Goliath

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Goliath

Post autor: elmuz1 » sobota 22 maja 2010, 23:33

Piotr... ------------------------------------------------------------------------------------ Jeżeli warianty, to wg mnie powinno ich być więcej i z subtelnymi różnicami, a tutaj mamy dwa warianty - różniące się nazbyt i działające w kółko - raz jeden, raz drugi. Piotrze, mógłbyś sprawdzić to na zestawie Rock Kit w Ministry of Rock? Ja wiem, że zestawy perkusyjne EW mogą się nie podobać, ale ja je lubię , bo mi fajnie w miksach siedzą (tak jak kiedyś lubiłem e-mu), nie trzeba się tak nakręcić jak nawet często przy tych wielkich aplikacjach. A co do Round Robin, to zaraz sprawdzę, dzieki. ;)... 
Wg mnie też ich powinno być więcej :D, ale w tych mniejszych produktach EastWesta round robin jeśli jest, to tylko x2 (a często ich nie ma).
W tych dużych bibliotekach (EWQLSO, QL Pianos) jest tego więcej i warianty są bardziej zbliżone. W Hollywood strings, staccata dochodzą do x16.
Sprawdziłem Black Kit z MOR (to prawdopodobnie te bębny) i poza tym, że warianty werbla odchodzą strojem o sekundę, to niektóre mają więcej "plask" a niektóre są nieco głębsze. Różnice w stroju to podejrzewam kwestia że niby lewa-prawa ręka, ale reszta - to pewnie już takie nagranie.
Daj jakiś przykład audio, bo może złe mapowanie sampli jest w tym instrumencie i Ci się złe sample na złych klawiszach odzywają? Update instrumentów do Goliatha masz zainstalowany?
- Piotr...
------------------------------------------------------------------
Heh, Piotrze, jak zwykle masz rację Rzeczywiście chodziło o round robin i jest jak mówisz, czyli round robin x2 - więcej nie ma Bardzo dziekuję, to kolejny kroczek do przodu. (Update instrumentów do Goliatha mam zainstalowany). A w ogóle mam cały pakiet EW CCC, tak że dość dużo tego, ale dobrych akustycznych bębnów brakuje. Do konca maja jest spory rabat(wychodzi coś ok. 140 eu), więc może zdecyduję sie jeszcze na MOR. Chociaż pamiętam też Twoje krytyczne zdanie odnośnie MOR w kwestii (chyba) gitary basowej (taki chyba był wątek). Chodziło o porównanie MOR -> NI (jakas biblioteka). Nie wiem, ale za taka cenę chyba nie kupi się nic porównywalnego?

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 23 maja 2010, 15:55

---------------------------------------------  
Heh, Piotrze, jak zwykle masz rację Rzeczywiście chodziło o round robin i jest jak mówisz, czyli round robin x2 - więcej nie ma Bardzo dziekuję, to kolejny kroczek do przodu. (Update instrumentów do Goliatha mam zainstalowany). A w ogóle mam cały pakiet EW CCC, tak że dość dużo tego, ale dobrych akustycznych bębnów brakuje. Do konca maja jest spory rabat(wychodzi coś ok. 140 eu), więc może zdecyduję sie jeszcze na MOR. Chociaż pamiętam też Twoje krytyczne zdanie odnośnie MOR w kwestii (chyba) gitary basowej (taki chyba był wątek). Chodziło o porównanie MOR -> NI (jakas biblioteka). Nie wiem, ale za taka cenę chyba nie kupi się nic porównywalnego? ...

MOR był fajny jak wyszedł, a to było kawał czasu temu (3 lata już chyba). W tej chwili wydaje mi się trochę... niezgrabny, zwłaszcza te basy. Bębny też mają RRx2 (tak jak i gitary), więc nie jest to pełen wypas. Chociaż można czasem z tego fajne rzeczy ukręcić, jeśli poświęcisz trochę czasu na programowanie artykulacji.

Jeśli chodzi o same basy, to gdybym miał teraz kupować coś (ale specjalnie nie potrzebuję), to bym celował w serię Scarbee właśnie od NI.

Tylko kwestia kasy, za poniżej 200 euro, to takiego pakietu, gdzie masz kilka zestawów, kilka gitar elektrycznych i kilka basów - nie dostaniesz. Jakościowo jest ok, ale mnie się ta biblioteka od jakiegoś czasu niezgrabną wydaje ;). Masz próbki w Goliacie. Jeśli coś takiego Ci odpowiada, to śmiało! 

- Piotr 

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » niedziela 23 maja 2010, 21:00

...Tylko kwestia kasy, za poniżej 200 euro, to takiego pakietu, gdzie masz kilka zestawów, kilka gitar elektrycznych i kilka basów - nie dostaniesz. ...
- Piotr ...

.............................................

Nie jest tak źle. Właśnie trwa promocja (między innymi w Best Serwice) - za jedyne 149 euro możesz nabyć - Independence Pro firmy Yellow Tools. Wśród 70GB brzmień wszelakich jest tam także "basowa" biblioteka "Majestic", która w EiS z czerwca 2007 uzyskała znaczek "Nasz Typ".

J.Z.

Goddard

Post autor: Goddard » poniedziałek 24 maja 2010, 11:36

Potwierdzam to co pisze Piotr. W Goliacie mamy round robin x2. Ale czy nie da się z tym nic zrobić? Oczywiście że się da. Przy gęstych przebitkach werbla, żeby zróżnicować poszczególne uderzenia, a więc uzyskać tak jakby bogatszy round robin robię tak: gram obydwoma wariantami werbla (nuty D3 i E3), często miksuąc jeden z drugim i bawię się velocity (trzeba później wylevelować partię lekką kompresją, wiadomo).

