Guitar Rig 2 do nagrania studyjnego?
- isolatedsound
Witam, razem z przyjaciółmi przygotowujemy się do nagrania debiutanckiej płyty w klimatach metalowych. Sesja nagraniowa to poważny wydatek, dlatego zacząłem się zastanawiać nad innym wyjściem. Najdłużej zapewne zajęłoby nam nagranie gitar i w tym miejscu pomyślałem o guitar rigu. Dałoby to możliwość bezstresowego nagrywania w warunkach domowych, tak więc ścieżki byłyby napewno lepiej dopracowane niż gdyby powstały w studiu. Słyszałem prezentację GR2 na stronie Native Instruments, partie przesterowane brzmiały trochę płasko, ale to pewnie ze względu na to że były nagrane cicho i nie podano ich kompresji. Chciałbym zapytać się czy GR2 nadawałby się do wykreowania mocnego, metalowego brzmienia? Czy sprawdziłby się zamiast kombinacji piec + mikrofon?
Muzyka nie ma granic:)
Re: Guitar Rig 2 do nagrania studyjnego?
...Witam, razem z przyjaciółmi przygotowujemy się do nagrania debiutanckiej płyty w klimatach metalowych. Sesja nagraniowa to poważny wydatek, dlatego zacząłem się zastanawiać nad innym wyjściem. Najdłużej zapewne zajęłoby nam nagranie gitar i w tym miejscu pomyślałem o guitar rigu. Dałoby to możliwość bezstresowego nagrywania w warunkach domowych, tak więc ścieżki byłyby napewno lepiej dopracowane niż gdyby powstały w studiu. Słyszałem prezentację GR2 na stronie Native Instruments, partie przesterowane brzmiały trochę płasko, ale to pewnie ze względu na to że były nagrane cicho i nie podano ich kompresji. Chciałbym zapytać się czy GR2 nadawałby się do wykreowania mocnego, metalowego brzmienia? Czy sprawdziłby się zamiast kombinacji piec + mikrofon?...
Nie jestem znawcą tematu, na temat symulatorow sprzetu gitarowego rozmawialem z wieloma swietnymi instrumentalistami. W rankingu software'owych rozwiązan, dominowal Amplitube wloskiej firmy IK Multimedia. Znajomi gitarzysci przyznali,ze brzmienie modelowane przez tę wtyczkę, daje najbardziej dynamiczne, głębokie i "bliskie" brzmienie. Z materiałów nagranych przy uzyciu Amplitube, mogę smialo powiedziec to samo. Moim zdaniem, niczego temu brzmieniu nie brakuje. Oczywiscie, warto jest sie zaopatrzyc w preamp z wejsciem o impedancji odpowiedniej dla instrumentow, bo proby wpiecia gitar do miksera i stad do komputera, przyniosly brzmienie slabe, "kocykowate" nieco...
Pozdrawiam
Sixtus
Nie jestem znawcą tematu, na temat symulatorow sprzetu gitarowego rozmawialem z wieloma swietnymi instrumentalistami. W rankingu software'owych rozwiązan, dominowal Amplitube wloskiej firmy IK Multimedia. Znajomi gitarzysci przyznali,ze brzmienie modelowane przez tę wtyczkę, daje najbardziej dynamiczne, głębokie i "bliskie" brzmienie. Z materiałów nagranych przy uzyciu Amplitube, mogę smialo powiedziec to samo. Moim zdaniem, niczego temu brzmieniu nie brakuje. Oczywiscie, warto jest sie zaopatrzyc w preamp z wejsciem o impedancji odpowiedniej dla instrumentow, bo proby wpiecia gitar do miksera i stad do komputera, przyniosly brzmienie slabe, "kocykowate" nieco...
Pozdrawiam
Sixtus
Czy sprawdziłby się zamiast kombinacji piec + mikrofon?...
