Camel Audio Alchemy NI Massive

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
kaziorkaski
Camel Audio Alchemy NI Massive

Post autor: kaziorkaski » wtorek 26 maja 2009, 11:31

Jakoś cicho na forum na temat tych syntezatorów. A jako, że jestem na etapie wyboru więc chętnie zasięgnę Waszej opinii, jeśli użytkujecie którykolwiek z wymienionych instrumentów proszę o opinie. Czego najbrdziej brakuje, co zachwyca etc..
Z testu EiS 2/2007: NI Massive nazwał testujący Tomasz H. "Virusem" wśród syntezatorów wirtualnych!? Czy nadal tak możemy o nim mówić?

Testu Alchemy puki co nie ma, ale wydaje się, ze programiści garściami czerpali z pomysłów NI, i tu może się okazać, że Alchemy będzie miał bogatsze możliwości, ot chociażby dzięki możliwości zastosowania sampli jako źródeł sygnału w 4 (a nie 3 jak w Massive) oscylatorach.
Co myślicie......
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Camel Audio Alchemy NI Massive

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 12:01

Alchemy jest jeszcze chyba zbyt nowe na testy Myślę, że będzie to VSTi godne uwagi (na podstawie informacji i dźwięków na stronce).

O Massive`ie mogę powiedzieć tyle, iż jest to synth, który zadowoli prawe wszystkich, którzy chcą stworzyć masywne leady, basy i pady. Jeśli chodzi o możliwości generowania dźwięków dziwnych, miłych dla ucha, tekstur itd., to wcale nie ustępuję on w tym Absynth`owi, który zaś lepiej się sprawdza do obróbki innego źródła dźwięku (np. na wokalu itd.).

Najprostsze będzie jeśli ściągniesz sobie dema obu i porównasz bezpośrednio.
Jeśli interesują Cię też powiedzmy oryginalne tekstury i brzmienia, to pojawił się na rynku Evolve firmy Heavyocity. Po prostu coś pięknego!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 26 maja 2009, 13:20

Jeżeli chodzi o Massive to ma on same zalety i jedną wadę. Ma zauważalnie (można powiedzieć: znacznie) większe zapotrzebowanie na moc procesora, niż inne syntezatory NI.

Możliwości brzmieniowe ogromne, a jednocześnie wg mnie jest łatwy w obsłudze i programowaniu - wszystko jest łatwo dostępne i czytelne. Absynth i FM8 są tutaj dużo bardziej wymagające.

Osobiście jednak uważam, że do "dziwnych dźwięków" Absynth jest lepszy.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 16:51

...Jeżeli chodzi o Massive to ma on same zalety i jedną wadę. Ma zauważalnie (można powiedzieć: znacznie) większe zapotrzebowanie na moc procesora, niż inne syntezatory NI.

To prawda. Potrafi żreć jak najęty...Potrafi też zdominować swoim brzmieniem cały miks i nie raz trzeba go potraktować odpowiednio korektorem

Możliwości brzmieniowe ogromne, a jednocześnie wg mnie jest łatwy w obsłudze i programowaniu - wszystko jest łatwo dostępne i czytelne. Absynth i FM8 są tutaj dużo bardziej wymagające.

Tu też się zgodzę.

Osobiście jednak uważam, że do "dziwnych dźwięków" Absynth jest lepszy. ...

Potwierdzam

pyza

Post autor: pyza » wtorek 26 maja 2009, 20:48

Mam NI komplet 5 i virus ti i jeżeli chodzi o brzmienie to może ti jest lepszy, o cpu to ti mniej pożera ale po mimio że jest to hardware to też czerpie z cpu kompa.Ale wygoda i obsługa chyba lepsza jest w Massive.Brzmienie bardziej mi odpowiada z fm8.Nie orientuje się w cenach ale wydaje mi się że warto się zastanowić nad komplet 5. Ja kupiłem promocyjnie za 2500 zł.Polecam ten zestaw bo wystarczy każdemu muzykowi.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 20:54

...Mam NI komplet 5 i virus ti i jeżeli chodzi o brzmienie to może ti jest lepszy, o cpu to ti mniej pożera ale po mimio że jest to hardware to też czerpie z cpu kompa.Ale wygoda i obsługa chyba lepsza jest w Massive.Brzmienie bardziej mi odpowiada z fm8.Nie orientuje się w cenach ale wydaje mi się że warto się zastanowić nad komplet 5. Ja kupiłem promocyjnie za 2500 zł.Polecam ten zestaw bo wystarczy każdemu muzykowi....

Również myślę, że warto komplete 5 brać. Będzie w nim i FM8 i Massive i wszystko. Naprawdę fajny zestaw. Jeśli jednak interesuje Cię tylko Massive lub Alchemy, to warto poczekać na to drugie (lub wypróbować demo) i porównać te dwa monstrumy.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » wtorek 26 maja 2009, 20:59

Testu Alchemy puki co nie ma, ale wydaje się, ze programiści garściami czerpali z pomysłów NI, i tu może się okazać, że Alchemy będzie miał bogatsze możliwości, ot chociażby dzięki możliwości zastosowania sampli jako źródeł sygnału w 4 (a nie 3 jak w Massive) oscylatorach.
Co myślicie......
...
Posiadam Camel Audio Alchemy z bankiem Factory, Atmospheric oraz Electronic na PC. Przyznam, że nie jestem zachwycona tym programem – nie odpowiada mi brzmieniowo. Moim zdaniem programy firmy NI biją na głowę Alchemy, np. Absynth i Reaktor…
Gdybym miała wybrać pomiędzy Massive, a Alchemy wybrałabym Massive. To jest moja opinia.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 21:06

Posiadam Camel Audio Alchemy z bankiem Factory, Atmospheric oraz Electronic na PC. Przyznam, że nie jestem zachwycona tym programem – nie odpowiada mi brzmieniowo. Moim zdaniem programy firmy NI biją na głowę Alchemy, np. Absynth i Reaktor…
Gdybym miała wybrać pomiędzy Massive, a Alchemy wybrałabym Massive. To jest moja opinia....

A możesz może napisać jak się sprawuję modulacja głosu (jak np. w filmiku zmienia głos młodej kobiety w starą)? Bardzo mnie to ciekawi.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 26 maja 2009, 21:12

Również myślę, że warto komplete 5 brać. Będzie w nim i FM8 i Massive i wszystko. Naprawdę fajny zestaw.

No ale jednak to 1000 EUR cennikowo u producenta... Pojedynczy syntezator kosztuje 200 EUR. Był jeszcze taki zestaw Komplete Synths (komplet 4 syntezatorów NI), ale teraz tego na stronie NI nie widzę... czyżby wycofali?

pyza

Post autor: pyza » wtorek 26 maja 2009, 21:16

...Również myślę, że warto komplete 5 brać. Będzie w nim i FM8 i Massive i wszystko. Naprawdę fajny zestaw.

No ale jednak to 1000 EUR cennikowo u producenta... Pojedynczy syntezator kosztuje 200 EUR. Był jeszcze taki zestaw Komplete Synths (komplet 4 syntezatorów NI), ale teraz tego na stronie NI nie widzę... czyżby wycofali?
...
Poszukaj , po kombinuj a na pewno coś taniej zajdziesz...
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

ODPOWIEDZ