PHASER programowy-który dorówna Small Stone EH?

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
ceres1x
PHASER programowy-który dorówna Small Stone EH?

Post autor: ceres1x » czwartek 25 wrz 2008, 22:22

Szukam phasera programowego ,który by dorówna brzmieniem słynnemu Small Stone firmy Electro-Harmonix.
Czy jest jakiś klon programowy który równie wyśmienicie przesuwa fazy jak słynny Small Stone?
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
ceres1x

Re: PHASER programowy-który dorówna Small Stone EH?

Post autor: ceres1x » czwartek 25 wrz 2008, 22:27

Zapomniałem dodać że kiedyś miałem small stone'a pożyczonego i troche sie bawiłem nim,pózniej szukałem jakiś phaserów programowych, ale żaden się nie równał z produktem elektro-harmonixa

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 25 wrz 2008, 22:30

...Szukam phasera programowego ,który by dorówna brzmieniem słynnemu Small Stone firmy Electro-Harmonix.
Czy jest jakiś klon programowy który równie wyśmienicie przesuwa fazy jak słynny Small Stone?...

Small Stone brzmi dosc charakterystycznie, nie wiem czy z darmowych jakis podola zadaniu, ale moze sprawdz phaser z pakietu Kjaerhus Audio Classic Series. Charakterystycznego flangeropodobnego szybowania dzwieku raczej nie uzyskasz, ale moze jakies charakterystyczne plywanie sie uda zrobic.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » czwartek 25 wrz 2008, 22:47

Właśnie chodzi mi o jak największe odwzorowanie tego niepowtarzalnego jak to napisałes "szybowania" dzwięku...
Tylko czy to jest mozliwe...?Wychodzi na to że hardware górą...
W sumie jak nic nie znajdę co mnie zadowoli to znalazłem już gotowy projekt elektroniczny-dokładnie zerżnięty z oryginału i lekko zmodyfikowany...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 25 wrz 2008, 22:52

W sumie jak nic nie znajdę co mnie zadowoli to znalazłem już gotowy projekt elektroniczny-dokładnie zerżnięty z oryginału i lekko zmodyfikowany......

w sumie prosta konstrukcja, jak nie uzyskasz w VST to zrobic nie problem, jak ktos sie bawi w elektronike troszke

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 25 wrz 2008, 22:58

Nie miałem nigdy bezpośredniej styczności ze SmallStone, ale może podejdzie Ci mój ulubiony: SupaPhaser

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » czwartek 25 wrz 2008, 23:03

Mam nadzieje tylko że projekt nie jest jakiś walnięty...Jak zdobędę trudno dostępne niskoszumne tranzystory,to skompletuje reszte i w koncu złoze swój przesuwnik fazowy a'la oxygene...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » czwartek 25 wrz 2008, 23:09

...Nie miałem nigdy bezpośredniej styczności ze SmallStone, ale może podejdzie Ci mój ulubiony: SupaPhaser...
Dzięki MB.wypróbuje polecony przez Ciebie i dam znać.Ciekawy jestem czy wycisne z niego te "niuanse" które powodują ze SmallStone brzmi tak nieziemsko...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 25 wrz 2008, 23:27

Zrobilem szybkie porownanie obu wtyczek. Nie ma przy sobie Small Stone by porownac, ale na tyle co pamietam (jesli w ogole mozna mowic o pamieci brzmienia), to chyba lepiej brzmieniowo i chyba bardziej "tlusto" jak u EH wypada Kjaerhus. Z kolei druga wtyczka ma wieksze mozliwosci - generator obwiedni (tego nie ma EH ;) )

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 26 wrz 2008, 20:28

Przetestowałem SupaPhaser i niestety nie da się zrobić z sygnałem tego samego co na sprzętowym SmallStonie...
Wynika to zapewne z tego ze nikt nie próbował zrobić dokładnej emulacji programowej SmallStone'a-którego brzmienie różni się od innych i mnie odpowiada najbardziej.

ODPOWIEDZ