Extreme MIDI Mixer

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Extreme MIDI Mixer

Post autor: mytnik » czwartek 01 lut 2007, 22:58

...Znalazłem metodę na porównywanie sesexów, czasochłonną ale skuteczną.
Wybrałem parametr czułości (PadSens) i okazuje się że wszystkie paczki są identyczne! Jest prawdopodobieństwo, że mogę sterować tylko niektórymi parametrami?...
Chyba trochę namieszam na tym forum. Jest zasada żeby najpierw kilka razy pomyśleć a potem napisać, ech...
Nowe wnioski:
Moduł ma 34 paczki i 32 presety (zestawy). WG sugerował 2 pierwszych nie ruszać, ale w paczce nr 2 (najdłuższej) mieszczą się ustawienia ogólne dla całego modułu, tj PadSens ustawia się raz dla wszystkich zestawów, dla każdego padu z osobna.
W tej paczce jest 2 zmieniające się wartości, jest tam pewna logika, ale nie rozumiem dlaczego dwie i nie wiem jak w exmixerze edytować obie wartości jednym knobem.

Wygląda to mniej więcej tak:

PadSens: 1 8 16
sysex wart 1: 00 07 0F
sysex wart 2: 53 4C 44
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 01 lut 2007, 23:09

no i metodę jeszcze usprawniłem, tak że już nie jest czasochłonna:)
wystarczy skopiować oba sysexy do arkusza kalkulacyjnego i nacisnąć sortowanie rosnące tak aby paczki ułożyły się w kolejności
itd
następnie strzałkami góra/dół zmieniać obie jedynki, potem dwójki aż trafimy na wyraźnie widoczne zmieniające się wartości w polu edycji
drummer

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 02 lut 2007, 01:24

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:13 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 02 lut 2007, 02:58

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:13 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 02 lut 2007, 03:15

Post został usunięty.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 02 lut 2007, 08:27

...Taki przykładowy komunikat (Pitch EG Start Level) u Korga odpowiada za liczby dodatnie:
F0 42 30 36 41 03 00 0:72 00 F7 [tu zakres: 00 - +99]
a taki za ujemne:
F0 42 30 36 41 03 00 0:7F 7F F7 [zakres: -99 - -01]
Teraz wystarczy to skompilować do jednej zmiennej funkcji. ...

Na tak, zapomnieliśmy, a w zasadzie nie dotarliśmy jeszcze do Korga i jego "14-bit" .
Sprawa jest podobna, a i chyba nawet prostsza niż z Rolandem i jego pół-bajtami (nibble), wszak nie wymaga nieszczęsnej sumy kontrolnej (rolandcrc). Jestem pewien, że Włodek szybko sobie z tym poradzi .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

WG

Post autor: WG » piątek 02 lut 2007, 09:36

...Włodku, w Twoim programie jest pewne niedopatrzenie. A raczej, ograniczenie.

Niektóre parametry w Korgach przyjmują wartości od -99D do +99D. I tutaj występuje problem z ekstrapolacją takiego bajtu (jest to jeden bajt w ciągu) przez Extreme MIDI Mixer. W liczbach szesnastkowych jest to wszak przedział od FFFFFF9DH do 63H. Instrukcja do Korga podaje zwyczajnie zakres 9DH - 63H.

Faktycznie. Na obecnym etapie ExMixer sobie jeszcze nie poradzi z danymi typu 14-bit.

W Cubase dla Atari ST wystarczyło wpisać 14D - 114D [0EH - 72H] i wybrać z rozwijanej listy funkcję 14bit (Korg) i wszystko ładnie śmigało.

Dobrze wiedzieć. A może dysponujesz jakąś specyfikacją (albo znasz link), która podaje sposób przeliczenia tych wartości.

Postaram się coś z tym zrobić. Trochę "wkopałem" się z pewną nową funkcją ExMixer-a, i trochę na tym utknęło

Dla przedziałów z zakresu 00D - +99D i 00D - 127D nie występują, w przypadku tych Korgów, żadne trudności.

Podsumowując, jeżeli masz jakieś materiały na temat tych danych 14-bit Korga to możesz mi przesłać, przy okazji przypomnisz mi o tym fakcie. A ja jak nie zapomnę, może coś w google znajdę.

WG

Post autor: WG » piątek 02 lut 2007, 09:42

...Znalazłem metodę na porównywanie sesexów, czasochłonną ale skuteczną. Wybrałem parametr czułości (PadSens) i okazuje się że wszystkie paczki są identyczne! Jest prawdopodobieństwo, że mogę sterować tylko niektórymi parametrami?...
A może za pomocą Total Commander. Korzystam z tego codziennie do porównywania zmian z kodach źródłowych C++.
Wklejasz jedną wersję sysex-ów do pliku tekstowego. Wklejasz drugą partię do drugiego i użyj "Porównaj wg. zawartośći" w TC.

Jest też sporo programików różnej maści do porównywania plików, nawet windows ma coś takiego wbudowanego i nazywa się to diff czy jakoś tak. Jest na płytce instalacyjnej.

WG

Post autor: WG » piątek 02 lut 2007, 09:47

......Znalazłem metodę na porównywanie sesexów, czasochłonną ale
Chociaż możnaby było się pobawić w dwa okna monitor w ExMixer, i wtedy w jakiś sposób przełączać się między nimi, aby widzieć różnice albo jakaś funkca, która by te różnice podawała.

Tak czy inaczej pomysł z tym porównaniem sysex-ów jest całkiem niezły i faktycznie byłby przydatny do wyłapywania zmian w plikach sysex.

Jeżeli zobaczę, że nie jest zbyt pracochłonne to dodam. Coś się pewnie wymyśli. Sporo rzeczy mam teraz na głowie

Miło widzieć, ze kilku osobom programik się spodobał.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 02 lut 2007, 10:19

...Dobrze wiedzieć. A może dysponujesz jakąś specyfikacją (albo znasz link), która podaje sposób przeliczenia tych wartości...

W zasadzie tam: http://jacqueskolly.chez-alice.fr/emixguid.htm#a12 (ech, łza się w oku kręci patrząc na te sreeny) już z grubsza opisano ten problem niemniej na priva wysłałem to i owo. Może się przyda.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