Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
-
stellatus - Posty:8
Współbrzmienia i permutacje
autor: stellatus » środa 18 maja 2016, 21:40
Jest taka funkcja w DAW-ach, przynajmniej w Reasonie na pewno, że na subclipach mogę przeprowadzać permutację (przemieszanie kolejności dźwięków). Nie wiem czy pojęcie subclip jest jednoznaczne. Na tym obrazku: https://drive.google.com/file/d/0B-u7dqmskzd5UDMtYlNWUWVpTXM/view to fragmenty tych kolorowych pasków o nazwach np. vb 2p., vc 1p.).
Jak najprostszym sposobem zrealizować taki pomysł (najlepiej na DAW-ie), że zaznaczam sobie dowolne subclipy i chcę żeby program przeprowadzał na nich permutacje aż do wyeliminowania określonych przez mnie współbrzmień?
-
adelalor - Posty:1
autor: adelalor » czwartek 30 lis 2017, 17:41
...Jest taka funkcja w DAW-ach, przynajmniej w Reasonie na pewno, że na subclipach mogę przeprowadzać permutację (przemieszanie kolejności dźwięków). Nie wiem czy pojęcie subclip jest jednoznaczne. Na tym obrazku: https://drive.google.com/file/d/0B-u7dqmskzd5UDMtYlNWUWVpTXM/view to fragmenty tych kolorowych pasków o nazwach np. vb 2p., vc 1p.).
Jak najprostszym sposobem zrealizować taki pomysł (najlepiej na DAW-ie), że zaznaczam sobie dowolne subclipy i chcę żeby program przeprowadzał na nich permutacje aż do wyeliminowania określonych przez mnie współbrzmień? ...xx
-
yaniki
-
Kontakt:
autor: yaniki » piątek 01 gru 2017, 15:36
Dużo zależy od tego, jakiego DAW używasz - każdy program ma swoje własne procedury przetwarzania danych MIDI.
Jeśli natomiast szukasz w miarę uniwersalnego rozwiązania, to stawiałbym na jakiś plugin działający jako sequencer krokowy - większość tego rodzaju programów pozwala na różnego rodzaju zabawy z sekwencjami, w tym permutacje. Ja czasami wykorzystuję Numerology (może dzialać jako samodzielny program lub plugin) różnego rodzaju permutacji, a jeśli pracuję w Ableton Live wykorzystuję M4L.