Program podnoszący dynamikę dźwięku
Witam wszystkich, tak się poskładało że mam zamiar napisać (najprawdopodobniej w c++) program który będzie zwiększał dynamikę dźwięku na zasadzie pobrania pliku wejściowego *.wav "obrabiania" go i zapisywaniu na wyjściu drugiego pliku *wav. Na razie odpuszczam sobie edycję "w locie", zmiany mają powstać na wskótek wprowadzonych do programu parametrów.
Niestety nie mam pojecia od czego zacząć w obróbce, jaka kolejność-co zrobić by wogule móc "edytować dźwięk". Transforamta Fouriera? Która? dzięki niej co uzyskam (jakie dane które będę mógł zmieniać), jak to przefiltrować na pasma itp itd.
Niestety nie mam pojecia od czego zacząć w obróbce, jaka kolejność-co zrobić by wogule móc "edytować dźwięk". Transforamta Fouriera? Która? dzięki niej co uzyskam (jakie dane które będę mógł zmieniać), jak to przefiltrować na pasma itp itd.
Re: Program podnoszący dynamikę dźwięku
Hmm, chcesz zrobić coś o czym całkowicie nie masz pojęcia? Dziwne...
www.myspace.com/pchelki
...Hmm, chcesz zrobić coś o czym całkowicie nie masz pojęcia? Dziwne......
do tej pory bawiłem się czymś co już istnieje, a teraz sam chcę coś stworzyć, a że kiedyś tam liznołem programowanie no to jedną podstawę mam, teraz chcę poznać dźwięk od strony "komputera", połączyć to wszystko tak by działało po mojej myśli
do tej pory bawiłem się czymś co już istnieje, a teraz sam chcę coś stworzyć, a że kiedyś tam liznołem programowanie no to jedną podstawę mam, teraz chcę poznać dźwięk od strony "komputera", połączyć to wszystko tak by działało po mojej myśli
- musiclover
...Witam wszystkich, tak się poskładało że mam zamiar napisać (najprawdopodobniej w c++) program który będzie zwiększał dynamikę dźwięku na zasadzie pobrania pliku wejściowego *.wav "obrabiania" go i zapisywaniu na wyjściu drugiego pliku *wav. Na razie odpuszczam sobie edycję "w locie", zmiany mają powstać na wskótek wprowadzonych do programu parametrów.
Niestety nie mam pojecia od czego zacząć w obróbce, jaka kolejność-co zrobić by wogule móc "edytować dźwięk". Transforamta Fouriera? Która? dzięki niej co uzyskam (jakie dane które będę mógł zmieniać), jak to przefiltrować na pasma itp itd....
Chcesz zrobić kompresor programowy.
Tak się składa że jego budowa to temat na całe studia.
Dobrych darmowych programów jest wiele. Po co powielać tylko czyjeś pomysły. Proponuje zająć się czym innym
Niestety nie mam pojecia od czego zacząć w obróbce, jaka kolejność-co zrobić by wogule móc "edytować dźwięk". Transforamta Fouriera? Która? dzięki niej co uzyskam (jakie dane które będę mógł zmieniać), jak to przefiltrować na pasma itp itd....
Chcesz zrobić kompresor programowy.
Tak się składa że jego budowa to temat na całe studia.
Dobrych darmowych programów jest wiele. Po co powielać tylko czyjeś pomysły. Proponuje zająć się czym innym
...Chcesz zrobić kompresor programowy...
Hmm... raczej "wsadowy"
.
Co do reszty zgoda
[addsig]
Hmm... raczej "wsadowy"

Co do reszty zgoda

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
......Chcesz zrobić kompresor programowy...
Hmm... raczej "wsadowy"
.
Co do reszty zgoda
...
Kompresor? Jaki kompresor? Coś się wam chyba pomyliło... Przecież facet chce ZWIĘKSZAĆ dynamikę! To chyba raczej planuje jakowyś expander napisać
Pozdro
Groover
Hmm... raczej "wsadowy"

