Reaper w wersji polskiej!

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
PrzemekM
Re: Reaper w wersji polskiej!

Post autor: PrzemekM » sobota 24 paź 2009, 23:15

......Myślałem o skracaniu, gdzie tylko się dało, ale przy czymś podobnym długo się wahałem i rzeczywiście postawiłem na jak najlepszą zrozumiałość. Przykład, jaki mam na myśli:
Tryb nagrywania: automatyczna podrzutka na zaznaczonym odcinku czasowym
Tryb nagrywania: automatyczna podrzutka na zaznaczonym obiekcie...

Piotrze, toż wiemy. Nawet w oryginale, po angielskiemu, było o czym poczytać, a co dopiero w naszym pięknym języku . ...

Jest to wada funkcjonalna interfejsu Reapera. Dlaczego - ponieważ przekłada się to na dlugość ruchu myszą w celu wyświetlenia pomenu - np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów. Diabeł twki niestety w szczegółach. 

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » sobota 24 paź 2009, 23:17

...
......Myślałem o skracaniu, gdzie tylko się dało, ale przy czymś podobnym długo się wahałem i rzeczywiście postawiłem na jak najlepszą zrozumiałość. Przykład, jaki mam na myśli:

Piotrze, toż wiemy. Nawet w oryginale, po angielskiemu, było o czym poczytać, a co dopiero w naszym pięknym języku . ...

Jest to wada funkcjonalna interfejsu Reapera. Dlaczego - ponieważ przekłada się to na dlugość ruchu myszą w celu wyświetlenia pomenu - np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów. Diabeł twki niestety w szczegółach. ...

Miało być "podmenu". Sory za literówki - piszę z telefonu.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » sobota 24 paź 2009, 23:18

...

Jest to wada funkcjonalna interfejsu Reapera. Dlaczego - ponieważ przekłada się to na dlugość ruchu myszą w celu wyświetlenia pomenu - np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów. Diabeł twki niestety w szczegółach. ...

Miało być "podmenu". Sory za literówki - piszę z telefonu.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » sobota 24 paź 2009, 23:20

Przepraszam za podwojne posty - ale cos nie tak jest postowaniem z Safari - klikam raz, a mam dwa posty. 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 24 paź 2009, 23:56

...Jest to wada funkcjonalna interfejsu Reapera. Dlaczego - ponieważ przekłada się to na dlugość ruchu myszą w celu wyświetlenia pomenu - np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów. Diabeł twki niestety w szczegółach...

Spytam grzecznie - na co to niby się qrna przekłada merytorycznie? Chcesz powiedzieć, że kosztem kilku wyrazów (a przez co nie zakumam max. szybko czaczy) i zasranych paru milimetrów w ruchu myszą będzie lepiej bo niby ładniej i szybciej?

Dobrze masz aby w głowie?

...np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów...

Jasne. No to może sam spróbuj spolszczyć owe Nuendo, aby tylko z podobnym sensem. Chętnie obaczę.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 07:38

......Jest to wada funkcjonalna interfejsu Reapera. Dlaczego - ponieważ przekłada się to na dlugość ruchu myszą w celu wyświetlenia pomenu - np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów. Diabeł twki niestety w szczegółach...  

Spytam grzecznie - na co to niby się qrna przekłada merytorycznie? Chcesz powiedzieć, że kosztem kilku wyrazów (a przez co nie zakumam max. szybko czaczy) i zasranych paru milimetrów w ruchu myszą będzie lepiej bo niby ładniej i szybciej?
Dobrze masz aby w głowie?

Odpowiem grzecznie: istnieją pewne zasady projektowania GUI interfejsu, które mają na celu usprawnienie pracy użytkownika. Spójrzmy na przykład na wymieniony powyżej string:

Tryb nagrywania: automatyczna podrzutka na zaznaczonym obiekcie

Tryb nagryw.: aut. podrzutka na zaznaczonym obiekcie;

Jak widzisz, nie chodzi o milimetry. Pomyśl teraz sobie, że wyświetlasz w ciągu dziesięciu godzin lub więcej pracy to menu X razy i wielokrotnie chcesz uruchomić polecenie z podmenu. Jeżeli wszystkie menu mają ten sam problem, pracując myszą, w ciągu roku roboczego wyrabiasz dodatkowe kilometry. Niepotrzebnie. U mnie z głową wszystko w porządku. Po prostu profesjonalnie korzystam z komputera i ergonomia pracy jest dla mnie bardzo ważna.

...np. w Nuendo najdłuższy string w menu ma pięć krótkich wyrazów...

Jasne. No to może sam spróbuj spolszczyć owe Nuendo, aby tylko z podobnym sensem. Chętnie obaczę. ...

Z reguły łatwiej jest krócej spolszczyć krótszy tekst źródłowy niż dłuższy, prawda? Chętnie się tym zajmę, jeżeli odpowiednio mi zapłacisz:-).

