Edytor instrumentów MIDI - wtyczka/standalone

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
atomix1040
Kontakt:
Edytor instrumentów MIDI - wtyczka/standalone

Post autor: atomix1040 » środa 14 sty 2009, 13:36

http://code.google.com/p/ctrlr/

narazie w wiki jest krotki manual jak zrobic sobie gui, za chwile dodam jak definiowac modyfikatory i po co jest LUA w tym wszystkim.

w skrocie wtyczka(program bo wersja standalone jest takze) sluzy do generowania kazdego rodzaju komunikatow midi co pozwala na pelna kontrole kazdego sprzetu z MIDI, stary nowy nie ma znaczenia jesli ma MIDI to ta wtyczka potrafi z nim sie dogadac.
-------------------------
Voltage Controlled

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Re: Edytor instrumentów MIDI - wtyczka/standalone

Post autor: Kubańczyk » środa 14 sty 2009, 14:13

...http://code.google.com/p/ctrlr/

narazie w wiki jest krotki manual jak zrobic sobie gui, za chwile dodam jak definiowac modyfikatory i po co jest LUA w tym wszystkim.

w skrocie wtyczka(program bo wersja standalone jest takze) sluzy do generowania kazdego rodzaju komunikatow midi co pozwala na pelna kontrole kazdego sprzetu z MIDI, stary nowy nie ma znaczenia jesli ma MIDI to ta wtyczka potrafi z nim sie dogadac....
bravo!

Coś jak midi quest tylko gratis?
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

atomix1040
Kontakt:

Post autor: atomix1040 » środa 14 sty 2009, 14:20

nie wiem co to midi Quest :) bardziej jak SoundDiver po prostu mozliwosc tworzenia edytorow do sprzetu midi plus wiele innych opcji.
Voltage Controlled

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » środa 14 sty 2009, 15:43

...nie wiem co to midi Quest :) bardziej jak SoundDiver po prostu mozliwosc tworzenia edytorow do sprzetu midi plus wiele innych opcji....
http://www.squest.com/

I nie musisz wiedzieć skoro opracowałeś taki unikatowy plugin.

Ja nie chcę chwalić przed czasem (dziś wieczorem zrobię testy) ale to jest świetny plugin wypełniający braki w programach DAW.
Np: mam Mackie Control Universal, który pozwala sterować DAWem, ale
np. Live nie wyświetla listy presetów, ani nie umożliwia wysłania komunikatu PC. Do tej pory wysyłąłem te PC z zewnętrznego sterownika Behringer, ale nie było to wygodnie (leży dalej i muszę zginać kręgosłup, w dodatku mam to pod enkoderem bez kliku, co sprawia, że wybranie np numeru 43 jest problemem). Teraz mam nadzieję uda się stworzyć mały plugin z parametrem PC, który bez problemu obsłużę z MCU.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

atomix1040
Kontakt:

Post autor: atomix1040 » środa 14 sty 2009, 15:51

w sumie wlasnie spojrzalem na ten soft midi quest i jestem zaskoczony sam szukalem takiego softu dosc dlugo bo mam tych gratow troche i nie moglem znalesc a tutaj takie cos lezy sobie, co prawda cena jest jaka jest

no ale za pozno juz zeby sie cofnac, narazie swoje bede rozwijal bo to przynajmniej znam najlepiej, powoli si episze manual na stronie proejktu jakos to bedzie szlo.
Voltage Controlled

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 14 sty 2009, 18:58

...no ale za pozno juz zeby sie cofnac, narazie swoje bede rozwijal bo to przynajmniej znam najlepiej, powoli si episze manual na stronie proejktu jakos to bedzie szlo....

Spokojnie, nie ma to jak stworzyć coś fajnego w pełnej nieświadomości .
Rozwijaj ten projekt, na bank tego nie pożałujesz.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

atomix1040
Kontakt:

Post autor: atomix1040 » poniedziałek 19 sty 2009, 12:05

Pierwsze koty za plty, pierwsze bledy znalezione i naprawione.

Edytor Juno zaczyna dzialac i widac juz jak LUA wyglada w srodku i jak operowac nawet na poziomie BITow w MIDI (tak Juno106 operuje na niektorych parametrach, maskujac bity).

Nowy build jest na win64/32 standalone i VST, dolaczane sa wersje wiec wiadomo kiedy sciagnac nowy.

Maly edytor LUA ktory pozwala przeladowac kod w trakcie dzialania wtyczki co bardzo pomaga w naprawianiu bledow.
Voltage Controlled

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » sobota 07 lut 2009, 17:39

Wiem, że CC wysyła, ale czy wysyła również PC?
Czy odbiera ww. komunikaty i updateuje "gałki|"?

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » sobota 07 lut 2009, 18:37

Huuurrraaa, nareszcie coś na co czekałem Mam parę starych zabawek i ostatnio intensywnie szukałem do nich edytorów, średnio to wychodziło.
Jak coś znalazłem to nie pracowało jak należy , jedynie edytor do Alpha Juno 1 spisuje się dobrze, ale nie jest wtyczką Sound Qest XL to by było to , już prawie się zdecydowałem, ale ta wspaniała wiadomość może wszystko zmienić. Gratulacje.
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 10 lut 2009, 15:58

Witam
Czy tu jest możliwość sterowania za pomocą komunikatów sysex?
drummer

ODPOWIEDZ