Ableton 8 i 4 rdzenie
sa wyjatki od tego, ale zeby o tym podyskutowac, to trzeba by obejrzec najnowszy .net, a nie sadze, zeby starsze programy byly pisane na najnowszym .net ;)
[.net ma wspierac automagiczne urownoleglanie]
-
-
Re: Ableton 8 i 4 rdzenie
A to info ze strony abletona:
Key features
- Multitrack recording up to 32-bit/192 kHz
- Nondestructive editing with unlimited undo
- Powerful and creative MIDI sequencing of software and hardware instruments
- Advanced warping and real-time time-stretching
- Supports AIFF, WAV, MP3, Ogg Vorbis and FLAC files
- A comprehensive selection of built-in audio and MIDI effects
- Built-in instruments: Simpler for sample-based synthesis, Impulse for sampled drums
- Instrument, Drum and Effect Racks
- New groove engine; apply and extract grooves in real time
- VST and AU support; automatic plug-in delay compensation
- REX file support plus built-in audio to MIDI slicing
- Video import and export for scoring, video warping
- Simple MIDI mapping plus instant mapping for selected hardware
- Full ReWire support; runs as Slave or Master
- Single-screen user interface for simple, creativity-focused operation
- Multicore and multiprocessor support
Wygląda na to że wykorzystuje 4 rdzenie .... moze nie jakoś super efektywnie (poniżej 90%) ... ale wykorzystuje (ponad 80% ... gdyby było do ok. 50% to znaczyło by że jest dwuwątkową aplikacją).
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
No to u mnie było podobnie tylko miałem odpalona 1 wtyczke vst ( Trance Drive ) i wzrost zuzycia miałem tylko na pierwszych 2ch rdzeniach.......
Może to zależy od ilości wtyczek vst ?
-
...
Wygląda na to że wykorzystuje 4 rdzenie .... moze nie jakoś super efektywnie (poniżej 90%) ... ale wykorzystuje (ponad 80% ... gdyby było do ok. 50% to znaczyło by że jest dwuwątkową aplikacją).
...
Nie obciążałem procesora do maksimum, zdarzyło mi się dojść do ponad 90%, jednak już od około 70-80% słychać dużo trzasków, jakieś zniekształcenia. Mam kartę NI Audio Kontorl 1.
Zaciekawił mnie ten temat, bo przymierzam się do wymiany komputera. Mam procesor Core 2 Quad Q6600. Czy na dzień dzisiejszy do Abletona bardziej opłaca się Core i7, Core i5 czy jakiś porządniejszy Quad?
Nie obciążałem procesora do maksimum, zdarzyło mi się dojść do ponad 90%, jednak już od około 70-80% słychać dużo trzasków, jakieś zniekształcenia. Mam kartę NI Audio Kontorl 1.
Zaciekawił mnie ten temat, bo przymierzam się do wymiany komputera. Mam procesor Core 2 Quad Q6600. Czy na dzień dzisiejszy do Abletona bardziej opłaca się Core i7, Core i5 czy jakiś porządniejszy Quad?
...
Większe obciązenie procesora nie powinno generować problemów ... może winny jest inny element komputera .... np. przepustowość dysku.
No to u mnie było podobnie tylko miałem odpalona 1 wtyczke vst ( Trance Drive ) i wzrost zuzycia miałem tylko na pierwszych 2ch rdzeniach.......
I wszystko sie zgadza, bo wtyczka to wtyczka a host to host. Wtyczki obciazaja jeden rdzen, nie spotkalem w kazdym razie takiej wielewatkowej. Kolejna, nawet taka sama, obciaza kolejny i sie wszystko elegancko rozklada - oczywiscie wtedy, gdy host na to pozwala.
...
Wygląda na to że wykorzystuje 4 rdzenie .... moze nie jakoś super efektywnie (poniżej 90%) ...
Aaaaha, czyli wg Ciebie jeśli obciążenie procesora jest poniżej 100%, to procesor jest wykorzystany nieefektywnie? :P
Wykorzystany efektywnie = równie obciążenie procesora, nie obciążony na 100%, bo to raczej oznacza, że procesor się nie wyrabia i że aplikacja obciąża procesor na maxa, co jest raczej niezgodnie z "wykorzystany efektywnie".
Trzaski i zniekształcenia mogą być wynikiem zbyt wysokiego obciążenia procesora (w związku z czym procesor musi "opuszczać" pewne operacje - bo zwyczajnie nie ma kiedy ich wykonywać, a host zapodaje mu nowe na bieżąco). Mogą być również wynikiem niewyrabiających twardych dysków, ale trudno w sytuacji procesora obciążonego powyżej 80% doszukiwać się innych powodów takowych trzasków czy zniekształceń.
- Piotr