E-mu 1212M + CoolEdit

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Groch
E-mu 1212M + CoolEdit

Post autor: Groch » środa 20 kwie 2005, 13:14

Kilka dni temu kupiłem pierwszą wielokanałową kartę. Ma świetne parametry i brzmienie. Niestety emu1212m nie jest łatwa do rozgryzienia początkującym. Dużo o niej czytałem, lecz mam wrażenie, że zastopował mnie brak wiedzy teoretycznej.

Używam CEP 2.0 i za cholerę nie mogę przyporządkować wejść karty do traków w cepie. Otwieram okno "Record Devices" na traku, a tam w zasadzie nie ma wybru, oprócz "[1] E-DSP Wave [B000]".

Przchodzą mi na myśl 2 powody:

- szukam wejść nie tu gdzie trzeba, lub czegoś nie odhhaczyłem w cep

- program nie obsługuje sterowników ASIO, na których, jak wnioskuję po "Patch MIx" karty, działają jej wejścia i praca wielokanałowa na tym programie nie będzie możliwa

Awatar użytkownika
Groch

Re: E-mu 1212M + CoolEdit

Post autor: Groch » środa 20 kwie 2005, 14:45

Właśnie sprawdziłem ją na Cubasis'ie i tam wszystko działa, więc raczej chodzi o powód nr 2 (a raczej 1 i 2). Ale wyczytałem (też przed chwilą), że E-mu jest kompatybilna również z WDM i Direct Sound, czyli jak sądzę na Cepie powinna chodzić... a nie chce... Może trzeba w Patch Mix coś przestawić...

Szukam...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 20 kwie 2005, 14:47

...Właśnie sprawdziłem ją na Cubasis'ie i tam wszystko działa, więc raczej chodzi o powód nr 2 (a raczej 1 i 2). Ale wyczytałem (też przed chwilą), że E-mu jest kompatybilna również z WDM i Direct Sound, czyli jak sądzę na Cepie powinna chodzić... a nie chce... Może trzeba w Patch Mix coś przestawić...

niestety wielokanalowo mozna pracowac tylko w AISO
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 20 kwie 2005, 15:03

...

Chcesz mi powiedzieć, Szkudliku, że muszę pożegnać się z moim ulubionym programem, jeśli chcę pracować na tej karcie:(

Nie znam programu podobnie funkcjonalnego i łatwego w obsłudze, jak CEP, tylko pracującego na ASIO. Może jest taki?

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 20 kwie 2005, 15:06

......Właśnie sprawdziłem ją na Cubasis'ie i tam wszystko działa, więc raczej chodzi o powód nr 2 (a raczej 1 i 2). Ale wyczytałem (też przed chwilą), że E-mu jest kompatybilna również z WDM i Direct Sound, czyli jak sądzę na Cepie powinna chodzić... a nie chce... Może trzeba w Patch Mix coś przestawić...

...

... czyli dokladnie mowiac CEP bedzie widial tylko 2 kanaly: Lewy i Prawy (Wave L/R); mozesz dogrywac max. po 2 sciezki do projektu w CEP;

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 20 kwie 2005, 15:16

... czyli dokladnie mowiac CEP bedzie widial tylko 2 kanaly: Lewy i Prawy (Wave L/R); mozesz dogrywac max. po 2 sciezki do projektu w CEP;

pozdrawiam

ovca...

...i dokładnie tak jest. Problem w tym, że mam jeszcze ADA8000 i chcę nagrywać więcej niż 2 ścieżki. Pewnie będę musiał przesiąś się na Cubase:(

Podpowiedzcie mi jeszcze Szanowni Koledzy w sprawie, o którą pytałem wyżej...

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 20 kwie 2005, 15:27

...... czyli dokladnie mowiac CEP bedzie widial tylko 2 kanaly: Lewy i Prawy (Wave L/R); mozesz dogrywac max. po 2 sciezki do projektu w CEP;

pozdrawiam

ovca...

...i dokładnie tak jest. Problem w tym, że mam jeszcze ADA8000 i chcę nagrywać więcej niż 2 ścieżki. Pewnie będę musiał przesiąś się na Cubase:(

Podpowiedzcie mi jeszcze Szanowni Koledzy w sprawie, o którą pytałem wyżej......

No to mnie panowie załamaliście???

a jak jest w Adobe Audition?? dziala juz w Asio czy tez nie??

Pozdrawiam

Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 20 kwie 2005, 15:41

Audobe Audition 1.5 niestety nie ma ASIO.... czuje sie jakbym wydal kase w bloto....

Ale.. poniewaz nie widze mozliwosic przesiasc sie na inny program... czy jakis w miare tani, alob darmowy produkt ktory moze nagrac na raz 8 sciezek....??

mam jescze do karty Marian Marx 4 DIGI dodatkowy soft w postaci Samplitude Project 5.9

narazie niemgoe znalezc plytki ale na pewno znajde.. ale moze ktos powie czy Samplitude Project 5.9 obsluzy poprawnie ASIO abym mogl przez EMI1212m i ADA8000 nagrac na raz niezaleznie 8 sciezek.. a potem sobie je przeniose do Adobe Audition...

Pozdrawiam

PS. z drugiej strony... na karcie Marian Marc 4 DIGI, jescze w CEP2.0 widzialem fizycznie 6 wejsc i 6 wyjsc... czyzby produknt EMU byl po porstu mniej kompatabilny?
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 20 kwie 2005, 15:46

Ale.. poniewaz nie widze mozliwosic przesiasc sie na inny program... czy jakis w miare tani, alob darmowy produkt ktory moze nagrac na raz 8 sciezek....??

Do karty masz dołączony Cubasis VST 4. On nagrywa 8 śladów audio.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 20 kwie 2005, 15:48

...... czyli dokladnie mowiac CEP bedzie widial tylko 2 kanaly: Lewy i Prawy (Wave L/R); mozesz dogrywac max. po 2 sciezki do projektu w CEP;

pozdrawiam

ovca...

Podpowiedzcie mi jeszcze Szanowni Koledzy w sprawie, o którą pytałem wyżej......

...nie bardzo rozumiem; przeciez z EMU 1212 dostales Cubase/Cubasis (nie pamietam ktory)? Wiec nie chcesz go uzywac czy jak?
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

ODPOWIEDZ