Mikser Behringer UB802
witam mam takie pytanko , mianowicie jak najlepiej ustawic parametry tego miksera dla wokalisty? zeby otrzymac mozliwie jak najlepszy i najczytrzy wokal? lub jak najczesciej ludzie ustawiaja go?
i czy potem ten wokal powinno sie poddac kompresji czy raczej nie , lub co jeszcze (z opcji cool edit) mozna zastosowac aby ulepszyc wokal?
karta dzwiekowa zintegrowana
z gory dziekuje za odp.
pzdr
i czy potem ten wokal powinno sie poddac kompresji czy raczej nie , lub co jeszcze (z opcji cool edit) mozna zastosowac aby ulepszyc wokal?
z gory dziekuje za odp.
pzdr
Re: Mikser Behringer UB802
Najlepiej nic nie kręcic poza wysterowaniem odpowiendniego poziomu glosnosci (możliwie jak najwyższy bez przesterów). Nastepnie kupic mikrofon który sam z siebie brzmi dobrze (na początek proponuje cos z pojemnosci za do 600 zł). Potem zapytaj dalej.
Ponieważ dopiero zaczynasz odpowiem tak:
...jak najlepiej ustawic parametry tego miksera dla wokalisty?...
Nie ma reguły, chciałoby się powiedzieć: możliwie najlepiej.
...zeby otrzymac mozliwie jak najlepszy i najczytrzy wokal?
Nie ma reguły, chciałoby się powiedzieć...
...lub jak najczesciej ludzie ustawiaja go?...
Nie ma reguły...
...i czy potem ten wokal powinno sie poddac kompresji czy raczej nie...
Nie ma...
...lub co jeszcze (z opcji cool edit) mozna zastosowac aby ulepszyc wokal?...
Nie...
...karta dzwiekowa zintegrowana...
Cóż, musisz poszukać lepszej karty. W takim zestawie na nic się zdadzą wszelkie, nawet najlepsze "patenty".
Kilka dobrych rad, oczywiście dotyczy to wszystkich początkujących:
- skorzystaj wpierw z działu FAQ
- następnie z wyszukiwarki: Jak ustawić Behringer UB802?, Behringer Eurorack UB802, sam widzisz, iż już o tym było
- poczytaj (przejrzyj) trochę nasz magazyn, nawet jak czegoś od razu nie zrozumiesz to przynajmniej zdasz sobie sprawę jakie luki w swej wiedzy należy w miarę szybko uzupełnić
- warto także zaopatrzyć się w podstawową wiedzę: jak "z głową" tytułować swoje posty i czemu też warto to porządnie robić oraz jak skutecznie zadawać pytania we wszelkiej maści wyszukiwarkach.
Proszę, nie traktuj tych rad jako upomnienie, raczej jako inwestycję na przyszłość.
[addsig]
...jak najlepiej ustawic parametry tego miksera dla wokalisty?...
Nie ma reguły, chciałoby się powiedzieć: możliwie najlepiej.
...zeby otrzymac mozliwie jak najlepszy i najczytrzy wokal?
Nie ma reguły, chciałoby się powiedzieć...
...lub jak najczesciej ludzie ustawiaja go?...
Nie ma reguły...
...i czy potem ten wokal powinno sie poddac kompresji czy raczej nie...
Nie ma...
...lub co jeszcze (z opcji cool edit) mozna zastosowac aby ulepszyc wokal?...
Nie...
...karta dzwiekowa zintegrowana...
Cóż, musisz poszukać lepszej karty. W takim zestawie na nic się zdadzą wszelkie, nawet najlepsze "patenty".
Kilka dobrych rad, oczywiście dotyczy to wszystkich początkujących:
- skorzystaj wpierw z działu FAQ
- następnie z wyszukiwarki: Jak ustawić Behringer UB802?, Behringer Eurorack UB802, sam widzisz, iż już o tym było
- poczytaj (przejrzyj) trochę nasz magazyn, nawet jak czegoś od razu nie zrozumiesz to przynajmniej zdasz sobie sprawę jakie luki w swej wiedzy należy w miarę szybko uzupełnić
- warto także zaopatrzyć się w podstawową wiedzę: jak "z głową" tytułować swoje posty i czemu też warto to porządnie robić oraz jak skutecznie zadawać pytania we wszelkiej maści wyszukiwarkach.
Proszę, nie traktuj tych rad jako upomnienie, raczej jako inwestycję na przyszłość.
[addsig]
Administrator serwisu
...witam mam takie pytanko , mianowicie jak najlepiej ustawic parametry tego miksera dla wokalisty? zeby otrzymac mozliwie jak najlepszy i najczytrzy wokal? lub jak najczesciej ludzie ustawiaja go?
z gory dziekuje za odp.
pzdr
...
