Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
-
Łukasz1985
IK Multimedia ARC System - rewelka!
autor: Łukasz1985 » wtorek 20 paź 2009, 13:29
Witam. Natknolem sie na program ARC system skalibrowalem nim swoje monitory i powiem szczeze ze to rewelacja jak ustawilem po kalibracji miks to brzmi duzo lepiej
Zapraszam do testow i podzielenia sie wrazeniami:)
[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » wtorek 20 paź 2009, 15:17
...
Witam. Natknolem sie na program ARC system skalibrowalem nim swoje monitory i powiem szczeze ze to rewelacja jak ustawilem po kalibracji miks to brzmi duzo lepiej
Zapraszam do testow i podzielenia sie wrazeniami:) ...
Bawiłem się tym kiedyś, ale nie przekonało mnie, podobnie jak inne tego typu systemy.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
ula
Bawiłem się tym kiedyś, ale nie przekonało mnie, podobnie jak inne tego typu systemy....
Miałam podobne wrażenia , poza tym zmienia sie diametralnie brzmienie monitorów
Pozdrawiam Ula :)
-
Rabbeat83 - Posty:102
autor: Rabbeat83 » wtorek 20 paź 2009, 16:32
Hmmm, niedawno była tu dyskusja o symulacji monitorów na słuchawkach za pomocą technologii VRM od Focusrite, która w sumie została całkiem pozytywnie oceniona w recenzji EiS, a to jest również jakaś tam programowa korekcja pomiesczenia, więc może słuchając przed i po po korekcji można zooptymalizować miks niejako w dwóch różnych warunkach odsłuchowych. Ja jednak jestem jakoś sceptycznie do tych wynalazkód nastawiony, więc chętnie poczytam opini innych forumowiczów. Nic chyba jednak nie zastąpi porządnej adaptacji pomieszczenia i niestety trzeba się z tym pogodzić ;/, a sam bym ją sobie chętnie odpuścił stosując podobne substytuty, których jeszcze wprawdzie nie testowałem, a różnice w różnie zaadaptowanych pomieszczeniach niestety słyszałem i cóż trzeba będzie wkrótce się tym tematem poważniej zająć ;/
-
MB
Cały problem polega na tym, że tylko niektóre (te najmniej istotne) niedoskonałości pomieszczenia daje się skorygować na drodze elektronicznej. Jednak dwie najbardziej dokuczliwe cechy kiepskiego pomieszczenia, to znaczy nierównomierny czas pogłosu i rezonans dla pewnych niskich częstotliwości są zjawiskami skutkującymi silnym nieodwracalnym rozmyciem dźwięku w czasie.
Kompensacja tego rozmycia oznaczałaby konieczność stosowania filtrów tzw. nieprzyczynowych, czyli takich, których ogon odpowiedzi poprzedza sygnał pojawiający się na wejściu czyli przewidywania przyszłości. Takie układy oczywiście nie istnieją, więc opowieści o skutecznej korekcji pomieszczenia przy pomocy jakiejkolwiek wtyczki czy urządzenia można włożyć między bajki.
Co w takim razie robi program ARC z harmonicznymi, dla których pomieszczenie ma np. pogłos 3 sekundy? Po prostu scisza je. Czyli zamiast 3s powłóczystego basu mamy 3s cichego powłóczystego basu. Czy ktoś rozsądnie myślący może uważać, że to jest rozwiązanie problemu?
-
Rabbeat83 - Posty:102
autor: Rabbeat83 » wtorek 20 paź 2009, 18:16
No właśnie. Najgorsze to, że takie poważne firmy robią takie cuda chyba tylko po to, żeby wyciągnąć kase. Tak zapytam jeszcze jak Waszym zdaniem sprawdza się w warunkach domowego studia absorpcja szerokopasmowa jak w przypadku pomieszczeń do słuchania muzyki? Warto coś takiego w ogóle brać pod uwagę czy trzeba z pomiarami itp. itd.?
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 20 paź 2009, 20:55
Tyle to mozna narzeźbic equalizerem...ewentualnie jakims kompresorem pasmowym....ale tak jak MB napisał - problem nie w tym