Samplitude/Sequoia 11

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Samplitude/Sequoia 11

Post autor: DJOZD » niedziela 16 sty 2011, 08:49

Mam pytanie jako że kupiłem nową kartę dźwiękową,

czy mogę mieć w komputerze zainstalowane sterowniki do dwóch różnych kart?

Czy należy mieć tylko jedną kartę zainstalowaną?...

Ja mam dwa interfejsy. Jeden na PCI drugi firewire, czasem jeszcze podłączam na usb.   Mogę się zupelnie swobodnie przełączać pomiedzy interfejsami w Samplitude.  Dodatkowo jezeli pracujesz na WDM, mozesz uzywac wszytskich wejsc i wyjsc wszytskich interfejsów na raz. 

TO czy mozesz miec jednen interfejsc zależy od tego jak dobrze znoszą sie steroniki interfejsów i czy nie powodują problmeów.  Ja sie nic nie dzieje to mogą jak najbardziej.  

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 16 sty 2011, 14:24

...Mam pytanie jako że kupiłem nową kartę dźwiękową, czy mogę mieć w komputerze zainstalowane sterowniki do dwóch różnych kart? Czy należy mieć tylko jedną kartę zainstalowaną?... 

Ja mam dwa interfejsy. Jeden na PCI drugi firewire, czasem jeszcze podłączam na usb.   Mogę się zupelnie swobodnie przełączać pomiedzy interfejsami w Samplitude.  Dodatkowo jezeli pracujesz na WDM, mozesz uzywac wszytskich wejsc i wyjsc wszytskich interfejsów na raz. 
TO czy mozesz miec jednen interfejsc zależy od tego jak dobrze znoszą sie steroniki interfejsów i czy nie powodują problmeów.  Ja sie nic nie dzieje to mogą jak najbardziej.  ...

Dzieki za odpowiedz. Pytalem tez w kontekscie komputera, rozumiem ze sterowniki nie powinny sie "gryzc",
Nie mysle nawet o uzywaniu ich rownoczesnie...
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 17 sty 2011, 09:41

....

Dzieki za odpowiedz. Pytalem tez w kontekscie komputera, rozumiem ze sterowniki nie powinny sie "gryzc",
Nie mysle nawet o uzywaniu ich rownoczesnie......

Jezeli są dobrze napisane, nie powinny sie gryść. JA dzieki temu w awaryjnych sytuacjach mogę zwiększyc ilosc wejsc podczas sesji na kilka dziesiat mikrofonów. Na WDM rejestracja dzwieku wtedy jest mozliwa.   

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 17 sty 2011, 16:29

...
....

Nie mysle nawet o uzywaniu ich rownoczesnie......

Jezeli są dobrze napisane, nie powinny sie gryść. JA dzieki temu w awaryjnych sytuacjach mogę zwiększyc ilosc wejsc podczas sesji na kilka dziesiat mikrofonów. Na WDM rejestracja dzwieku wtedy jest mozliwa.   ...

No i pytanie/problem.

Otóż nowa karta sprawiła mi duży problem. Spowodowało to niestety zniszczenie dwóch projektów. To znaczy - projekty zostały otworzone ale po naciśnięciu play program się zawiesił.

W związku z tym za każdym razem kiedy otwierałem te projekty wyświetlał się błąd karty.

Ustawiałem więc Samplitude na kartę wbudowaną. I wtedy nie było żadnego problemu.

Kiedy jednak w ustawieniach chciałem użyć drugiej karty, program znowu się wiesza.

W końcu odinstalowałem sterowniki obu kart i zainstalowałem te z poprzedniej.

I to samo. Projekty chodzą pod kartą z laptopa, a na karcie ASIO freeze.

Co to jest? Da się to jakoś obejść czy trzeba od nowa projekt tworzyć?

Przyznam że trochę słabo.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 19 sty 2011, 08:58

...
 No i pytanie/problem.
Otóż nowa karta sprawiła mi duży problem. Spowodowało to niestety zniszczenie dwóch projektów. To znaczy - projekty zostały otworzone ale po naciśnięciu play program się zawiesił.
W związku z tym za każdym razem kiedy otwierałem te projekty wyświetlał się błąd karty.
Ustawiałem więc Samplitude na kartę wbudowaną. I wtedy nie było żadnego problemu.
Kiedy jednak w ustawieniach chciałem użyć drugiej karty, program znowu się wiesza
W końcu odinstalowałem sterowniki obu kart i zainstalowałem te z poprzedniej
I to samo. Projekty chodzą pod kartą z laptopa, a na karcie ASIO freeze.
Co to jest? Da się to jakoś obejść czy trzeba od nowa projekt tworzyć?
Przyznam że trochę słabo....

Słabo słabo. Twoj problem wskazuje na problem systemowy a nie samplitude.  Sprawdz czy karty wieszają sie generalnie czy tylko na asio. Sprawdz czy dziala na wdm.  Mnie czasami tez sie zawiesi MOTU na fire wire. Wiec musze resetować. Ale raczej sporadycznie.

Nie bardzo wiem co masz na mysli " zniszczenie projektów" . Przecież działanie karty nie ma zadnego plywu na stan plikow VIP. Jeżeli komputer sie zawiesi to zawsze masz jeszcze plik BAK.  

