Colossus to trochę inna rzecz niż Goliath. Co prawda większość biblioteki się pokrywa, jednak jak pierwszy jest w formacie Kompakt/Kontakt, to druga jest w formacie PLAY a to spora różnica.
Colossus nie jest też lightową wersją Goliatha, bo ten drugi zastąpił tego pierwszego w ofercie. Colussus nie jest już sprzedawany i Goliath kosztuje tyle samo ile kosztował kiedyś Colossus. Różnica między tymi dwoma jest taka, że ten nowy posiada dodatkowe brzmienia z nowych bibliotek w formacie PLAY, między innymi SD2, Fab Four, MOR, Gypsy i Voices of Passion. Dodatkowo - pełną bibliotekę PMI Boesendorfer i kilka giga elektronicznych brzmień, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Oczywiście wszystko w silniku PLAY, który nie jest tak bezproblemowy jak Kompakt. Wymaga więcej mocy do samego grania, pogłosy są też bardzo ładne, ale bardzo wymagające.
Kompakt nie posiada pogłosów impulsowych o których mowa. Pogłosy impulsowe, zarówno te w PLAY-u, jak i jakiekolwiek są bardzo procesorożerne, dlatego ostrzegałem, że 16 pogłosów może być ciężkie do zrobienia. U mnie (Intel Quad Q6600) 8-10 to max. A i tak nie podobają mi się one na tyle, żeby z nich bez przerwy korzystać. Wolę ten pogłos, który mam w Cubase (Reverence). Mogę do niego załadować dowolne impulsy i mam nad nim większą kontrolę. W PLAYu jedyna kontrola nad pogłosem to predelay (i to też nieprecyzyjnie - nie masz napisanego czasu, tylko gałkę) i volume.
Ostrzegam odnośnie korzystania z Goliatha i Reapera. PLAY, jak już wspomniałem jest dosyć grymaśny i, jak niektórym udaje się odpalić go na Reaperze i z niego korzystać, tak jeśli coś Ci nie będzie działać i nie będzie to typowy problem z instalacją, czy rejestrem a konflikt z hostem, to support powie Ci, że "sorry Gregory, ale używasz niewspieranego hosta" ;).
Z bibliotek w formacie PLAY korzystam z EWQLSO Platinum, EWQL Symphonic Choirs, RA, Ministry of Rock, Voices of Passion, Silk, Stormdrum2, QL Pianos.
Z tych instrumentów mam też EWQLSO Platinum XP Pro i Symphonic Choirs w wersji Kompakt i jako, że używam Kontakt 3.5, zdecydowanie wybieram tą opcję, zamiast PLAY-a.
Kiedyś były darmowe triale tygodniowe czterech instrumentów, płaciło się tylko za przesyłkę, ale obecnie nie ma ich w ofercie, więc niestety nie możesz sobie załatwić i spróbować, więc nie wiem co Ci poradzić.
Odnośnie Cubase, pracuję na 4 od momentu premiery, teraz na 5-tce i jestem mega zadowolony. Nie wiem czemu ludzie mówią, że jest niestabilny. Taki chyba chwyt marketingowy innych developerów, bo rzadko słyszy się to od użytkowników Cubase, a często od tych, którzy się zastrzegają, że nie będą go używać.
- Piotr