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 07:40

...GUI interfejsu...

miało być samo GUI - to przez to przesunięcie czasu:-) 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 25 paź 2009, 08:22

...
Tryb nagryw.: aut. podrzutka na zaznaczonym obiekcie...

Ale przecież w ten sposób nic nie usprawniłeś. Skróciłeś tylko string i to jeszcze w taki sposób, że w pierwszej chwili trzeba się zastanawiać o co w nim chodzi. Co to ma wspólnego z ergonomią?

...Jak widzisz, nie chodzi o milimetry. Pomyśl teraz sobie, że wyświetlasz w ciągu dziesięciu godzin lub więcej pracy to menu X razy i wielokrotnie chcesz uruchomić polecenie z podmenu. Jeżeli wszystkie menu mają ten sam problem, pracując myszą, w ciągu roku roboczego wyrabiasz dodatkowe kilometry...

Przecież ten Twój opis i tak się pokaże dokładnie tam gdzie i stary. Tyle, że będzie jedynie krótszy. Gdzie za tym te dodatkowe kilometry. Zrozumiałbym gdybyś wymyślił inny dostęp do owego menu/podmenu, ale Ty raptem tylko skróciłeś opis i nic wiecej. Poza tym mało kto o zdrowych zmysłach wyświetla przez rok to samo menu mychą aby coś tam osiągnąć. Od tego są skróty klawiaturowe i akurat Reaper ma doskonale to rozwiązane.

...Chętnie się tym zajmę, jeżeli odpowiednio mi zapłacisz:-)...

Nie mam nic wspólnego z tym programem. Gdybym miał, to podziękowałbym Ci za współpracę już za samo podejście do całej sprawy.
[addsig]

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 08:42

......
Tryb nagryw.: aut. podrzutka na zaznaczonym obiekcie...

Ale przecież w ten sposób nic nie usprawniłeś. Skróciłeś tylko string i to jeszcze w taki sposób, że w pierwszej chwili trzeba się zastanawiać o co w nim chodzi. Co to ma wspólnego z ergonomią?

...Jak widzisz, nie chodzi o milimetry. Pomyśl teraz sobie, że wyświetlasz w ciągu dziesięciu godzin lub więcej pracy to menu X razy i wielokrotnie chcesz uruchomić polecenie z podmenu. Jeżeli wszystkie menu mają ten sam problem, pracując myszą, w ciągu roku roboczego wyrabiasz dodatkowe kilometry...

Przecież ten Twój opis i tak się pokaże dokładnie tam gdzie i stary. Tyle, że będzie jedynie krótszy. Gdzie za tym te dodatkowe kilometry. Zrozumiałbym gdybyś wymyślił inny dostęp do owego menu/podmenu, ale Ty raptem tylko skróciłeś opis i nic wiecej. Poza tym mało kto o zdrowych zmysłach wyświetla przez rok to samo menu mychą aby coś tam osiągnąć. Od tego są skróty klawiaturowe i akurat Reaper ma doskonale to rozwiązane.

Przydałoby się trochę więcej wyobraźni, pokory i uprzejmości, co? Odpowiem grzecznie: po pierwsze, jeżeli będzie to najdłuższy string w menu, jego skrócenie spowoduje zmniejszenie szerokości całego menu. Po drugie, użytkownicy mają różne potrzeby, jedni pracują myszą, drudzy korzystają ze skrótów klawiaturowych, inni łączą obie techniki, jeszcze inni korzystają ze specjalistycznych kontrolerów. Mam wujka, cenionego architekta, który używa w swoich CADach tylko myszy plus klawiatury numerycznej - mimo że nie używa skrótów klawiaturowych, uzyskuje świetne rezultaty, Workflow każdego użytkownika niestety się różni. Twoim celem jako twórcy oprogramowania jest w miarę możliwości zagwarantowanie jak najlepszej obsługi dla wszystkich tych grup.

...Chętnie się tym zajmę, jeżeli odpowiednio mi zapłacisz:-)...

Nie mam nic wspólnego z tym programem. Gdybym miał, to podziękowałbym Ci za współpracę już za samo podejście do całej sprawy. ...

Bez komentarza.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 25 paź 2009, 08:58

...Przydałoby się trochę więcej wyobraźni, pokory i uprzejmości, co?...

Przyganiał sagan garnkowi.
Nie odpowiedziałeś na żaden z mych argumentów. Bajka z wujkiem wogóle mnie nie przekonuje. Tak samo jak i to, że szerokie okno na cokolwiek wpływa, tym bardziej, że znika po wybraniu opcji. Też wolałbym, żeby nie było zawielkie ale polska języka rozwlekła języka. Osobiście wolę tu większe okno niż koszmarne lingwistyczne połamańce robione na siłę w imię jakiejś wydumanej ideologii.
[addsig]

ODPOWIEDZ