Wysokie zużycie procesora

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
tox
Wysokie zużycie procesora

Post autor: tox » sobota 10 wrz 2005, 11:08

Witam. Mam bardzo dużo problem z kompem , któy polega na tym , że skacze mi zużycie procesora, przez co praca z Cubase jest ciężka. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale wszstko zaczęło się po przeinstalce systemu. Zastanawiam się czy to nowa karta nie obsiada na sprzęcie (E-mu 1212m z zainst. najnowszymi sterownikami). SZczególnie tutaj wzrasta zużycie do 100% podczas zmieniania sesji a przy pracy w trybie 24/96 praktycznie już jeden vst powoduje obciązęnie rzędu 60%. Wszystko to dodatkowo powoduje, iż kursor myszki strasznie spowalnia i w zasadzie trzeba się namęczy, aby go pokierować w odpowiednie miejsce. Nie jest to tylko problem z aplikacją Cuybase, gdyż ogólnie cały system chodzi cienko a zwłaszcza przy wszelkich instalacjach, albo przy ładowaniu jakiegoś programu. Najgorsze jest to że te same sysmptomy pojawiły sę na obu zainstalowanych systemach (podstawowe sterowniki są te same) i zaraz po przeinstalowaniu. Wczesniej miałem jeden system który działał bezproblemowo, nawet już z zainstalowaną kartą e-mu 1212m.Nie wiem co się dzieje?? co wywołuje te nadwyżki zużycia procka?? czy jest to spowodowane nową kartą, czy może coś wysiada z częsci ( ostatnio szwankował mi jeden z dysków - zacinał się, i drugi jakby przez to dłuże j ładuje się podczas startu systemu). Jeżeli możecie coś poradzić to będę bardzo wdzięczny. pozdrawiam .

System: Win. XP z SP2 , Athlon XP 1,8 GHz Płyta głowna MSI KT333, 512 Ram Kingston, Dysk 40 Barracuda (drugi 80 się sypnął - dobrze że chcociaż udało sie dane odzyskać) 2 kart muzyczne SB Live i E-mu 1212m. z tym , że SB na systemie do muzy jest wyłączony w menedżerze urządzeń choć sterowniki zainstalowałem wcześniej (kxy).

Zbynia

Re: Wysokie zużycie procesora

Post autor: Zbynia » sobota 10 wrz 2005, 13:17

scandisk i defragmentacja na wszystkich dyskach

szwankujacy dysk koniecznie wyzeruj programem wdclear - jesli nie skopal sie fizycznie to mu powinno przejsc

moze jakis wirus albo inny syf ktory dziala w tle?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » sobota 10 wrz 2005, 14:26

Zacznij od kabelków do dysku twardego i do floppa - sprawdź, wciśnij, wyciągnij i raz jeszcze włóż, podobnie z pamięcią. Jak nie pomoże:

1. Najnowsze VIA4In1 masz zainstalowane?

2. Możesz spróbować instalacji w trybie nie ACPI, a Standard PC. A jak, już było wiele razy.

3. Zmień myszkę na USB - nawet pożycz na godzinę i zobacz, czy coś się poprawi...

Jacek

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 10 wrz 2005, 16:42

Konfiguracja, konflikty sprzętowe (przerwania), sterowniki, optymalizacja, używane programy ...

Było wielokrotnie. Poszukaj.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 11 wrz 2005, 14:20

...Konfiguracja, konflikty sprzętowe (przerwania), sterowniki, optymalizacja, używane programy ...

Było wielokrotnie. Poszukaj....

Szukałem. Co wpiszę jakieś słowo kluczowe to mi wyskakuje duużo niepotrzebnych tematów.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 11 wrz 2005, 14:27

Nie mogę znaleźć nigdzie wdcleara, tak aby łątwo ściągnąc (może jakiś link??). Co do sterów VIA to zastanawiam się, czy właśnie najnowsze sterowniki czegoś nie chrzanią (po zainstalowaniu czasami wyskakuje przy zamykaniu systemu monit, że coś tam sę nie udało zainicjować alplikacji dll-ostatnio jednak ten monit znikł).

PRzypomniałem sobie, że niedawno przełaczałem kieszeń w którym był dodatkowy twardziel, na inną taśmę . Miałem podłączenie HDD Seagate --> DVD LG, druga taśma natomiast Kieszeń na Hdd --->Nagrywarka DVD . Zmieniłem tak aby było Hdd Seagate --> Hdd kieszeń i dwa napędy na drugiej taśmie. Chyba tu właśnie będę się dopatrywać spadku wydajności. Dzięki za podpowiedź, na śmierć o tym zapomniałem.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 11 wrz 2005, 19:18

...Co do sterów VIA to zastanawiam się, czy właśnie najnowsze sterowniki czegoś nie chrzanią...

To jest właśnie SKANDAL!!!, że potrzebne są jakieś poprawki, łaty inne bzdety.

Dlatego używam Intela.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » niedziela 11 wrz 2005, 20:37

......Co do sterów VIA to zastanawiam się, czy właśnie najnowsze sterowniki czegoś nie chrzanią...

To jest właśnie SKANDAL!!!, że potrzebne są jakieś poprawki, łaty inne bzdety.

Dlatego używam Intela....

Do Intela też są

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 11 wrz 2005, 23:35

Hmm szczerze mówiąc to jeszcze nic konkretnego nie zrobiłem a system jakby się ustabilizował?? Praktycznie jest dobrze. CZyżby potrzebne było mu uleżenie sę na nowym Formacie -głupie ,ale..

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 11 wrz 2005, 23:47

<-------

Żeby z tego wszystkiego Marian się nie oburzył i nie odjechał na swoim Wehikule.

ODPOWIEDZ