Oczywiscie wolałbym piec + mikrofon ale jesli nie to, to zdecydowanie amplitube
Oczywiscie wolałbym piec + mikrofon ale jesli nie to, to zdecydowanie amplitube
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
Przede wszystkim GuitarRig nie został stworzony do zabawy w domu, lecz miał konkretny cel. Poza tym....każde brzmienie to indywidualna sprawa. Dobrze ustawiając program, niekoniecznie z gotowych presetów, można uzyskać brzmienie lepsze nawet niż w studio. Technika idzie do góry i tyle. Trzeba się z tym pogodzić. Zawsze będą polemiki w stylu co lepsze: analog vs. cyfra, 48000Hz a 96000Hz;)hehe....nieważne. Nie o to chodziło w temacie. Poza tym znajdź mi przystępne studio pod względem ceny w Polsce, które nagra dobrze METAL bauhahahaha....podkreślam - za normalną cenę! Reszta to amatorzy, którzy poznali obsługę sprzętu, dobrze sobei radzą z POP,TECHNO,HH...ale metal musi mieć tego kopa i power, z którym męczą się najlepsi. Nie masz forsy? Kombinuj w domu z maksymalnym kombinowaniem na tym GuitarRig.....jak po wielogodzinnych kombinowaniach będziesz niezadowolony.....no cóż.....znasz odpowiedź;)
ps. rób przerwy sobie pomiędzy ustawianiem brzmień, bo wiele razy bywa tak, że podoba Ci się brzmienie....i za bardzo się w nie wsłuchujesz..potem zmieniasz na gorsze.Lepiej pójdź sobei zrobić kawkę...wróć.....i wtedy oceń. To najlepsza metoda na tego typu program:)
Pozdrawiam.
[addsig]
ps. rób przerwy sobie pomiędzy ustawianiem brzmień, bo wiele razy bywa tak, że podoba Ci się brzmienie....i za bardzo się w nie wsłuchujesz..potem zmieniasz na gorsze.Lepiej pójdź sobei zrobić kawkę...wróć.....i wtedy oceń. To najlepsza metoda na tego typu program:)
Pozdrawiam.

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Wprawdzie znam tylko Guitar Rig 1, ale nie polecałbym tego rozwiązania. Dźwięk nie ma ...... hmmmm najlepiej ujmę to tak, nie ma ognia. Jest pozbawiony dynamiki, nie ma ataku, dźwięk wślizguje się w ucho jak glizda. No i przesterek tez jest dość amatorski. Bliżej mu do kostek, niż do przesteru z pieca. Chyba że chodzi tylko o materiał demo przy ograniczonych finansach, to może dać radę.
Witam
Jak już Guitar Rig kupiony to klamka zapadła. Ja tam bym spróbował, choć z ostatnich przygód z "metalem" stwierdzam, że jak sami muzycy nie mają sami konkretnego pomysłu na brzmienie to i z piecami nic z tego nie wyjdzie.
Jako alternatywę, jeśli jeszcze nie wiecie co kupić, to rozważcie Line6 TonePort, ewentualnie Guitar Port lub POD. Po ostatnich zmianach w firmware ( możliwy update ze stron producenta) te trzy urządzenia nie różnią się ofertą brzmieniową ani odrobinkę. Masa nowych wzmacniaczy, paczek i efektów. Z tym co tam jest można naprawdę ołowiane brzmienia ukręcić.
pozdrawiam
Jak już Guitar Rig kupiony to klamka zapadła. Ja tam bym spróbował, choć z ostatnich przygód z "metalem" stwierdzam, że jak sami muzycy nie mają sami konkretnego pomysłu na brzmienie to i z piecami nic z tego nie wyjdzie.
Jako alternatywę, jeśli jeszcze nie wiecie co kupić, to rozważcie Line6 TonePort, ewentualnie Guitar Port lub POD. Po ostatnich zmianach w firmware ( możliwy update ze stron producenta) te trzy urządzenia nie różnią się ofertą brzmieniową ani odrobinkę. Masa nowych wzmacniaczy, paczek i efektów. Z tym co tam jest można naprawdę ołowiane brzmienia ukręcić.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
- isolatedsound
Żaden sprzęt nie został jeszcze zakupiony, więc dyskusja jest otwarta. Materiał ma mieć, że tak powiem "epicki" wymiar (na ile się da, muzykami też nie jesteśmy wybitnymi :) ), więc zależy nam na dobrym brzmieniu. Od znajomego gitarzysty usłyszałem, że POD xt live nie za bardzo nadaje się do nagrania liniowego jeżeli chodzi o siarczyste riffy, czy ktoś może zrobić krótkie porównanie xt z GR2? Pytam, bo w piątek będę osobiście testował PODa i mam nadzieję poznać bliżej jego brzmienie.