Najlepiej w mikserze ustaw korekcję na baczność (na 12.). A dalej? Zależy jaki masz mikrofon... No i jaki charakter głosu - nie ma jednej "złotej rady". Se ne da. Jak w wokalu brakuje jasności, to spróbuj dodać ze 2 dB w paśmie 3.5 kHz. Załóż filtr dolnozaporowy na 90 lub 120 Hz. Jak wokal buczy, podetnij okolice 300 - 500 Hz. A najlepiej załącz sobie korektor, ustaw wzmocnienie na +6 dB, dobroć fitru (Q) na 1 oktawę i przemiataj ścieżkę wokalu zmieniając częstotliwość. Później zamień ustawienie wzmocnienia na -6 dB i baw się dalej. Wsłuchaj się, które częstotliwości odpowiadają za barwę i czytelność.
Kompresor i owszem, przyda się - ustaw w granicach 2:1 lub 3:1, treshold musisz ustawić w zależności od poziomu nagrania, atak ustaw na krótki, zwolnienie (release) na ustawienie SLOW lub ok. 500 - 700 ms (zależy od materiału nagraniowego). Oczywiście, każda wtyczka reaguje inaczej, więc musisz to dostosować sam.
Generalnie - próbuj
Pozdro
Groover
z gory dziekuje za odp.
pzdr
...
Najlepiej w mikserze ustaw korekcję na baczność (na 12.). A dalej? Zależy jaki masz mikrofon... No i jaki charakter głosu - nie ma jednej "złotej rady". Se ne da. Jak w wokalu brakuje jasności, to spróbuj dodać ze 2 dB w paśmie 3.5 kHz. Załóż filtr dolnozaporowy na 90 lub 120 Hz. Jak wokal buczy, podetnij okolice 300 - 500 Hz. A najlepiej załącz sobie korektor, ustaw wzmocnienie na +6 dB, dobroć fitru (Q) na 1 oktawę i przemiataj ścieżkę wokalu zmieniając częstotliwość. Później zamień ustawienie wzmocnienia na -6 dB i baw się dalej. Wsłuchaj się, które częstotliwości odpowiadają za barwę i czytelność.
Kompresor i owszem, przyda się - ustaw w granicach 2:1 lub 3:1, treshold musisz ustawić w zależności od poziomu nagrania, atak ustaw na krótki, zwolnienie (release) na ustawienie SLOW lub ok. 500 - 700 ms (zależy od materiału nagraniowego). Oczywiście, każda wtyczka reaguje inaczej, więc musisz to dostosować sam.
Generalnie - próbuj

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Na początek kup sobie lepszą karte, bo nawet najlepszy mikser nic ci nie pomoze z twoją kartą. Potem kup pojemnościowy (tak jak kolega wczesniej pisał - coś do 600 zl). Jak juz bedziesz to miec to mozesz probowac ustawien tego mikserka (sam go mam i jest spoko). Wszystkie gałki od equalizacji ustaw na 0. Poproś twojego wokaliste aby zaczął spiewać i wtedy zacznij regulacje. Zwroc uwagę aby podczas spiewania nie zapalała się czerwona kontrolka PEAK. To chyba na początek ci wystarczy. Poszperaj w archiwum, ten temat byl juz poruszany.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
...Na początek kup sobie lepszą karte, bo nawet najlepszy mikser nic ci nie pomoze z twoją kartą. Potem kup pojemnościowy (tak jak kolega wczesniej pisał - coś do 600 zl). Jak juz bedziesz to miec to mozesz probowac ustawien tego mikserka (sam go mam i jest spoko). Wszystkie gałki od equalizacji ustaw na 0. Poproś twojego wokaliste aby zaczął spiewać i wtedy zacznij regulacje. Zwroc uwagę aby podczas spiewania nie zapalała się czerwona kontrolka PEAK. To chyba na początek ci wystarczy. Poszperaj w archiwum, ten temat byl juz poruszany. ...
może czegoś nie rozumiem... Dlaczego namawiacie siik'a na wydawanie kasy? Przecież nawet na takim sprzęcie, jaki ma może się czegoś nauczyć. A chyba o to mu chodzi. Nie sądzę, żeby z takim mikserem, nie-wiadomo-jakim (czyli pewnie tanim) mikrofonem i zintegrowaną kartą dźwiękową chciał zdobywać listy przebojów.
Pozdro
Groover
może czegoś nie rozumiem... Dlaczego namawiacie siik'a na wydawanie kasy? Przecież nawet na takim sprzęcie, jaki ma może się czegoś nauczyć. A chyba o to mu chodzi. Nie sądzę, żeby z takim mikserem, nie-wiadomo-jakim (czyli pewnie tanim) mikrofonem i zintegrowaną kartą dźwiękową chciał zdobywać listy przebojów.
