Reason i sample raz jeszcze

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Monk
Reason i sample raz jeszcze

Post autor: Monk » niedziela 02 wrz 2007, 16:03

Hej

Mam cztery szybkie pytanka:

1. Czy można zmienić dźwięk metronomu w Reasonie na własny (z pliku .wav dla przykładu?)
2. Czy lepiej sample które mam w stereo zgrać do mono przed wrzuceniem ich do programu czy wystarczy podłączyć jedynie lewy audio out z samplera?
3. Chciałbym się dowiedziec nieco od kolegów nt rozdzielczości i zakresu bitów sampli. Jak rozumiem sample 12 bitowe są zarezerwowane jedynie dla samplerów oldschoolowych. Na kompie rozumiem istnieje możliwość pracy z samplami 8, 16, 24 i 32 bitowymi. Nie ma softu ani sposobu na uzyskanie próbek w 12 bitach drogą soft, prawda? Jeśli moje rozumowanie jest poprawne, to co w momencie gdybym chciał do kompa wgrać takie próbki 12 bitowe z takiego archaicznego dziś samplerka? Komputer nie byłby wstanie odtworzyć?
4. Jeśli 12 bit sample jedynie droga analogowa niedostępna dla mnie gdy sobię dłubię muzę na kompie - to czy znacie sposoby zabawy z samplami by brzmiały jak te 12 bitowe? W sensie czy zabawa typu konwersja z 16 bitów do 8 i z powrotem przyniesie podobne rezultaty?

Awatar użytkownika
Monk

Re: Reason i sample raz jeszcze

Post autor: Monk » niedziela 02 wrz 2007, 18:15

(wybaczcie dwa posty pod rząd)

I w sumie jeszcze jedna rzecz- jak ustawić swing (shuffle) w Reasonie niezależnie od siebie dla przykładowo werbla i hihatu? Tak by werbel miał ten parametr ustawiony na 62 powiedzmy, a hihat 73?

Bawię się tym shufflem i wydaje mi się że nie słysze zbytnio różnicy więc wnioskuję że albo coś z moim słuchem coś nie tak, albo coś żle robę.

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » niedziela 02 wrz 2007, 18:17

AAAAAARGHhhh nienawidzę braku funkcji "edit" na tym forum!

Awatar użytkownika
fugashi

Post autor: fugashi » niedziela 02 wrz 2007, 21:16

witaj
na czesc pytan moge odpowiedziec

1. dzwieku metronomu nie zmienisz (tylko glosnosc)
2. jesli w reasonie umiescisz probke stereo i wyprowadzisz z urzadzenia tylko jeden kabel, utracisz dane drugiego kanalu
proponuje przerobic wczesniej na mono, albo uzyc w samym reasonie urzadzenia 'Spider Audio Merger & Splitter', na ktorym mozesz polaczyc oba kanaly i wyprowadzic je dalej
wprawdzie to takie udawane mono, ale mysle ze o taki efekt chodzi...
3. nie wypowiadam sie, nie chce wpowadzic w blad
4. w reasonie jak wiesz jest urzadzenie o nazwie Scream - jeden z typow efektow to Digital, czyli manipulowanie rozdzielczoscia i czestotliwoscia dzwieku
z drugiej strony, konwersja do 8 bit i powrot do 16 z pewnoscia zostawi efekt

jesli chodzi o shuffle, to jest tylko jeden parametr, ktory jest ustawiany globalnie dla calego projektu (to pokretlo u dolu)
czasem nie slychac efektu jego dzialania, to zalezy jak ustawione sa probki (na ktorym miejscu w patternie) - zaaranzuj gesciej, ze tak sie wyraze - na pewno uslyszysz

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » poniedziałek 03 wrz 2007, 05:10

Jak zwykle jesteś bardzo pomocny, wielkie dzięki.

Jednak chciałbym się jeszcze dowiedzieć od kogoś czegoś na temat tych sampli i jeśli się da uzyskać potwierdzenie tego co napisał Fugashi; może ktoś chciały dodać coś do tego, ma inne spostrzeżenia lub cokolwiek.. bo przecież Reason to zdaje się popularny w miarę program. Nikomu poza Fugashim się nie chce pisać?

ODPOWIEDZ