Samplelord v.1.0

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Master
Re: Samplelord v.1.0

Post autor: Master » wtorek 20 mar 2007, 17:31

...
Ustaw tylko główne wyjście stereo Main usuwając dodatkowe wyjścia stereo. Additional Outputs -> ustaw na 0

Zresetuj wtyczkę albo zrestartuj najlepiej Logic.
Czy teraz wyjście główne działa czy jest również jakby "wyciszone" ?...
Sorry , nic z tego ... nie udało mi uruchomic twoj sampler w LOGIC-u ...
Mi takze nie udała sie ta sztuka... w Logicu 5,51 chociaz program wydaje sie działac niestety nic nie odtwarza , sytuacja z wyjsciami audio jest troche zagmatwana ,

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 20 mar 2007, 17:42

Panowie, zanim odinstaluję Kontakta i Haliona, chciałbym zobaczyć w Samplelord możliwość przystępnej edycji/tworzenia własnych brzmień, z mapowaniem i oddzielną edycją parametrów(w tym wielostopniowej obwiedni) każdego sampla, z możliwością dowolnego grupowania sampli, przydzielania polifonii grupom itp)..
Mile widziany byłby panel mapowania z możliwością przeprowadzania operacji myszką(typu rozciąganie, przydzielanie zakresów velocity itp). To, jak się domyślam oczywiście już jest możliwe, ale użytkownik nie ma chyba na razie do tego dostępu (z poziomu instrumentu).
Jeśli instrument posiadałby tego typu możliwości, to już byłaby prawdziwa konkurencja dla gigantów, czego Włodzimierzowi i nam wszystkim życzę!!!
bębniarz

WG

Post autor: WG » wtorek 20 mar 2007, 18:00

... możliwość przystępnej edycji/tworzenia własnych brzmień, z mapowaniem i oddzielną edycją parametrów(w tym wielostopniowej obwiedni) każdego sampla ...
Zanotowano. Te rzeczy dojdą jednocześnie w konertującym programie i odtwarzającym samplerku. To tak żeby sobie nie dublować pracy.

A chwilowo jeszcze jestem skoncentrowany na zbieraniu poprawek. Bo jest nie za dobrze jednak. Czyli jednak "bułeczki się nie upiekły" tak jak trzeba jak ktoś pamięta tamtem wątek.

WG

Post autor: WG » wtorek 20 mar 2007, 18:12

Sorry , nic z tego ... nie udało mi uruchomic twoj sampler w LOGIC-u ...
Niestety za wiele mi to nie mówi i pewnie nie powie.

nie udało mi uruchomic -> zawiesza się ?

Czy nie ma sygnału na wyjściach ?

Wsparcie dla Logic'a i FL Studio 7.0 zostanie poprawione mam nadzieję jutro.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 20 mar 2007, 18:35

...Sorry , nic z tego ... nie udało mi uruchomic twoj sampler w LOGIC-u ...
Niestety za wiele mi to nie mówi i pewnie nie powie.

nie udało mi uruchomic -> zawiesza się ?

Czy nie ma sygnału na wyjściach ?

Wsparcie dla Logic'a i FL Studio 7.0 zostanie poprawione mam nadzieję jutro....
Nie nie zawiesza sie , nie wydaje z siebie dzwieku ... kontrolka MIDI przy naciskaniu klawiszy sie zapala , lecz niemoge ustawic tak , aby sygnał był słyszalny na wyjsciu karty Motu 828 Mk2 ...

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » wtorek 20 mar 2007, 19:01

Witam Wszystkich,
Autorowi programu wielkie pokłony i wyrazy uznania.

Nie miałem wcześniej czasu przysiąść przy tym programie,
więc dopiero teraz się odzywam.

By wszystko było jasne zacznę od konfiguracji PC.
Cubase C4; WinXP SP2; AMD Opteron 2,6: Ram 2 Giga
HDSP 9632; dwa dyski, próbki kontakta na drugim dysku.

Instalacja programu bez zastrzeżeń.
Zgłasza się i pracuje zarówno jako samodzielny
jak i Vst.

Zaobserwowane objawy:
w zasadzie jeden : zanikanie/wyciszanie próbek w trakcie gry np.fortepian i ponownie powrót narastanie
obciążenie ASIO :max 6%.
bufor latency: 32
przy : 64 to samo

nic się nie zacina, efekt jest płynny jak powolne wyciszanie,
aż do całkowitego wyciszenia, a następnie płynne wzmocnienie
do poprzedniej wartości głośności.

