Spectrasonics Omnisphere

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
heathenichaer
Re: Spectrasonics Omnisphere

Post autor: heathenichaer » czwartek 24 wrz 2009, 13:23

......
A czy ktoś byłby w stanie porównać omnisphere do Absyntha?
...

inna bajka. Absynth jest nieprzewidywalny, ma klimat i tajemnicę. Omni jest potężny, elegancki i interesujący. Robin Hood z magiczną fiolką vs Król Artur na zamku :)...

z takim talentem do opisów powinieneś być odpowiedzialny za kampanie reklamowe obu produktów Cool

dzięki i pozdrawiam

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » czwartek 24 wrz 2009, 16:59

Jesteś z górnego śląska? Podjedź, testuj do woli, zapraszam;)

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » piątek 25 wrz 2009, 15:57

...
Jesteś z górnego śląska? Podjedź, testuj do woli, zapraszam;)...

uprzejme dzięki za zaproszenie, ale mieszkam po drugiej stronie mapy, w mieście zus-owkich afer

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » środa 16 gru 2009, 20:55

Napewno kżdego zainteresowanego ucieszył test Omnisphere zamieszczony w grudniowym EiS.

Jest jednak jedna sprawa do wjaśnienia. Autor w podsumowaniu pisze min. :

Cechy toru syntezy: 8-partowy multitimbral z wbudowanym mikserem, szyną AUX oraz efektami na sumie; oscylatory (do 10) mogą pracować w oparciu o sample (ponad 40 GB próbek) lub syntezę (wirualna analogowa z opcją synchronizacji oscylatorów Hard Sync; FM; granularna); dwuwarstwowa struktura barw z niezależnymi modułami modulacyjnymi (m.in. LFO, obwiednie, Harmonia), w tym podwójny filtr na warstwę (możliwość tworzenia kombinacji filtrów w systemie szeregowym lub równoległym); otwarta architektura pozwalająca wykorzystać własne zasoby próbek; system odczytywania sampli z dysku twardego; szybkie wyszukiwanie barw w oparciu o kryteria wyszukiwania: rodzaj instrumentu, charakter brzmienia, nastrój, tonalność itp.

Czy aby napewno? Działając już blisko rok na tym instrumencie, byłem przekonany, że mogę dzialać tylko w oparciu o dostarczoną bazę próbek(przyznaję , przepastną doprawdy). Lecz jeśli jest możliwość ładowania wlasnych sampli, to świenie - wszak dobrego nigdy za wiele ;) Ale jak, ewentualnie, "pokazać" własne próbki Omnisphere?

Proszę więc o  uściślenie tej informacji.

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » środa 16 gru 2009, 21:24

...
Napewno kżdego zainteresowanego ucieszył test Omnisphere zamieszczony w grudniowym EiS.

Jest jednak jedna sprawa do wjaśnienia. Autor w podsumowaniu pisze min. :

Cechy toru syntezy: 8-partowy multitimbral z wbudowanym mikserem, szyną AUX oraz efektami na sumie; oscylatory (do 10) mogą pracować w oparciu o sample (ponad 40 GB próbek) lub syntezę (wirualna analogowa z opcją synchronizacji oscylatorów Hard Sync; FM; granularna); dwuwarstwowa struktura barw z niezależnymi modułami modulacyjnymi (m.in. LFO, obwiednie, Harmonia), w tym podwójny filtr na warstwę (możliwość tworzenia kombinacji filtrów w systemie szeregowym lub równoległym); otwarta architektura pozwalająca wykorzystać własne zasoby próbek; system odczytywania sampli z dysku twardego; szybkie wyszukiwanie barw w oparciu o kryteria wyszukiwania: rodzaj instrumentu, charakter brzmienia, nastrój, tonalność itp.

Czy aby napewno? Działając już blisko rok na tym instrumencie, byłem przekonany, że mogę dzialać tylko w oparciu o dostarczoną bazę próbek(przyznaję , przepastną doprawdy). Lecz jeśli jest możliwość ładowania wlasnych sampli, to świenie - wszak dobrego nigdy za wiele ;) Ale jak, ewentualnie, "pokazać" własne próbki Omnisphere?

Proszę więc o  uściślenie tej informacji....

na wrzucanie własnych próbek do soundsourców pewien nieoficjalny sposób:), jednak bardzo niewygodny, skomplikowany i jak dla mnie w takim wypadku nieużyteczny.

Myślę jednak że autorowi artykułu chodziło o to czym chwali się spectrasonics, iż mają oni w przyszłości wypuszczać tzw. omnispherowe expansion packi tak jak to robili ze stylusem.

IMAO

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » środa 16 gru 2009, 21:58

...

tzw. omnispherowe expansion packi tak jak to robili ze stylusem.... 

I to mogłoby po części wyjaśniać sprawę. Takie xpanders, to będzie zapewne coś...

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » środa 16 gru 2009, 22:17

...
na wrzucanie własnych próbek do soundsourców pewien nieoficjalny sposób....

A konkretnie?

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » czwartek 17 gru 2009, 00:04

...
...
na wrzucanie własnych próbek do soundsourców pewien nieoficjalny sposób....

A konkretnie?
...

znalazlem kiedys coś jakby przerobiony sage converter, ktory wavy przemienial na soundsource omnispherowe i po paru innych zabiegach można je było odpalać pod omnispherem (udalo mi się to raz jeden po dniu grzebania w kodzie dlatego odpuściłem dalszą zabawę bo w sumie i tak sama biblioteka fabryczna mnie do tej pory zadowala) jednak z tego co wiem nie działa to już po najnowszym updacie.

IMAO

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 17 gru 2009, 00:51

Chochlik.

Do Omnisphere w obecnej wersji nie ma mozliwości ładowania własnych próbek.

W głównym tekście nie ma słowa o wrzucaniu własnych próbek. Rozszerzenia do instrumentu pojawią się jak nic,  za jakiś czas, jak wszyscy ograją już ten milion presetów :)

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 08 sty 2010, 20:24

Przepraszam, czy mógłby ktoś przypomnieć jak omnisphere wskazać jego brzmienia ale z poprzedniej instalacji?
Byłem zmuszony stawiać system na nowo, zainstalowałem tylko sam instrument który jest widoczny w kubusiu, wszystko ok ale musze wskazać mu jego brzmienia znajdujące sie na innym dysku, to samo tyczy się triliana
Z góry dziekuję za pomoc
tadek

ODPOWIEDZ