Live 8 - klipy w session view z innymi ustawieniami

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Bartos
Re: Live 8 - klipy w session view z innymi ustawieniami

Post autor: Bartos » czwartek 26 lis 2009, 11:09

...Witam.

Mam taki problemik.
Majstruje sobie nowy live act w abletonie i w jednym z tracków mam wrzucony intrument V-station. Wszystko fajnie chodzi ale moje pytanie jest takie:
Czy zmieniając klip w danym tracku można jakoś zrobić aby zmieniały się także ustawienia tego synta? Chodzi jednym słowem o to aby np. w pierwszym klipie jakiś tam instrument grał np. typowe leadsy a w drugim zeby przełączył sie na granie poweidzmy basów (chodzi poprostu o zmianę preseta)

Wiem ze mogę zrobić nową ścieżkę z danym instrumentem, ale nie chce zapychac pamięci. Nagranie loopa także odpada ponieważ grając live ciągle coś tam "mięszam" w ustawieniach intrumentu.

A czy v-station obsługuje zmianę presetów za pomocą komunikatu midi? Jeśli tak to nie powinno być problemu!

Awatar użytkownika
m.so

Re: Live 8 - klipy w session view z innymi ustawieniami

Post autor: m.so » czwartek 26 lis 2009, 17:42

da się to zrobić w pewien sposób.. o ile dobrze Cię rozumiem.

Każdy z klipów midi w Live ma w ustawieniach "Notes Box" a tam masz 3 okeinka Bank, Sub-Bank i Program.. W okienku Program musisz ustawić dla każdego klipu (i innym presetem) inną wartość. Generalnie są to wartości o 1 do 128 i z tego co zauważyłem każda z nich odpowiada innemu presetowi..

Myślę, że metodą prób i błedów dojedziesz do tego który numer to który preset..

W połączeniu z V-Station działa to na pewno, kiedyś sporo się namęczyłem aż doszedłem przez dlaczego presety mi się zmieniają przy przełączniu klipów MIDI.

Mam nadzieję, że to pomoże :)

ODPOWIEDZ