Polski hip-hop - mix i mastering

Preferujemy sytuacje autentyczne. Humor skopiowany z zasobów internetu zupełnie nas nie interesuje.
Awatar użytkownika
pixel
Re: Polski hip-hop - mix i mastering

Post autor: pixel » czwartek 03 kwie 2008, 15:27

Ja tam za specjaliste sie nie uwazam, ale te ich komentarze mnie doprowadzily do łez.

Słownikctwo jest na takim poziomie że często trudno zrozumieć "co autor miał na myśli"

Hmm... chyba kupie sobie jutro kompresor pogłosowy i bede robił mastering wokalu.
"Mastering ścieżek oraz mix gotowych utworów". Zapraszam! Chetni niech wrzucają tu swoje mp3

scalar

Post autor: scalar » czwartek 03 kwie 2008, 15:41

A to, że najgłośniejsza osoba z tamtego wątku masteruje ślady oddzielnie od kilku lat...TO jest przerażające ...
Racja,choć można wybaczyć brak wiedzy, ale arogancję?
Ten "masteringowiec" swoim wielkim zadartym kinolem zasłania sobie dostęp do podstawowych infromacji. Używa przy tym fachowej terminologii w takim zestawieniu, która nic nie oznacza, amatorów z tropu zbija (TU JEST ĆWIEK!), a troszkę kumających bawi lepiej niż Cygan bądź Kanonowicz.
On totalnie nie ma do siebie dystansu, więc każda próba uświadomienia go wywołuje agresję. Nagrywanie u niego to musi być wieeeeelka przyjemność.

Widać jaki jest elastyczny, chłonny wiedzy, kulturalny, obcykany, a i w kaszę sobie dmuchać nie daje.
EiS jest super! Pozdrawiam Redakcję!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 03 kwie 2008, 15:48

Widać jaki jest elastyczny, chłonny wiedzy, kulturalny, obcykany, a i w kaszę sobie dmuchać nie daje....

Byle już tylko bez takich "profesjonalistów" w przyszłości...Co gorsza (bo sam kiedyś w hh siedziałem) znałem takich co wiedzieli wszystko o wszystkim - i o życiu, i o graniu, i o kobietach ( ), i o cholera wie jeszcze o czym - za wszelką cene chcąc to udwodnić. A skąd mieli informacje? Z najbardziej durnych kawałków hip-hopowych. (Bez urazy do porządnych graczy!) Po prostu zakuci w betonowe cztery ściany. Im nie wytłumaczysz...Oni sami muszą do tego dojść.

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » czwartek 03 kwie 2008, 16:01

najlepsze jest:
"Stary gdzies to wyczytał z Estrada i studio hehehe??"

hehe
www.myspace.com/piotrbanaszek

studiospektrum

Post autor: studiospektrum » czwartek 03 kwie 2008, 19:00

panowie nie generalizujcie wiedzy polskich realizatorów i bitmejkerów po wypowiedziach kilku dzieciaków. ja z mam z takimi teoriami do czynienia na codzień i po prostu cierpliwie uświadamiam w jakim matrixie są co niektórzy
jest paru polskich producentów hip hopowych, którzy naprawdę znają się na rzeczy, m.in. Noon, Waco, IGS, Whitehouse... niżej podpisany przez wrodzoną skromność nie dopisze się do tej listy

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 03 kwie 2008, 20:05

No coz... Tak to jest...
Zadzwonil koles - czy robimy mastering? Taaakkkk... Ale chodzi Panu o mastering, a nie o zgranie? Tak, oczywiscie. A czy robicie mastering analogowy? Nie, zasadniczo wtyki, cos analogowego, jak uznam za stosowne... Wiedzialem, ze nie zadzwoni drugi raz

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » czwartek 03 kwie 2008, 20:37

Baaaardzo proszę! nie dawajcie takich linków bo nie chcę wierzyć że na świecie i to nawet gdzieś obok mnie żyja takie ograniczone istoty. Mam teraz zepsuty dzień a zgorszony to będę jeszcze przez pół roku. I nie piszę tego ironicznie tylko dosłownie i bardzo poważnie.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 03 kwie 2008, 20:47

I przez to rap utożsamiany jest z debilizmem niewiedzą i głupotą. Dlaczego doszło do tego ze muszę się wstydzić tego czego słucham i robie. Dajcie spokój. Można mieć różne zdania...ale trzeba zachować resztki rozsądku i racjonalnego myślenia.

Nie będę już komentował wypowiedzi bo brak słów...naprawdę

dust

Post autor: dust » czwartek 03 kwie 2008, 22:38

Nie dalem rady przeczytac tych glupot w calosci.
Teraz to ja sie zastanawiam co ten czlowiek robi z ta muzyka?
Czy on "masteruje mixujac mix z masterem przemiksowanym przez master"?
Normalnie euGENIUSZ ;)

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » piątek 04 kwie 2008, 00:01

...I przez to rap utożsamiany jest z debilizmem niewiedzą i głupotą. Dlaczego doszło do tego ze muszę się wstydzić tego czego słucham i robie. Dajcie spokój. Można mieć różne zdania...ale trzeba zachować resztki rozsądku i racjonalnego myślenia.

Nie będę już komentował wypowiedzi bo brak słów...naprawdę...

popieram kolegee... tez zajmuje sie ta muzykaa i wstyd za ludzi ktorzy "mysla" ze wiedza... jednak znajac ta strone ("z kreska") mozna sie spodziewac ze too jakis wlasnie "zartownis", a takich na tej stronie jest pelno...

np: news ze np Pezet gra za tydzien w Toruniu... a koles w komentarzach pisze ze Pezet to slaby raper, natomiast dalej pisze ze tylko Plomien 81 to dobry zespol (dla nie wtajemniczonych pezet jest czloniek Plomienia81)...

jednak naprawde z drugiej strony to forum stara sie na sile wcisnac stwierdzenia ze rap too banda debili nie majacych o niczym pojecia... tak wcale nie jest... prawda, jest wielu nieogarnietych i nie kumajacych czym jest mix, mastering... ale czy nie wazniejsza jest pasja?! to ze nie znam fachowych okreslen na poszczegolne procesy obrobki utworow nie powinno czynic ze mnie gorszego i eliminowac z grona artystow... muzyke robi sie z milosci, to dopiero pozniej, z czasem, przychodzi wiedza i doswiadczenie....

a jeszcze idacc dalej, w hip-hop'ie slowa mix, master(ing) nabraly innych znaczen niz w ogolnej muzycznej terminologi...
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