Problem z MIDI - opóźnienia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
banach
Problem z MIDI - opóźnienia

Post autor: banach » czwartek 17 mar 2005, 23:44

Witam

Mam problem z midi polegający na tym, że podczas nagrywania na ucho wszystko jest ok, ale cały zapis przesunięty jest do przodu. Nie jest to jakaś stała wartość, raz jest to 16 raz 8, a pierwszy zapisany dźwięk ląduje gdzieś w połowie pętli. Czasami nic się nie przesuwa, ale to rzadkie momenty Moja karta dźwiękowa to Waveterminal 192, midi nagrywam przez Midiman Sport 4 x 4, płyta główna Asus P4P 800, używam Cubase SX, ale sprawdzałem też inne programy i wszędzie jest to samo. Proszę o pomoc.

Piotr

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Re: Problem z MIDI - opóźnienia

Post autor: Foxter » niedziela 24 kwie 2005, 00:08

...Witam

Mam problem z midi polegający na tym, że podczas nagrywania na ucho wszystko jest ok, ale cały zapis przesunięty jest do przodu. Nie jest to jakaś stała wartość, raz jest to 16 raz 8, a pierwszy zapisany dźwięk ląduje gdzieś w połowie pętli. Czasami nic się nie przesuwa, ale to rzadkie momenty Moja karta dźwiękowa to Waveterminal 192, midi nagrywam przez Midiman Sport 4 x 4, płyta główna Asus P4P 800, używam Cubase SX, ale sprawdzałem też inne programy i wszędzie jest to samo. Proszę o pomoc.

Piotr...

moze to glupie...ale moze masz wlaczona kwantyzacje?
http://profile.myspace.com/szymonszulc

Matyax

Post autor: Matyax » piątek 05 wrz 2008, 09:03

Witam

Mam jakiś dziwny problem z nagrywaniem midi. Temat ten był poruszany raz na forum tutu ale niestety nikt nie pomógł, może teraz ktoś będzie w stanie coś powiedzieć

Problem polega na tym, że jak nagrywam midi to cubase cofa nutę do tyłu, coś jakby latencja wsteczna. Podczas nagrywania siebie słyszę prawidłowo ale to co widzę jak cubase rejestruje ni jak sie ma do tego co słyszę
Czasem działa poprawnie np. jak uruchomię cubase i dodam jedną ścieżkę MIDI. Potem jak dodam drugą wszystko wraca do "normy"

Na pewno ktoś się z czymś takim spotkał, proszę rozpaczliwie i pomoc!

mój sprzęt:ESI Maya 44, E-mu midi1x1, keyboard Yamaha PSR 730

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 05 wrz 2008, 10:44

Czy żaden program nie odbiera midi na czas? Np instrumenty odpalone standalone też? Jeśli tak to prawdopodobnie zaśmieciłeś komputer czymś co sprawia, że informacje midi są bufforowane i lądują na tracku z opóźnieniem.

Takie wartości opóźnień w Cubase miał mój kolega 10 lat temu kiedy miał za mało ramu i za wolny procek.

Czy kiedykolwiek na Twoim aktualnym komputerze midi działało dobrze?
Jeśli np. zaraz po zainstalowaniu systemu i programów muzycznych wszystko działało to tym bardziej znak, że doinstalowałeś coś powodującego ten problem.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 wrz 2008, 10:52

Czy kiedykolwiek na Twoim aktualnym komputerze midi działało dobrze?
Jeśli np. zaraz po zainstalowaniu systemu i programów muzycznych wszystko działało to tym bardziej znak, że doinstalowałeś coś powodującego ten problem. ...
Cubase ma taką rzecz, że np. nagrasz coś. Wciskasz quntize a i tak nutki midi są przesunięte trochę do tyłu. Sam to niekiedy doświadczam a mam 2GB ramu i procek 2x2.2GHz. Problem leży gdzie indziej chyba...Nie interesowałem się tym zbytnio jeszcze, bo nie jest to tak częste, żeby mi przeszkadzało, ale chyba nadchodzi czas aby sprawdzić to w końcu.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 05 wrz 2008, 10:56

co do cubase sx może w tym watku jest rozwiazanie. Swoją droga w c4 juz wydaje sie byc ok

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 wrz 2008, 11:05

...co do cubase sx może w tym watku jest rozwiazanie. Swoją droga w c4 juz wydaje sie byc ok...
No właśnie ja mam CS4...

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 05 wrz 2008, 12:25

......co do cubase sx może w tym watku jest rozwiazanie. Swoją droga w c4 juz wydaje sie byc ok...
No właśnie ja mam CS4... ...
A masz zaznaczone system timestamp dla midi? (Devices Setup)

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 wrz 2008, 12:27

A masz zaznaczone system timestamp dla midi? (Devices Setup)

- Piotr...
Ano nie sprawdzałem. Zobaczę wieczorem. Dzięki za podpowiedź

ODPOWIEDZ