Poradźcie: jak pod Windows odegrać na karcie wielokanalowej (M-Audio Delta 1010 na przyklad) wiecej niż dwa dźwieki wave w synchronizacji co do próbki. Dwa to wafel: mozna dac je w jedną z par stereo karty przy pomocy nawet PlaySound. Ale chciałbym więcej niż dwa. Albo dwa - ale w kanały nie należące do jednej pary stereo.
Przepraszam jesli pytanie jest nader lamerskie, ale nie jestem bynajmniej zawodowym programistą, a potrzebuję coś takiego zrobić. Przepis pewnie jest zawiły, więc może link jakiś podacie?
Wiele kanałów i synchronizacja
Re: Wiele kanałów i synchronizacja
ale jak?z programu?to wrzucasz kazda probke na inny slad i na inne wyjscia karty....
ale i tak nie wiem o co ci chodzi i w czym chcesz to zrobic...
ale i tak nie wiem o co ci chodzi i w czym chcesz to zrobic...
...Poradźcie: jak pod Windows odegrać na karcie wielokanalowej (M-Audio Delta 1010 na przyklad) wiecej niż dwa dźwieki wave w synchronizacji co do próbki. Dwa to wafel: mozna dac je w jedną z par stereo karty przy pomocy nawet PlaySound. Ale chciałbym więcej niż dwa. Albo dwa - ale w kanały nie należące do jednej pary stereo.
W czym programujesz? Borykałem się z tym problemem. Niestety dostępne biblioteki - BASS, fmod itp.nie radzą sobie z tym. Rozwiązania mnie znane są dwa. Jedno to ASIO. Ale przyznam, że ASIO nieco odpuściłem z braku czasu i przykładów. Poradziłem sobie z odtwarzaniem (WaveOut) w ten sposób, że wczytyłam nagłówek, przygotowywałem bufor do odtwarzania - dla wszystkich kanałów, a dopiero potem zaczynałem odtwarzanie. Na swojej karcie w celach testowych zrobiłem odtwarzanie 4 śladów stereo. Wygenerowany sterefoniczny sygnał skopiowałem, odwróciłem fazę i wgrałem te dwa sygnały - każdy do dwóch "playerów". Na sumie była cisza, więc zakładam, że uzyskałem pełną sychronizację co do sampla. Niestety z braku czasu projekt upadł.
Jeżeli chodziło Ci właśnie o programowanie i robisz to w Delphi mogę pogrzebać w archiwalnych płytkach, może natrafię na źródełka i coś pomogę. Chyba, że pytasz o coś zupełnie innego...
pozdrawiam,
Jacek
W czym programujesz? Borykałem się z tym problemem. Niestety dostępne biblioteki - BASS, fmod itp.nie radzą sobie z tym. Rozwiązania mnie znane są dwa. Jedno to ASIO. Ale przyznam, że ASIO nieco odpuściłem z braku czasu i przykładów. Poradziłem sobie z odtwarzaniem (WaveOut) w ten sposób, że wczytyłam nagłówek, przygotowywałem bufor do odtwarzania - dla wszystkich kanałów, a dopiero potem zaczynałem odtwarzanie. Na swojej karcie w celach testowych zrobiłem odtwarzanie 4 śladów stereo. Wygenerowany sterefoniczny sygnał skopiowałem, odwróciłem fazę i wgrałem te dwa sygnały - każdy do dwóch "playerów". Na sumie była cisza, więc zakładam, że uzyskałem pełną sychronizację co do sampla. Niestety z braku czasu projekt upadł.
Jeżeli chodziło Ci właśnie o programowanie i robisz to w Delphi mogę pogrzebać w archiwalnych płytkach, może natrafię na źródełka i coś pomogę. Chyba, że pytasz o coś zupełnie innego...
pozdrawiam,
Jacek
pozdrawiam,
Jacek...
O coś takiego mi chodzi, i dokładnie w Delphi. I też ASIO na razie leży - posciagałem jakieś SDK i nie mam jakos weny powgryzac się. Może spróbuję tego WaveOut (rozumiem że chodzi o mechanizmy udostepniane przez Windows?).
Ściągnąłem też SDK z M-Audio - ale tam - na ile się zorientowałem - jest tylko obsługa miksera itp.
Dzięki za informację, że fmod w tym kotekscie nie ma co ruszać. Na razie sam do tego doszedłem z BASS
pozdrawiam,
Jacek...
O coś takiego mi chodzi, i dokładnie w Delphi. I też ASIO na razie leży - posciagałem jakieś SDK i nie mam jakos weny powgryzac się. Może spróbuję tego WaveOut (rozumiem że chodzi o mechanizmy udostepniane przez Windows?).
Ściągnąłem też SDK z M-Audio - ale tam - na ile się zorientowałem - jest tylko obsługa miksera itp.
Dzięki za informację, że fmod w tym kotekscie nie ma co ruszać. Na razie sam do tego doszedłem z BASS

...Jeżeli chodziło Ci właśnie o programowanie i robisz to w Delphi mogę pogrzebać w archiwalnych płytkach, może natrafię na źródełka i coś pomogę. Chyba, że pytasz o coś zupełnie innego...
Nowe fmod obsługuje wielokanałowe audio, ma obsługę ASIO - chyba też wielokanałową. Nie miałem kiedy tam zajrzeć. A co WaveOut - tak, mechanizmy z WinAPI.
Jacek

Nowe fmod obsługuje wielokanałowe audio, ma obsługę ASIO - chyba też wielokanałową. Nie miałem kiedy tam zajrzeć. A co WaveOut - tak, mechanizmy z WinAPI.
Jacek
Jacek...
A to się spróbuje przyjrzeć fmod...
Jacek...
A to się spróbuje przyjrzeć fmod...