DFH 2

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
benton
DFH 2

Post autor: benton » piątek 08 wrz 2006, 00:48

Witam wszystkich i mam takie pytanko.Planuje zakup Drumkit From Hell 2.Ale do tej pory korzystalem do robienia bebnow z Fl studio sekwencer pianoroll nie mam klawiatury midi i nigdy nie tworzylem podkladow w oparciu o mid...Czy wobec tego uzycie samych sampli w Fl studio w oparciu o pianoroll i programowy sekwecer ma sens.Wiem ze do DFH dodawany jest Sampler Kompakt ale problem moj jest taki iz nigdy nie korzystalem z samplerow tego typu.Czy zeby uzuskac zadowaljacy mnie efekt musze korzystac z tego samplera i czy musze wtedy budowac partie perkusji oparte na midi.Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

dopiero sie ucze pozatym mic specjalnego

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: DFH 2

Post autor: Kuma » piątek 08 wrz 2006, 01:56

Teoretycznie nie da się wyodrebnić sampli "luzem" z DFH 2, bo to jest format typu monolit. Można co prawda zgrywać pojedyncze sample "na piechotę", ale po co?
Nie znam FL, ale w tych sekwencerach które znam, edytor pianolowy to jest właśnie to, w czym można układać bębny midi używając instrumentu np. takiego jak Kompakt.

Generalnie, żeby korzystać w pełni z DFH 2, trzeba to robić w programie obsługującym instrumenty wirtualne - w tym przypadku(dla Windows) VSTi, DXi 2 i coś tam jeszcze. Jeśli FL oferuje tę możliwość, to tak.

O ile jednak dobrze zrozumiałem, to dotychczas Kolega robił bębny sposobem, który z punktu widzenia DFH 2 jest jazdą ..tylko na "jedynce", no to może po prostu należałoby się rozejrzeć za czymś prostszym?

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » piątek 08 wrz 2006, 02:43

Tego typu operacje towyrzucony pieniądz, robienie garnkow w midi akurat jest bardzo proste i ale jesli ktoś nie lubi midi to najlepiej nabyć poprostu plytki np GIGADRUm gdzie jest masa probek stopy, verbla i wszystkiego co tam w perkusji piszczy,przecie niema nic prostszego jak złożyć na dowolnym programie audio (wielotrackowym) bębny poprostu, stopa track, verbel, trac itd. nie natknąlem się na sensowny program do robienia tego no może poza BFD ale tu idea jest znakomita natomiast samo działanie programu z PC BLASZAK pozostawia wiele do życzenia, nie wiem jak najnowsza wersja, jesli chodzi sprawnie i nie wiesza kompa to napewno warto ją wykorzystać choćby do podłączenia przez trigera żywego palkera aby zrobił nam fajne ludzkie loopy. Sprobuj jeszcze reason, tam fajnie i prosto układa się perkę,trza miec tylko dobre dynamiczne probki.Nieraz żywy kolega dal się oszukać.

Awatar użytkownika
benton

Post autor: benton » piątek 08 wrz 2006, 02:43

...Teoretycznie nie da się wyodrebnić sampli "luzem" z DFH 2, bo to jest format typu monolit. Można co prawda zgrywać pojedyncze sample "na piechotę", ale po co?
Nie znam FL, ale w tych sekwencerach które znam, edytor pianolowy to jest właśnie to, w czym można układać bębny midi używając instrumentu np. takiego jak Kompakt.

Generalnie, żeby korzystać w pełni z DFH 2, trzeba to robić w programie obsługującym instrumenty wirtualne - w tym przypadku(dla Windows) VSTi, DXi 2 i coś tam jeszcze. Jeśli FL oferuje tę możliwość, to tak.

O ile jednak dobrze zrozumiałem, to dotychczas Kolega robił bębny sposobem, który z punktu widzenia DFH 2 jest jazdą ..tylko na "jedynce", no to może po prostu należałoby się rozejrzeć za czymś prostszym?

pozdr...
Fl obsluguje formaty tych wtyczek natomiast moja obawa rodzi sie tu,gdy nie wiem czy zastosowanie DFH bez zewnetrzej klawiatury midi ma sens.Do tej pory w FL robilem to tak,ze na kazdy sampler wrzucalem jakas czesc zestawu np.1 sampler kick drugi snare itd.potem zabawa w piano roll za pomoca tylko myszy.Czy w przypadku DFH jest to mozliwe i czy do samplera Kompakt wrzuce caly zestaw perkusji i wtedy tylko w jednym oknie piano roll bede mogl budowac partie perkusyjne.
dopiero sie ucze pozatym mic specjalnego

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 08 wrz 2006, 11:00

Fl obsluguje formaty tych wtyczek natomiast moja obawa rodzi sie tu,gdy nie wiem czy zastosowanie DFH bez zewnetrzej klawiatury midi ma sens.Do tej pory w FL robilem to tak,ze na kazdy sampler wrzucalem jakas czesc zestawu np.1 sampler kick drugi snare itd.potem zabawa w piano roll za pomoca tylko myszy.Czy w przypadku DFH jest to mozliwe i czy do samplera Kompakt wrzuce caly zestaw perkusji i wtedy tylko w jednym oknie piano roll bede mogl budowac partie perkusyjne....
Tak,bedziesz tak mogl robic,nie trzeba latac po oknach stopy werbla i Bog wie czego tam jeszcze,czy to jest Kontakt,Kompakt czy EXS-24,czy tez Battery pod ktorym rowniez mozna odpalic DFH wszystkie operacje z komunikatami midi wyzwalajacymi probki robi sie w jednym oknie.Jak ktos lubi moze sobie stworzyc osobne slady do stopy werbla kotlow itp ale na wlasne zyczenie.Wiec porzuc wszelkie watpliwosci i do roboty bo kto nie idzie do przodu ten sie cofa.Pozdrawiam.
[addsig]

ODPOWIEDZ