Próbki były załadowane do pamięci (RAM: 500MB)
polifonia nie przekraczała 32 głosów.

Może jakieś sugestie.
W kontakcie nie miałem takich objawów.

Sam program jest rewelacyjny, i chętnie bym go u siebie widział
w codziennej pracy.

Jeszcze raz Wielkie Brawa dla autora.

Pozdrawiam
Walu

Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

kormo

Post autor: kormo » wtorek 20 mar 2007, 19:23

Objawy w wersji DEMO jak najbardziej prawidlowe.

"Demo posiada tę samą funkcjonalność jak PEŁNA WERSJA.

Wstawiono regularne wyciszenia sygnału lub co jakiś czas szumek w przetwarzanych próbkach.

Maksymalna polifonia 16-32 głosów."

Awatar użytkownika
wierza

Post autor: wierza » wtorek 20 mar 2007, 20:44

witam
właśnie przeprowadziłem "chaotyczny" test na pełnej wersji pod względem obciążania procesora skupiając się na osiągnięciu jak największej polifonii.

sampler odpalony na Sonarze 4, instrumenty symfoniczne (2,4 GB), dwie instancje (8 out + 4 out), disk streaming: 1s, quality: normal, predefined colors: green :) oczywiście bez żadnych dodatkowych efektów

przy polifonii 340 - 350 zużycie procesora wahało się między 40 - 45% (dla Athlona 64 3000+/2 gb ram/emu0404). sample w formacie gigastudio 16 bitowe oraz dla testu przekonwerterowane do sf2 i do formatu natywnego samplelorda. nieco mniejsze zużycie procesora (38-42%) było dla formatu natywnego. oczywiście "utwór" był maksymalnie ekstremalny :)

z dźwiękiem live oraz po mixdownie nie było najmniejszych problemów. jakość bardzo dobra. troszeczkę na samym początku "prykało" przy maksymalnej osiągniętej polifonii, ale potem już nie było z tym problemów. być może to wina mojego dysku (sata I), bo nie wiem czemu ale czasem mi się dzieje podobnie przy symhonic orchestra gold z włączonym dfd.

reasumując: program bardzo dobry. mimo pierwszej wersji jest dość stabilny (ani razu mi się nie wyłożył) i już teraz ma bardzo dużo do zaoferowania. a znając Włodka, będzie miał jeszcze więcej :) jak dla mnie osobiście idealna alternatywa dla droższych sampleplayerów i samplerów.

pozdrawiam
[addsig]
www.wierza.com

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » piątek 23 mar 2007, 18:15

Po tygodniu używania mam kilka uwag:

1. z moich doświadczeń sampler "nie rozumie" sampli .GIG z keyswitchami . Rare Instruments na przykład - nie rozpoznaje w ogóle keyswitch, cała klawiatura jest zielona po załadowaniu. myślałem że to wina hosta ale w standalone mam to samo.

2. nie rozpoznaje rózwnież sampli gdzie Modulation Wheel służy do zwiększania ekspresji, tak jak Garritan Orchestral Strings patch z EXP. format .GIG

3. czasami przestaje reagować jak go "przeładować" dużymi samplami, na szczęście nie zawiesza hosta, i w dodatku gra już załadowanymi samplami, ale wtedy i tak trzeba go wyłączyć i załadować ponownie. przydałby się komunikat typu low memory, out of memory czy coś w tym stylu.

ogólnie jest bardzo dobrze, samplerek jest wręcz IDEALNY do odpalania 3-4 instancji na full załadowanych niedużymi próbkami, co się fantastycznie nadaje do szkicowania pomysłów, a potem również do tworzenia warstw z wielu sampli.

WG

Post autor: WG » piątek 23 mar 2007, 20:58

...Po tygodniu używania mam kilka uwag:

Dzięki. Chyba dobrze zrozumiałem te 3 punkty w całości, także na razie nie mam dodatkowych pytań.

Ale przydałby się jakiś kontakt do ciebie aby można było sprawdzić czy poprawiony problem został faktycznie poprawiony. Jeżeli możesz to skontaktuj się e-mailowo i przypomnij o powyższych problemach.

ODPOWIEDZ