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 21 sty 2011, 20:41

Nie bardzo wiem co masz na mysli " zniszczenie projektów" . Przecież działanie karty nie ma zadnego plywu na stan plikow VIP. Jeżeli komputer sie zawiesi to zawsze masz jeszcze plik BAK.  

...

No właśnie też tak myślałem! Ale to nieprawda!

Jeszcze raz:

Mam oto jakiś projekt w Samplitude. Otwieram go zarówno uzywając karty laptopa jak i zewnętrznej, na ASIO, małej Lexicon Alpha.

Następnie instaluję Focusrite Sapphire 14 Pro. Dwa powyższe projekty na Focusrite nie odpalają. Tzn. otwieram je ale po naciśnięciu Play projekt od razu się wiesza jak i cały Samplitude.

Następnie odinstalowuję obie karty. Z powrotem instaluję Lexicona jako że jest sprawdzony a Focusrite to - jak na razie - porażka.

Na nowo zainstalowanym Lexiconie wsystko działa. Otwieram dwa powyższe projekty, które wcześniej na Lexiconie działały "miodzio" i znów po naciścnięciu play zwiecha.

Rebootuję Samplituda i przestawiam system na kartę wbudowaną w laptopa. Projekty odpalają bez problemu. Zatem przy błędzie karty również Samplitdue coś popieprzył w pojektach co jest nieodwracalne. Wszystkie inne projekty chodzą.

Dziwne i niewyjaśnione, ale takie są fakty.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 22 sty 2011, 09:31

...

Dziwne i niewyjaśnione, ale takie są fakty....

Może sie zdarzyc ze plik projektu zostanie uszkodzony kiedy program zaliczy error krytyczny i nastąpi w tym momencie autosave (internal data can be destroyed). Ale pliku BAK nie powinno to dotyczyc w tym jednym momencie bo ma inny cykl zapisu. Samplitude wiesza sie z powodów systemowych a nie sama z siebie. Jak napisałeś działa na okreslonym sprzecie.

Dlatego tak wazne jest robienie kopii danych. Od lat każdemu to tłuke na okrągło. Tylko kopia moze zabezpiecza nas przez utratą danych - nie innego.   Polecam personal Backup - darmowy i solidny. Tyle że kopia ma sens jak jest na innym fizicznym dysku. Personal backup automatycznie zgrywa zaznaczne foldery do innego folderu (dowolna konfiguracja, wedlug daty modyfikacji, roznicowo, przyrostowo itp) podczas zamykania systemu.  Nie musimy  pamietac o tym - samo sie robi. 

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » sobota 22 sty 2011, 16:21

...
...

Dziwne i niewyjaśnione, ale takie są fakty....

Może sie zdarzyc ze plik projektu zostanie uszkodzony kiedy program zaliczy error krytyczny i nastąpi w tym momencie autosave (internal data can be destroyed). Ale pliku BAK nie powinno to dotyczyc w tym jednym momencie bo ma inny cykl zapisu. Samplitude wiesza sie z powodów systemowych a nie sama z siebie. Jak napisałeś działa na okreslonym sprzecie.

Dlatego tak wazne jest robienie kopii danych. Od lat każdemu to tłuke na okrągło. Tylko kopia moze zabezpiecza nas przez utratą danych - nie innego.   Polecam personal Backup - darmowy i solidny. Tyle że kopia ma sens jak jest na innym fizicznym dysku. Personal backup automatycznie zgrywa zaznaczne foldery do innego folderu (dowolna konfiguracja, wedlug daty modyfikacji, roznicowo, przyrostowo itp) podczas zamykania systemu.  Nie musimy  pamietac o tym - samo sie robi. 

...

Mowisz o zwyczajnym backupowaniu czyli zwyczajnym tworzeniu zapasowych kopii projektow? Robie to manualnie co jakis czas. Z reguly unikam automatycznych procesow.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 22 sty 2011, 17:08

...

Mowisz o zwyczajnym backupowaniu czyli zwyczajnym tworzeniu zapasowych kopii projektow? Robie to manualnie co jakis czas. Z reguly unikam automatycznych procesow....

Tak. Ale jak widziesz automatyzacja w tym przypadku uchronilaby ciebie od utracenia projektu. Uszkodzony podmienilbys z backupu i po krzyku.

Tez kiedys robilem manualnie, ale jakbym tego nie ugryzł to zawsze czego bedzie brakowac. Przy ilosci tego co robie wole robic to automatycznie a skupic sie na robocie.  

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » sobota 22 sty 2011, 20:28

...
...

Mowisz o zwyczajnym backupowaniu czyli zwyczajnym tworzeniu zapasowych kopii projektow? Robie to manualnie co jakis czas. Z reguly unikam automatycznych procesow....

Tak. Ale jak widziesz automatyzacja w tym przypadku uchronilaby ciebie od utracenia projektu. Uszkodzony podmienilbys z backupu i po krzyku.

Tez kiedys robilem manualnie, ale jakbym tego nie ugryzł to zawsze czego bedzie brakowac. Przy ilosci tego co robie wole robic to automatycznie a skupic sie na robocie.  

...

No tak. Ale dobrze wiedzieć że .BAK ma takie właściwości.

ODPOWIEDZ