Natomiast co do MOR i niezgrabnych basów. IMO to wrażenie po części bierze się z faktu, że poszczególne layery dość znacząco różnią się głośnością. Dlatego taki ślad znów trzeba zdzielić przez łeb kompresorem. Gdy do tego dodasz zabawy z artykulacją (keyswitch) jesteś w stanie uzyskać całkiem przyzwoitą partię basu. Chociaż bassmana raczej nie oszukasz :)W razie czego służę na priv samplami.

P.S. W ogóle to sory, że jeszcze nie wysłałem Ci tego co obiecałem, ale Twoją wiadomość odebrałem dopiero po dwóch tygodniach... Przydałby się jakiś system powiadamiania o nowej poczcie.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 24 maja 2010, 12:18

P.S. W ogóle to sory, że jeszcze nie wysłałem Ci tego co obiecałem, ale Twoją wiadomość odebrałem dopiero po dwóch tygodniach... Przydałby się jakiś system powiadamiania o nowej poczcie....
===========================
Odpisałem Ci na priv. Uszkodzoną płytę już wymieniłem. A system powiadamiania o nowej poczcie rzeczywiście przydałby się - sam odbieram czasami po kilku miesiącach.
Swoją drogą, propozycja Jarka_Zand dot. Independence Pro jest godna rozważenia. Jak z wersją demo? Daje wyobrażenie o pełnej wersji?

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 24 maja 2010, 13:49

...P.S. W ogóle to sory, że jeszcze nie wysłałem Ci tego co obiecałem, ale Twoją wiadomość odebrałem dopiero po dwóch tygodniach... Przydałby się jakiś system powiadamiania o nowej poczcie....
===========================
Odpisałem Ci na priv. Uszkodzoną płytę już wymieniłem. A system powiadamiania o nowej poczcie rzeczywiście przydałby się - sam odbieram czasami po kilku miesiącach.
Swoją drogą, propozycja Jarka_Zand dot. Independence Pro jest godna rozważenia. Jak z wersją demo? Daje wyobrażenie o pełnej wersji? ...

Chociaż mnie jakoś nie przekonuje silnik Independence sam w sobie, to myślę, że opcja warta uwagi. Można sobie obczaić ją (jak i kilkadziesiąt innych instrumentów) przez www.try-sound.com.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 24 maja 2010, 13:51

Chociaż mnie jakoś nie przekonuje silnik Independence sam w sobie, to myślę, że opcja warta uwagi. Można sobie obczaić ją (jak i kilkadziesiąt innych instrumentów) przez http://www.try-sound.com.

- Piotr ...

Error, Piotruś :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 24 maja 2010, 15:06

Error, Piotruś :)
...

Aaa, no bez kropki na końcu ;):

www.try-sound.com

- Piotr

Wronek

Post autor: Wronek » środa 14 lip 2010, 16:04

MOR był fajny jak wyszedł, a to było kawał czasu temu (3 lata już chyba). W tej chwili wydaje mi się trochę... niezgrabny, zwłaszcza te basy. Bębny też mają RRx2 (tak jak i gitary), więc nie jest to pełen wypas. Chociaż można czasem z tego fajne rzeczy ukręcić, jeśli poświęcisz trochę czasu na programowanie artykulacji.
To ja jeszcze jako żółtodziób zapytam o tą artykulację. Chodzi o Goliatha - jakoś nie mogę znaleźć zbyt wiele opisów dot. sposobu wydobywania różnych artykulacji w Goliath. To co się instaluje z płyt (jakiś pdf) jest w zasadzie takim niewielkim opisem instrumentu. Sądzę, że jeżeli w MOR można programować artykulację, to i w Goliacie, w niektórych brzmieniach również. Tylko jak to robić? CC? Nie znalazłem jakichś przyporządkowań.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 14 lip 2010, 16:21

...MOR był fajny jak wyszedł, a to było kawał czasu temu (3 lata już chyba). W tej chwili wydaje mi się trochę... niezgrabny, zwłaszcza te basy. Bębny też mają RRx2 (tak jak i gitary), więc nie jest to pełen wypas. Chociaż można czasem z tego fajne rzeczy ukręcić, jeśli poświęcisz trochę czasu na programowanie artykulacji.
To ja jeszcze jako żółtodziób zapytam o tą artykulację. Chodzi o Goliatha - jakoś nie mogę znaleźć zbyt wiele opisów dot. sposobu wydobywania różnych artykulacji w Goliath. To co się instaluje z płyt (jakiś pdf) jest w zasadzie takim niewielkim opisem instrumentu. Sądzę, że jeżeli w MOR można programować artykulację, to i w Goliacie, w niektórych brzmieniach również. Tylko jak to robić? CC? Nie znalazłem jakichś przyporządkowań....

W MOR, jak i w większości produktów EW, w zależności od instrumentu mamy do dyspozycji zmianę artykulacji pod wpływem nacisku (velocity), albo za pomocą Keyswitch. Ta druga opcja widoczna jest na klawiaturze PLAYa na kolor niebieski. Instrumenty mają też w nazwie KS, jeśli posiadają takie "przełączniki".

Każdy z tych niebieskich klawiszy przełącza na konkretną artykulację.

Typowa sprawa w przypadku większości bibliotek i instrumentów wirtualnych opartych na samplach. 

- Piotr 

ODPOWIEDZ