Muzyka nie ma granic:)
Oczywiscie wolałbym piec + mikrofon ale jesli nie to, to zdecydowanie amplitube...
też polecam Amplitube. Ale może warto poczekać na Amplitube 2 - ma się ukazać niedługo.
też polecam Amplitube. Ale może warto poczekać na Amplitube 2 - ma się ukazać niedługo.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
...Witam, razem z przyjaciółmi przygotowujemy się do nagrania debiutanckiej płyty w klimatach metalowych. Sesja nagraniowa to poważny wydatek, dlatego zacząłem się zastanawiać nad innym wyjściem. Najdłużej zapewne zajęłoby nam nagranie gitar i w tym miejscu pomyślałem o guitar rigu. Dałoby to możliwość bezstresowego nagrywania w warunkach domowych, tak więc ścieżki byłyby napewno lepiej dopracowane niż gdyby powstały w studiu. Słyszałem prezentację GR2 na stronie Native Instruments, partie przesterowane brzmiały trochę płasko, ale to pewnie ze względu na to że były nagrane cicho i nie podano ich kompresji. Chciałbym zapytać się czy GR2 nadawałby się do wykreowania mocnego, metalowego brzmienia? Czy sprawdziłby się zamiast kombinacji piec + mikrofon?...
Krotko. Guitar rig ma niestety kiepskie przestary do ostrego grania.... do tego niestety "obrabia" zaklucenia ...co do innych "wygibasowatych" efektow jakie posiada... jest fajny i do tego go uzywam... natomiast to typowego metalowego napierd***a to kup sobie piec albo v-amp 2 albo pod. Niestety ja sie jeszcze nie spotkalam-em ;-?) z symulatorem ktory zastapil to tak dobrze jak prawdziwy piec czy dobry symulator, mamy rok 2006 ale niestety z tym technika vst itp itd ciagle piszczy nawet najnowszy rig 2 co to tego A---cos tam o ktorym koledzy pisza nie wiem, sciagnie się i zobaczy. Jak narazie przestary brzmia jak SIKANIE NA BLACHE.
JA uzywam v-amp-2 da sie z tego zrobic takie brzmienie, ze koledzy ze studia nabieraja sie, na tekst ze nagralem to na dobrym piecu
. W zasadze prawie kazdy instrument mozna dobrze zastapic cyfrowymi gadrzetami...perkusje, bitare basowa, klawisze ktore przechodza swoj renesans(?), ale prawdziwego efektu przesteru jakos nie mozna.
V-amp 2 za 399 zł. Warto. Kto tu "piernie" ze pod...ale sam w sklepie sprawdzalem i nie bardzo, a gram czesto cos alla black metal a w tym v-amp 2 sierczy dobrze.
Krotko. Guitar rig ma niestety kiepskie przestary do ostrego grania.... do tego niestety "obrabia" zaklucenia ...co do innych "wygibasowatych" efektow jakie posiada... jest fajny i do tego go uzywam... natomiast to typowego metalowego napierd***a to kup sobie piec albo v-amp 2 albo pod. Niestety ja sie jeszcze nie spotkalam-em ;-?) z symulatorem ktory zastapil to tak dobrze jak prawdziwy piec czy dobry symulator, mamy rok 2006 ale niestety z tym technika vst itp itd ciagle piszczy nawet najnowszy rig 2 co to tego A---cos tam o ktorym koledzy pisza nie wiem, sciagnie się i zobaczy. Jak narazie przestary brzmia jak SIKANIE NA BLACHE.
JA uzywam v-amp-2 da sie z tego zrobic takie brzmienie, ze koledzy ze studia nabieraja sie, na tekst ze nagralem to na dobrym piecu

V-amp 2 za 399 zł. Warto. Kto tu "piernie" ze pod...ale sam w sklepie sprawdzalem i nie bardzo, a gram czesto cos alla black metal a w tym v-amp 2 sierczy dobrze.

uffff Elvira...dołącz jakiś słownik bo nic...ale to nic nie rozumiem. Próbowałem tym załączonym do EiS ale to nic nie daje....
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...