Samplitude/Sequoia 11

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
kos
Re: Samplitude/Sequoia 11

Post autor: kos » sobota 05 wrz 2009, 22:04

W tym cenniku z sierpnia stoi że to są ceny sugerowane. Nie wiadomo jakie one są w chwili obecnej przy dzisiejszym kursie dolara.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 06 wrz 2009, 09:16

...Zobaczcie w cenniku żę dzięki zarejestrowanej wersji SE mozna taniej upgradowac do wersji PRO. Wychodzi rabat rzędzu 1200zł.

Lol fajnie....

A czy ktos juz ma 11 Pro??
...

11 SE ma ogromną lioczbę ograniczeń w stosunku do Pro.

Ale co mnie dziwi - na stronie producenta stoi,

że żaden Samplitude ani Sequoia nie wspiera systemów 64 bit.

Dziwne?? 

Ja juz mam wersje 11 Pro. Na razie nie mialem czasu zeby ją przetestowac. Ale opisze uwagi jak tylko beda wiedzial cos wiecej.

Wersja SE jest ograniczona, ale tak jak ze wszytskimi wersjami LE, SE itp. Na początek jest to dobre zeby wymacać program.

Ten cennik ze strony MAgix jest nieczytelny i niekompletny. Lepiej sugerowac sie cenami ze strony dystrybutorów Adiostacji i DynaBit.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 06 wrz 2009, 11:53

...Zobaczcie w cenniku żę dzięki zarejestrowanej wersji SE mozna taniej upgradowac do wersji PRO. Wychodzi rabat rzędzu 1200zł.

Lol fajnie....

A czy ktos juz ma 11 Pro??
...

11 SE ma ogromną lioczbę ograniczeń w stosunku do Pro.

Ale co mnie dziwi - na stronie producenta stoi,

że żaden Samplitude ani Sequoia nie wspiera systemów 64 bit.

Dziwne?? 

Ja juz mam wersje 11 Pro. Na razie nie mialem czasu zeby ją przetestowac. Ale opisze uwagi jak tylko beda wiedzial cos wiecej.

Wersja SE jest ograniczona, ale tak jak ze wszytskimi wersjami LE, SE itp. Na początek jest to dobre zeby wymacać program.

Ten cennik ze strony MAgix jest nieczytelny i niekompletny. Lepiej sugerowac sie cenami ze strony dystrybutorów Adiostacji i DynaBit.

Super. To pisz co tam w 11 slychac.
Bo ja sie na pewno przesiade tylko za kilka miesiecy.

Natomiast wciaz mnie dziwi to ze Samplitude nie obsluguje 64bitowych Windowsow.
To jak na tym pracuja w takim Air Studio na przyklad?
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 06 wrz 2009, 21:59

......

To jak na tym pracuja w takim Air Studio na przyklad?...

Oczywiście napisze jak tylko bede juz konkretnego wiedział. 

Dowiedziałem sie na forum support Magix  że pracują juz nad wersją 64bit. Zobaczymy, na razie nie na zadnych konkretów kiedy. 

W Air studio pracują na Samplidute? Gdzie to pisze? Pozatym nie zawsze ten RAM powyzej 2 gb jest az tak potrzbny, np. mastering. Tak na margnesie, muszę dokładnie sprawdzić przy jakiej wielkosci projektu SAM 11 jest stabilne.  Wersja 9 nie ma LAA, wiec tak defacto nawet 3,25 gb RAM nie wykorzystamy. Ale 11 juz jest świadome większej ilosci RAM i potrafi je wykorzystac i nawet podobno jest stabilne z projektem powyzej 1,5 gb .

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 06 wrz 2009, 22:45

...
......

To jak na tym pracuja w takim Air Studio na przyklad?...

Oczywiście napisze jak tylko bede juz konkretnego wiedział. 

Dowiedziałem sie na forum support Magix  że pracują juz nad wersją 64bit. Zobaczymy, na razie nie na zadnych konkretów kiedy. 

W Air studio pracują na Samplidute? Gdzie to pisze? Pozatym nie zawsze ten RAM powyzej 2 gb jest az tak potrzbny, np. mastering. Tak na margnesie, muszę dokładnie sprawdzić przy jakiej wielkosci projektu SAM 11 jest stabilne.  Wersja 9 nie ma LAA, wiec tak defacto nawet 3,25 gb RAM nie wykorzystamy. Ale 11 juz jest świadome większej ilosci RAM i potrafi je wykorzystac i nawet podobno jest stabilne z projektem powyzej 1,5 gb .

...