Pozdro
Groover
nowe portale:
......Na początek kup sobie lepszą karte, bo nawet najlepszy mikser nic ci nie pomoze z twoją kartą. Potem kup pojemnościowy (tak jak kolega wczesniej pisał - coś do 600 zl). Jak juz bedziesz to miec to mozesz probowac ustawien tego mikserka (sam go mam i jest spoko). Wszystkie gałki od equalizacji ustaw na 0. Poproś twojego wokaliste aby zaczął spiewać i wtedy zacznij regulacje. Zwroc uwagę aby podczas spiewania nie zapalała się czerwona kontrolka PEAK. To chyba na początek ci wystarczy. Poszperaj w archiwum, ten temat byl juz poruszany. ...
Pozdro
Groover...
A no dlatego kolego Groover, że na takowej karcie jaką posiada, a raczej nie jest to nic ponad ALC850, choćby nie wiem jak się wysilał z ustawieniami miksera, to efekt i tak będzie bardzo mierny. To tak jak kupić najlepszy z dostępnych na rynku mikserów i podłączyć do niego pojemnościówkę za 100zł od ruskich...
Pozdro
Groover...
A no dlatego kolego Groover, że na takowej karcie jaką posiada, a raczej nie jest to nic ponad ALC850, choćby nie wiem jak się wysilał z ustawieniami miksera, to efekt i tak będzie bardzo mierny. To tak jak kupić najlepszy z dostępnych na rynku mikserów i podłączyć do niego pojemnościówkę za 100zł od ruskich...
Pozdrawiam
...choćby nie wiem jak się wysilał z ustawieniami miksera, to efekt i tak będzie bardzo mierny...
daj spokój Notes, toż kolega Groover najzwyklej jaja sobie robi 

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
......choćby nie wiem jak się wysilał z ustawieniami miksera, to efekt i tak będzie bardzo mierny...
daj spokój Notes, toż kolega Groover najzwyklej jaja sobie robi
...
widzisz... niekoniecznie żartuję. Mój najmłodszy brat jest amatorem-muzykiem. Został ostatnio obdarowany komputerem z kartą zintegrowaną na nForce. Ma jakiś stary klawisz Rolanda, mikrofon, gitarę i się bawi w muzykę. Na jego potrzeby nawet Live! jest zbędny. Jak stwierdzi, że już coś wie i umie, to go namówię na coś lepszego. Ale dla człowieka, który zaczyna zabawę w muzę karta-integra absolutnie wystarczy.
Zabrzmi dziwnie, ale... ja jestm z pokolenia, dla którego AWE32 była wypasem. Pracowałem wtedy na Musicator Audio. I jakoś robiliśmy muzę, nagrywaliśmy nawet garażowo znane obecnie zespoły (!). Chodzi tylko o to, by najpierw rozeznać, czy taka zabawa kogoś rajcuje, żeby niepotrzebnie nie wchodził w koszty...
Ot, takie moje refleksje...
Pozdro
Groover

widzisz... niekoniecznie żartuję. Mój najmłodszy brat jest amatorem-muzykiem. Został ostatnio obdarowany komputerem z kartą zintegrowaną na nForce. Ma jakiś stary klawisz Rolanda, mikrofon, gitarę i się bawi w muzykę. Na jego potrzeby nawet Live! jest zbędny. Jak stwierdzi, że już coś wie i umie, to go namówię na coś lepszego. Ale dla człowieka, który zaczyna zabawę w muzę karta-integra absolutnie wystarczy.
Zabrzmi dziwnie, ale... ja jestm z pokolenia, dla którego AWE32 była wypasem. Pracowałem wtedy na Musicator Audio. I jakoś robiliśmy muzę, nagrywaliśmy nawet garażowo znane obecnie zespoły (!). Chodzi tylko o to, by najpierw rozeznać, czy taka zabawa kogoś rajcuje, żeby niepotrzebnie nie wchodził w koszty...
Pozdro
Groover
nowe portale:
Pozdro
Groover...
Po części masz rację, ale pytanie było o to jak uzyskać możliwie naczystszy i najlepszy dźwięk - ba, na jego sprzęcie to raczej trudne, tych sporych szumów jakie daje ALC niestety da się uniknąć.
Ja żeby sprawdzić, czy mnie muzyka wciągnie miałem na początek Live'a, klawisze i mikrofon Shure (jakiegoś starego estradowca co ważył chyba z tonę
), nie myślałem wtedy nawet o mikserze. Tak więc wg mnie skoro ktoś już kupuje mikser to zamierza chyba postarać się o lepszą jakość nagrań, a do tego sam mikser nie wystarczy
.
Pozdro
Groover...
Po części masz rację, ale pytanie było o to jak uzyskać możliwie naczystszy i najlepszy dźwięk - ba, na jego sprzęcie to raczej trudne, tych sporych szumów jakie daje ALC niestety da się uniknąć.
Ja żeby sprawdzić, czy mnie muzyka wciągnie miałem na początek Live'a, klawisze i mikrofon Shure (jakiegoś starego estradowca co ważył chyba z tonę

Pozdrawiam