UB1204 FX PRO do domu - krytyczne uwagi?
Ten Behringer byłby moim pierwszy w życiu mikserem. Na pierwszy rzut oka wydaje mi on jednak aż podejrzanie za tani. Ma na pokładzie jakieś FX widzę...(to mnie też kusi, przyznam) Czy te efekty czasem nie są tylko na ozdobę? Ale powiem do czego w ogóle (przedewszystkim) mikser jest mi potrzebny - otóż chcę go wpleść pomiędzy dwie karty w celu zwiększenia separacji kanałów na wyjściu, bo na software'owych mikserach zawsze jest ściana dźwięku (wiem, wiem - kwestia odpowiedniej pracy z miksem i nie ma problemu - ale morduję się z tym problemem już ładnych parę lat i ciągle kiszka) i tutaj wyobrażam sobie, że mikser sprzętowy mógłby się okazać do tego celu bardzo pomocny. (przy okazji i do innych rzeczy, jasna sprawa). Dlaczego sie przy tym pierwszym mniemaniu tak upieram? Bo kiedyś robiłem coś podobnego na pożyczonym mikserze Yamahy, i różnica pomiędzy wirtualnym a fizycznym balansowaniem panoramy jest po prostu niebo a ziemia. Każdy jeden instrument na wyjściu gra wyraźnie każdy w swojej niszy - nawet dwa pady się ze sobą nie zlewają jak dobrze pokręcić... wiecie o czym mówię? I nie muszę się opiepszać w jakieś zabawy z korekcją pasma. Zwłaszcza, że brzmienia jakimi bym operował, to zestaw sampli z "tej samej stajni" brzmieniowej, więc jakichś wielkich akrobacji już źródłowo to nie powinno przecież wymagać. A więc podstawowa dla mnie kwestia - separacja kanałów pomiędzy jedną a drugą kartą dźwiękową. I teraz ten cały Behringer, co mi wpadł w oko - skrobię się w głowę, bo właśnie akurat miałbym na niego gotówkę, czy możecie mi coś powiedzieć o tym UB1204FXPRO, bo z wyglądu prezentuje się i owszem, a z charakteru? Czy to tylko ładna, bardzo tania zabawka, czy może się okazać zupełnie przyszłościowym zakupem ? Pytam jako twórca-amator, a nie zawodowiec.

Re: UB1204 FX PRO do domu - krytyczne uwagi?
się i owszem, a z charakteru? Czy to tylko ładna, bardzo tania zabawka, czy może się okazać zupełnie przyszłościowym zakupem ? Pytam jako twórca-amator, a nie zawodowiec.
...
Myśle że na początek wystarczy.Widaomo skok na wyższą półkę (MACKIE,SOUNDCRAFT,A&H) wiąże się z wyższą ceną.Sprawdz jeszcze to,niskie szumy,dobre przedwzmacniacze,ale brak procesora DSP (choć w Behringerze nie jest on rewelacyjny).Z tej grupy cenowej sprawdz też Yamahe z seri MG i oferte Phonic'a.
Pozdrawiam.
[addsig]

Myśle że na początek wystarczy.Widaomo skok na wyższą półkę (MACKIE,SOUNDCRAFT,A&H) wiąże się z wyższą ceną.Sprawdz jeszcze to,niskie szumy,dobre przedwzmacniacze,ale brak procesora DSP (choć w Behringerze nie jest on rewelacyjny).Z tej grupy cenowej sprawdz też Yamahe z seri MG i oferte Phonic'a.
Pozdrawiam.

[addsig]
from one source all things depend....
...ładna, bardzo tania zabawka...
Mam tę nieprzyjemność używać czasem trochę innego miksera z tej serii: UB 1622 fxpro. Nie biorąc pod uwagę ilości wejść jest chyba identyczny z Twoim zamyślonym mikserem. I wiesz co? Szczerze odradzam! Jak bardzo początkujący byś nie był, to do studia się nie nadaje. Nieźle szumi, co po włączeniu procesora efektów nasila się kilkakrotnie. Pogłosy może do jakiegoś karaoke się nadają. Korekcją trzeba nieźle kręcić, żeby usłyszeć różnicę (i raczej na lepsze to nie wychodzi). Myślę, że mądrzejszym rozwiązaniem będzie COMPACT 4. Nie słyszałem go, ale już z opisu ładniej pachnie...
Mam tę nieprzyjemność używać czasem trochę innego miksera z tej serii: UB 1622 fxpro. Nie biorąc pod uwagę ilości wejść jest chyba identyczny z Twoim zamyślonym mikserem. I wiesz co? Szczerze odradzam! Jak bardzo początkujący byś nie był, to do studia się nie nadaje. Nieźle szumi, co po włączeniu procesora efektów nasila się kilkakrotnie. Pogłosy może do jakiegoś karaoke się nadają. Korekcją trzeba nieźle kręcić, żeby usłyszeć różnicę (i raczej na lepsze to nie wychodzi). Myślę, że mądrzejszym rozwiązaniem będzie COMPACT 4. Nie słyszałem go, ale już z opisu ładniej pachnie...
Szumy pojawiają się przy NIEKTÓRYCH efektach. Ale generalnie oceniam te efekty dobrze bo nie jest to "jakiś tam dodatek". Brak insertów to z pewnością wada. Niska bardzo korzystna cena to z pewnością zaleta. Na plus można dodać jeszcze, że pokrętła i suwaki są solidne. Myśle, że ten mikser może spokojnie konkurować z innymi w tej cenie. Jestem posiadaczem więc może patrze troche za bardzo subiektywnie
. pozdro

