Programowanie interfejsu MIDI

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
nablaone
Kontakt:
Re: Programowanie interfejsu MIDI

Post autor: nablaone » piątek 03 kwie 2009, 14:45

...Witam!

Czy może mi jakaś życzliwa osoba poradzić odnośnie podstaw tworzenia oprogramowania wykorzystującego interface MIDI? Jakiego języka i kompilatora użyć można najefektywniej? Na co zwrócić uwagę, gdy już środowisko programowania będzie określone?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie i pozdrawiam.

tazik...

Jeśli umiesz programować (czyt. czynisz to zawodowo) to nie masz co się obawiać. Zrobisz to w dowolnym środowisku/języku (nawet w VB), obyś tylko umiał przeczytać/wysłac ciąg bajtów w kabla. MIDI jest bardzo prymitywnym protokołem, w porówaniu do współczesnych tworów.

Nie wiem jak jest pod windows, ale pod Linux'em też w miare prosta obsługa (Jackd + alsa). Mam dla zabawy napisałego delaya sterowanego przez kontroler BCR. Może przeistoczy się to w emulator groovebox'a

tazik

Post autor: tazik » piątek 03 kwie 2009, 16:55

Niestety zawodowcem nie jestem, także zajmie mi trochę czasu "oswojenie się" z programowaniem, tym bardziej w sferze MIDI. Kiedyś na studiach zetnkąłem się z Pascalem i C++ ale to było tylko "po łebkach" - nic konkretnego, podstawowe podstawy . Pokombinuję trochę z Processing i SuperCollider podpowiedzianymi przez yaniki. Oczywiśie C++ równolegle będę "studiował" i testował.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 13 kwie 2009, 21:11

> na studiach zetnkąłem się z Pascalem ...
Jeżeli byłbyś skłonny pobawić się w Pascalu, a właściwie Object Pascalu, to polecam darmowe środowisko Turbo Delphi (również do zastosowań komercyjnych) i służą pomocą, jak ugryźć MIDI w Delphi. Ponieważ czy to w C++ czy w Delphi odwołujesz się do tego samego Windows API to wychodzi na jedno, w czym napiszesz, wybierz najwygodniejsze środowisko, takie, które najlepiej znasz. Chyba, że planujesz pisać na inne systemy niż Windows, to tu będzie nieco problemów. Ale znając Pascala możesz pisać w FreePascalu na praktycznie wszystkie platformy (Unix/Linux, MacOS, Windows). Faktem jest to, co Włodek napisał - to C++, najlepiej w wersji zgodnej z MS VS jest standardem i dla niektórych pisanie w Delphi to egzotyka ;) Ale zapewniam, że Delphi ma się nieźle i jesli chodzi o aplikacje Win32 to nie wiem, czy nie stoi wyżej niż MS, który powoli ucieka do rozwiązań jedynie .NETowych.

Jacek

ODPOWIEDZ