcesz.
Proszę mi wybaczyć ten nieco napastliwy ton, ale już tak alergicznie reaguję na wszytkie przejawy postkomunizmu.
pozdrawiam serdecznie

...

teraz masz wolny rynek???? ciekawe rzeczy piszesz! wolny rynek funkcjonuje jako wolny tylko i wyłącznie w warunkach liberalizmu, czyli odciągnienicie panstwa od koryta...
pomyslmy w jakim kretynskim systemie zyjemy... np za 10 lat przecietny mieszkaniec tajwanu bedzie bogatszy od przecietnego niemca! nie dlatego ze znalazł żyłe złota tylko własnie dlatego ze nie jest dojony przez podatki od pracy, sprzedazy, oddychania, czy juz kurozium zupełne od własnosci!
kazdy jest kowalem swojego losu co widac w ekspansji takich gigantów jak chiny... tam panstwo sie nikim nie opiekuje bo kazdy sam o siebie potrafi zadbac i tyle... jezeli poziom jakosciowy tego chinskiego szlamu dorówna europejskim produktom cała wspólnota europejska padnie na kolana (a ze statystyk wynika ze jakosc procesów technologicznych w chinach stale rośnie) wiec mamy jak amen w pacierzu ze nie bedzie ciekawie:)
wszystkie kraje rozwijajace sie to te gdzie panuje liberalna gospodarka, tylko w polsce zeby gospodarka sie rozwijała potrzebne jest ministerstwo gospodarki i 2000urzedników! a w tajwanie ludzie kieruja gospodarka bo sa jej czescia a nie pasozytem... to ze tv publicznej zaiwaniaja dobra wiadomosc ze w budzecie panstwa jest wiecej pieniedzy to nic innego nie oznacza ze to my musimy ich miec mniej i tyle! co do czegos takiego jak zaiks czy urzad patentowy to juz jest podstawowa blokada rozwoju... jak mozna stwierdzic ze mysl jest moja własnoscia??? jezeli tak to uwazam najpierw trzeba udowodnic ze nikt na swiecie o tym nie pomyslał, czyli zasada jest dosc prosta... kto pierwszy ten lepszy albo kto wiecej zapłaci urzednikowi tego patent...

traumatycznie!
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » wtorek 25 lip 2006, 12:37

...of coz wg mnie to cena minimalna ;]
...

mellodeque powiedzmy sobie szczerze bardzo minimalna praktycznie dumpingowa.
Noralmnie do 30 sek. reklamy telewizyjnej mającej emisje w ogólnopolskiej TV, stawka jest od 8 tys do 20 tys. I ta rozbieżność wynika z rodzaju i długości pracy. Czy żywe instrumenty , skomplikowany aranż itp.
Także towarzyszu mellodeque jedziecie po krawedzi...

pzdr
t

ODPOWIEDZ