Mam tę nieprzyjemność używać czasem trochę innego miksera z tej serii: UB 1622 fxpro. Nie biorąc pod uwagę ilości wejść jest chyba identyczny z Twoim zamyślonym mikserem. I wiesz co? Szczerze odradzam! Jak bardzo początkujący byś nie był, to do studia się nie nadaje. Nieźle szumi, co po włączeniu procesora efektów nasila się kilkakrotnie. Pogłosy może do jakiegoś karaoke się nadają. Korekcją trzeba nieźle kręcić, żeby usłyszeć różnicę (i raczej na lepsze to nie wychodzi). Myślę, że mądrzejszym rozwiązaniem będzie COMPACT 4. Nie słyszałem go, ale już z opisu ładniej pachnie......
Prawdopodobnie masz problem z Uziemieniem , Behringer rzeczywiscie szumi , ale tylko wtedy gdy jest zle uziemiony , w innym wypadku , jest martwa cisza . Wiem gdyz miałem podobny problem .
Prawdopodobnie masz problem z Uziemieniem , Behringer rzeczywiscie szumi , ale tylko wtedy gdy jest zle uziemiony , w innym wypadku , jest martwa cisza . Wiem gdyz miałem podobny problem . ...
No nie żartuj! Myślałem, że przy braku uziemienia to "brumi", a nie szumi. Mam też Ultragain Pro Behringera. Fakt, że to inna bajka, ale tu i bez uziemienia nie ma mowy o szumach. Tego UB 1622 już nie używam do nagrań. Był on już w wielu różnych miejscach i nie pamiętam, żeby gziekolwiek nie szumiał (nie wiem, może zawsze brakowało uziomu). Zbadam to dokładnie. Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest...
No nie żartuj! Myślałem, że przy braku uziemienia to "brumi", a nie szumi. Mam też Ultragain Pro Behringera. Fakt, że to inna bajka, ale tu i bez uziemienia nie ma mowy o szumach. Tego UB 1622 już nie używam do nagrań. Był on już w wielu różnych miejscach i nie pamiętam, żeby gziekolwiek nie szumiał (nie wiem, może zawsze brakowało uziomu). Zbadam to dokładnie. Skoro tak mówisz, to pewnie tak jest...
Potwierdzam. Boluś ma rację. UB1622 przy podłączeniu do sieci z uziomem zachowuje się prawidłowo (tzn nie szumi). Zwracam honor;)
- Bartolomeo
Prawdopodobnie masz problem z Uziemieniem , Behringer rzeczywiscie szumi , ale tylko wtedy gdy jest zle uziemiony , w innym wypadku , jest martwa cisza . Wiem gdyz miałem podobny problem . ...
Może bez uziemienia szumi jeszcze bardziej, ale ogólnie na to wpływ ma jakość przedwzmacniaczy- która jest kiepiska, jeżeli nie bedziesz potrzebował mocno wysterowywać mikrofonów bedzie ok.
Może bez uziemienia szumi jeszcze bardziej, ale ogólnie na to wpływ ma jakość przedwzmacniaczy- która jest kiepiska, jeżeli nie bedziesz potrzebował mocno wysterowywać mikrofonów bedzie ok.
W tej chwili nawet chinski badziew (WO) ma tak dobre parametry ze szumy sa b niskie.
[addsig]
[addsig]
GG: 5239173
Witam
Mam mikserek Behringer UB 1002FX od miesiaca (2 kanały mikrofonowe 4x linie + procesor FX)
bawię się nim w domowe nagrywanie i.... żadnych szumów ,bardzo dobre preampy mikrofonowe ,procesor szumi ,ale na tylko niektóeych efektach.
Tyle złego się nasłuchałem o tej firmie ze miałem powazne obawy przed zakupem jak widac zupełnie bezpodstawnie.
a może po prostu dobrze trafiłem.
Pozdrawiam
Mam mikserek Behringer UB 1002FX od miesiaca (2 kanały mikrofonowe 4x linie + procesor FX)
bawię się nim w domowe nagrywanie i.... żadnych szumów ,bardzo dobre preampy mikrofonowe ,procesor szumi ,ale na tylko niektóeych efektach.
Tyle złego się nasłuchałem o tej firmie ze miałem powazne obawy przed zakupem jak widac zupełnie bezpodstawnie.
a może po prostu dobrze trafiłem.
Pozdrawiam
Muzyka + saksofon = wielka pasja