Jaką wybrać kartę muzyczną?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
q_100
Jaką wybrać kartę muzyczną?

Post autor: q_100 » sobota 25 cze 2005, 17:04

witam!!! jestem nowicjuszem w dziedzinie nagrywania. Czy moghlby mi ktos doradzic jaka karte muzyczna powinienem zakupic do swojego "studia" posiadam juz mikrofon pojemnosciowy i mikser, zeby wszystko dobrze chodzilo powinna byc jescze karta... chce nagrywac w wiekszosci wokale... moje oszczednosci nie sa wygurowane mam okolo 300 zl... bardzo prosze o pomoc, z gowry dziekuje
[addsig]

Darkthrone

Re: Jaką wybrać kartę muzyczną?

Post autor: Darkthrone » sobota 25 cze 2005, 17:21

...witam!!! jestem nowicjuszem w dziedzinie nagrywania. Czy moghlby mi ktos doradzic jaka karte muzyczna powinienem zakupic do swojego "studia" posiadam juz mikrofon pojemnosciowy i mikser, zeby wszystko dobrze chodzilo powinna byc jescze karta... chce nagrywac w wiekszosci wokale... moje oszczednosci nie sa wygurowane mam okolo 300 zl... bardzo prosze o pomoc, z gowry dziekuje

...

Witaj! Najpierw skorzystaj z wyszukiwarki na forum. Jak się zapewne domyślasz ten temat jest wałkowany przez 90% forumowiczów. Potem popatrz ile kosztują karty. Hmm 300PLN to Ci raczej nie wystarczy na kartę "pro". Jeżeli masz pojemnościówkę i mikser mniemam, że phantom jest w mikserze więc to odpada...Ale 300 to zdecydowanie za mało.Przychodzi mi do głowy tylko: M-Audio Revolution 5.1, Audiotrak Prodigy 7.1 LT, ale i one kosztują ponad 300PLN. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » sobota 25 cze 2005, 21:28

...witam!!! jestem nowicjuszem w dziedzinie nagrywania. Czy moghlby mi ktos doradzic jaka karte muzyczna powinienem zakupic do swojego "studia" posiadam juz mikrofon pojemnosciowy i mikser, zeby wszystko dobrze chodzilo powinna byc jescze karta... chce nagrywac w wiekszosci wokale... moje oszczednosci nie sa wygurowane mam okolo 300 zl... bardzo prosze o pomoc, z gowry dziekuje

...

dołóż jeszcze 150zł i kup Audiophile 2496 w Akutech kosztuje 450 zł
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » niedziela 26 cze 2005, 00:36

dołóż jeszcze 150zł i kup Audiophile 2496 w Akutech kosztuje 450 zł...

eee, lepiej dolozyc 99 pln i kupic ja tu , bo nie dosc ze taniej, to i za przesylke nie zaplacisz
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 26 cze 2005, 18:56

Kustoszu (czy dobrze rozszyfrowałem Twoje imię?). Ponieważ jesteś, jak sam piszesz, nowicjuszem, kup coś standardowego i uniwersalnego (koniecznie z ASIO).

Poćwiczysz, nauczysz się, nabędziesz określonych umiejętności i doświadczeń. Szczególnie, że z tą kasą nie poszalejesz. Jeśli po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że karta Cię OGRANICZA, dokupisz jakieś specjalizowane audio.

Sporo na to wskazuje, że w dziedzinie interfejsów audio szykuje się jakaś rewolucja cenowa, przypuszczem, że na jesieni. Więc zbieraj pieniążki na dalsze zakupy.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » niedziela 26 cze 2005, 20:26

Sporo na to wskazuje, że w dziedzinie interfejsów audio szykuje się jakaś rewolucja cenowa, przypuszczem, że na jesieni. Więc zbieraj pieniążki na dalsze zakupy....

rewolucja cenowa? skad takie przypuszczenia?
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 26 cze 2005, 21:35

...rewolucja cenowa? skad takie przypuszczenia? ...

Proste. Czytam różne informacje, analizuję i wyciągam wnioski.

Jest kilka przesłanek, tu podam tylko dwie:

1. Opracowano nowe procesory audio, za chwilę pojawi się nowa generacja kart,

2. Co chwila pojawia się atrakcyjna "promocja" na interfejsy audio - czytaj WYPRZEDAŻ ZAPASÓW.

Z pojawieniem się nowych modeli, ceny starych mocno spadają. Zawsze.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 27 cze 2005, 20:48

dobre karty dobrze kosztuja.....a badziew tanieje wiec co to za rewolucja?

kup audigy 2 a jak zaczniesz potrzebowac jakosci to sobie odlozysz na rme czy motu czy cos innego z wyzszej polki

a ladowac kase w pseudo profesjonalna karte to bezsens......(nie chodzi mi o audigy)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 27 cze 2005, 21:01

...dobre karty dobrze kosztuja.....a badziew tanieje wiec co to za rewolucja?...

Kolego Zbynia, przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisał JM. Facet dobrze prawi. A za 300 zł to można kupić kartę tylko do 300 zł. I nie trzeba być bardzo "lotnym" aby szybko sprawdzić jaką.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
q_100

Post autor: q_100 » środa 29 cze 2005, 21:31

co najlepiej z tych wybrać?

MAYA44 MKII

Prodigy 7.1 LT -8ch 24bit/192kHz,QSound 3D

M-Audio Audiophile 2496

ODPOWIEDZ