Reason i sample

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Monk
Reason i sample

Post autor: Monk » środa 29 sie 2007, 22:33

Mam pytanko - zagrałem sobie NN-XT samplami, wszystko pięknie i cacy, poznęcałem się nad nimi nieco Scream'em 4 by nadać im nieco analogowego smaczku, ale stwierdziłem że przydałoby się jeszcze je trochę potarmosić, dodająć do nich trochę trzasków z winyla.

I tu nasuwa się pytanko - jak dodać te trzaski (mam je zgrane w osobnym pliku) do sampli, ale tak by brzmiały wiarygodnie, i nie idąc na łatwiznę, która nie przynosi zadowalającego mnie rezultatu, czyli nie puszczając ich przez cały kawałek co przypisując do każdego z sampli z osobna oddzielny fragment (czyli gra sampel 1 - trzask 1 ON, przestaje grać, trzask 1 OFF).

Domyślam się że w rozwiązanie sprawy będę musiał zaangażować te mniejsze żółte kabelki, tylko w co w racku wrzucić te zabrudzonka i jak to podpiąć? Ktoś ma pomysł jak możnaby to sprytnie zrobić?

Awatar użytkownika
fugashi

Re: Reason i sample

Post autor: fugashi » środa 29 sie 2007, 23:46

...Mam pytanko - zagrałem sobie NN-XT samplami, wszystko pięknie i cacy, poznęcałem się nad nimi nieco Scream'em 4 by nadać im nieco analogowego smaczku, ale stwierdziłem że przydałoby się jeszcze je trochę potarmosić, dodająć do nich trochę trzasków z winyla.

I tu nasuwa się pytanko - jak dodać te trzaski (mam je zgrane w osobnym pliku) do sampli, ale tak by brzmiały wiarygodnie, i nie idąc na łatwiznę, która nie przynosi zadowalającego mnie rezultatu, czyli nie puszczając ich przez cały kawałek co przypisując do każdego z sampli z osobna oddzielny fragment (czyli gra sampel 1 - trzask 1 ON, przestaje grać, trzask 1 OFF).

Domyślam się że w rozwiązanie sprawy będę musiał zaangażować te mniejsze żółte kabelki, tylko w co w racku wrzucić te zabrudzonka i jak to podpiąć? Ktoś ma pomysł jak możnaby to sprytnie zrobić?...

czesc, jesli to reason 3 to wygodnie byloby zapiac dwa samplery w combinatorze
ewentualnie podpiac kolejne trzaski jako dodatkowe strefy w tym samym samplerze?

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » czwartek 30 sie 2007, 00:21

czesc, jesli to reason 3 to wygodnie byloby zapiac dwa samplery w combinatorze
ewentualnie podpiac kolejne trzaski jako dodatkowe strefy w tym samym samplerze?...

Ok, ale jak to zrobić? Combinatora nie używałem nigdy, więc trochę zielonego pojęcia nia mam jak moznaby to przeprowadzić.

W drugim sposobie muszę po prostu wyciąć fragmenty takiej samej długości jak moje sample i ustawić je pod "klockami" z głownymi samplami w NN-XT?

Awatar użytkownika
fugashi

Post autor: fugashi » czwartek 30 sie 2007, 01:23

sample z trzaskami powinny byc co najmniej tak samo dlugie, ewentualnie moga sie zapetlac (zmieniasz play mode dla strefy)

na liscie sampli klikasz prawym i wybierasz add zone
przeciagasz granice strefy tak, zeby pokrywala jedna nute (u dolu mozna to zrobic tez pokretlami low key - hi key)
obok jest pokretlo play mode - w tym przypadku prawdopodobnie najlepiej wybrac fw-loop
ustalasz root pierwszym pokretlem

od tego momentu kolejne strefy z trzaskami najlepiej kopiowac i wklejac z tej pierwszej (prawy klawisz myszy), oczywiscie sukcesywnie podmieniajac nastepne sample z trzaskami...

generalnie troche zabawy jest, ale mozesz tak przygotowany patch zapisac i miec pod reka kolekcje trzaskow do innych projektow

proponuje uzyc combinatora, jest to bardzo latwe - przesuwasz samplery na combinatora i... to wszystko
w sekwenserze wskazujesz track z combinatorem, oba samplery graja razem

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » czwartek 30 sie 2007, 02:58

...sample z trzaskami powinny byc co najmniej tak samo dlugie, ewentualnie moga sie zapetlac (zmieniasz play mode dla strefy)

na liscie sampli klikasz prawym i wybierasz add zone
przeciagasz granice strefy tak, zeby pokrywala jedna nute (u dolu mozna to zrobic tez pokretlami low key - hi key)
obok jest pokretlo play mode - w tym przypadku prawdopodobnie najlepiej wybrac fw-loop
ustalasz root pierwszym pokretlem

od tego momentu kolejne strefy z trzaskami najlepiej kopiowac i wklejac z tej pierwszej (prawy klawisz myszy), oczywiscie sukcesywnie podmieniajac nastepne sample z trzaskami...

generalnie troche zabawy jest, ale mozesz tak przygotowany patch zapisac i miec pod reka kolekcje trzaskow do innych projektow

proponuje uzyc combinatora, jest to bardzo latwe - przesuwasz samplery na combinatora i... to wszystko
w sekwenserze wskazujesz track z combinatorem, oba samplery graja razem...

Świetnie, wielkie dzięki za pomoc! Siadam i bawię się w takim razie..

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » czwartek 30 sie 2007, 10:05

I tu nasuwa się pytanko - jak dodać te trzaski (mam je zgrane w osobnym pliku) do sampli, ale tak by brzmiały wiarygodnie, i nie idąc na łatwiznę

mam prośbe,
podzieliłbyś się trzaskami ?

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » czwartek 30 sie 2007, 10:57

mam prośbe,
podzieliłbyś się trzaskami ?

...

Jasne. Zaraz coś zgram dłuższego- bo mam krótki fragment stwierdziłem, że za krótki do tego co jest mi potrzebne- i wrzucę.

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » czwartek 30 sie 2007, 11:17

Wędruj sobie moje małe wynylowe prażonko, niech ci wszyscy zakręceni hip hopowi producenci wypalą przy tobie masę marihuany i stworzą prawdziwe bangery, przy ktorych zrobią masę głupstw..

http://www.sendspace.com/file/l3xryk

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » czwartek 30 sie 2007, 12:42

dzieki serdeczne za skwary.

pozdro pozdro
http://www.myspace.com/audiophone

ODPOWIEDZ