Co do reszty zgoda

...
Kompresor? Jaki kompresor? Coś się wam chyba pomyliło... Przecież facet chce ZWIĘKSZAĆ dynamikę! To chyba raczej planuje jakowyś expander napisać

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
....Kompresor? Jaki kompresor? Coś się wam chyba pomyliło... Przecież facet chce ZWIĘKSZAĆ dynamikę! To chyba raczej planuje jakowyś expander napisać
No tak, nie dopomyślałem, mea culpa

No tak, nie dopomyślałem, mea culpa

Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
.......Kompresor? Jaki kompresor? Coś się wam chyba pomyliło... Przecież facet chce ZWIĘKSZAĆ dynamikę! To chyba raczej planuje jakowyś expander napisać
Trudno powiedzieć co on chce. Nie wiemy, czy zna znaczenie słowa dynamika. Może tak naprawdę chce zrobić jakiś pogłaśniacz, albo korektor.
Paciocha: a wiesz przynajmniej jak wygląda cyfrowa reprezentacja dźwieku PCM? Jak jest struktura pliku wave?

Trudno powiedzieć co on chce. Nie wiemy, czy zna znaczenie słowa dynamika. Może tak naprawdę chce zrobić jakiś pogłaśniacz, albo korektor.
Paciocha: a wiesz przynajmniej jak wygląda cyfrowa reprezentacja dźwieku PCM? Jak jest struktura pliku wave?
>Niestety nie mam pojecia od czego zacząć w obróbce, jaka kolejność-co zrobić by wogule móc "edytować dźwięk". Transforamta Fouriera? Która? dzięki niej co uzyskam (jakie dane które będę mógł zmieniać), jak to przefiltrować na pasma itp itd.
Do pracy nad dekompresorem nie będze potrzebna Ci transformata (na szczęście). Wprawdzie zgadzam się z przedmówcami, dekompresję masz w wielu dostępnych wtyczkach, więc pisanie takiego programu będzie duplikowaniem już gotowych pomysłów. Ale jeśli sie upierasz... C++ powinien mieć biblioteki streamujące pliki audio z dysku do buforu. Strumień składać się bedzie z tablicy bajtowej, która musisz przetłumaczyć na tablicę wartości int (w zakresie 16 lub 24 bitów, więc odpowiednio 2 lub 3 elementy tablicy bajtowej będzie przypadać na jeden element tablicy int). To będzie reprezentacja amplitud kolejnych próbek w pliku wav. Teraz wrzucasz tablicę do funkcji dokonującej modyfikacji amplitud wg zaimplementowanego przez Ciebie algorytmu, dostając w wyniku także tablicę int, którą rozbijasz z powrotem na tablicę byte i strumieniowo zapisujesz na dysku za pomocą odpowiedniej funkcji do zapisu audio. Tak pokrótce.
Do pracy nad dekompresorem nie będze potrzebna Ci transformata (na szczęście). Wprawdzie zgadzam się z przedmówcami, dekompresję masz w wielu dostępnych wtyczkach, więc pisanie takiego programu będzie duplikowaniem już gotowych pomysłów. Ale jeśli sie upierasz... C++ powinien mieć biblioteki streamujące pliki audio z dysku do buforu. Strumień składać się bedzie z tablicy bajtowej, która musisz przetłumaczyć na tablicę wartości int (w zakresie 16 lub 24 bitów, więc odpowiednio 2 lub 3 elementy tablicy bajtowej będzie przypadać na jeden element tablicy int). To będzie reprezentacja amplitud kolejnych próbek w pliku wav. Teraz wrzucasz tablicę do funkcji dokonującej modyfikacji amplitud wg zaimplementowanego przez Ciebie algorytmu, dostając w wyniku także tablicę int, którą rozbijasz z powrotem na tablicę byte i strumieniowo zapisujesz na dysku za pomocą odpowiedniej funkcji do zapisu audio. Tak pokrótce.
Paciocha: a wiesz przynajmniej jak wygląda cyfrowa reprezentacja dźwieku PCM? Jak jest struktura pliku wave?...
zanim cokolwiek napisałem najpierw poczytałem
zanim cokolwiek napisałem najpierw poczytałem