Zanim wyszedł Samplitude 11,

wisiała strona 10 z wieloma newsami i tutorialami (mam kilka video z 10

na kompie, można się wiele nauczyć...)

Tam były newsy apropos użycia Samplitude, no i Air Studio używa tego jako

główny interface. 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » poniedziałek 07 wrz 2009, 15:48

Ja mam na swoim komputerze pewne problemy - pierwszy ... włączam play , program rusza po pewnej chwili ? Nieważne czy odtwarza audio czy midi. Latencja ... ale niezależnie od ustawień sterownika asio problem istnieje ?

Na codzień pracuję z Sonarem i nie mam takich problemów.

Po drugie nie wiem jaka jest przyczyna dziwnego zjawiska dotyczącego wpinania niektórych vsti - w przypadku Cakewalk Session Drums odtwarzane próbki są ztransponowane przynajmniej o 2 półtony do dołu ?

Program fajnie wygląda i chętnie bym w nim "podłubał" jednak powyższe a zwłaszcza pierwszy problem zniechęca do pracy.

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » poniedziałek 07 wrz 2009, 16:59

...
Ja mam na swoim komputerze pewne problemy - pierwszy ... włączam play , program rusza po pewnej chwili ? Nieważne czy odtwarza audio czy midi. Latencja ... ale niezależnie od ustawień sterownika asio problem istnieje ?

Po drugie nie wiem jaka jest przyczyna dziwnego zjawiska dotyczącego wpinania niektórych vsti - w przypadku Cakewalk Session Drums odtwarzane próbki są ztransponowane przynajmniej o 2 półtony do dołu ?

Program fajnie wygląda i chętnie bym w nim "podłubał" jednak powyższe a zwłaszcza pierwszy problem zniechęca do pracy....

No tak... I znowu historia zatacza koło :-/ Nowa wersja i stos nowych problemów zaraz na starcie... Jakoś te błędy możnaby wybaczy gdyby nie chora polityka cenowa... Miałem wersję V8 Pro, zrobiłem upgrade do V9 za jakiś 1000zł i ... Więkoszść VST grała jak popadnie - masakra.... :-/ Szybko więc wypuścili V10 i za upgrade trzeba dać kolejny 1000zł... :( Szok. Wersja V10 była okej, ale też nie za długo istniała na rynku, bo jest znów lepsza V11 z nowymi błędami i kolejnym... 1000zł za upgrade!

Sprzedałem to szybko i wskoczyłem na Logica... Przynajmniej nic się nie chrzani i kosztuje normalne pieniądze ;) nawet zwykły upgrade :)

Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » poniedziałek 07 wrz 2009, 18:01

To paranoja ... zatem Magix Samplitude to magiczna i tajemnicza beczka bez dna wysysająca z naiwniaków kasiorę.
Zostaję przy Sonarze ... żadnych kłopotów, wszystko gra poprawnie, godziny pracy mnnóstwo wtyczek i nic się nie "chrzani".

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 08 wrz 2009, 07:09

...

Program fajnie wygląda i chętnie bym w nim "podłubał" jednak powyższe a zwłaszcza pierwszy problem zniechęca do pracy....

A o jakie ty wersji mówisz? Na pewno nie o 11. 

Co do polityki Magix, to faktycznie nie ameryka i ceny są niemieckie. Tez uważam ze nie za tanio. Upgrady są troszke za drogie.

Ale nie jest tak tragicznie z tymi bledami. U mnie wszystko dziala dobrze. Wersja 11 ma tyle możliwosci ze nie uważam ze bede robil update przez nastepne 5 lat.  

A sam osobiscie nie zamienie Edycji w SAM na inną bo poprostu jest dla mnie genialna.  

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 08 wrz 2009, 09:55

Mówę o wersji 10 SE z Estrady i Studia.

Wczoraj zrobiłem sobie test z timestreachin'giem. Wrzuciłem plik audio do Samplitude - rozciągałem go  czasie itd ... nie znalazłem siatki do której mógłbym np. skwantyzować midi, słyszałem wyraźnie dropy i zniekształcenia gdy zwalaniałem plik.

Natomiast W Sonarze wystarczy jedno,dwa kliknięcia - program pokazuje mi siatkę wyznaczaną przez transjenty do której mogę dopasować np., midi i skwantyzować do tempa i tranjsentów audio, mogę zmieniać dowolnie tonację oraz tempo pliku audio bez zniekształceń jak w SAM.

Autmatyka i wszelkie inne "operacje" na audio są zdecydowanie wg mnie łatwiejsze do wykonania w Sonarze niż w SAM.

Jedyne co podoba mi się bardziej w SAM do widok miksera

ODPOWIEDZ