Odsłuch i wyjścia ADAT-a
Właśnie staram się rozgryźć połączenia adat.
Po wyborze potrzebnych mi parametrów, rozważam zakup takiego zestawu:
emu 1212m + ada 8000 behringer
Nie rozumiem dwóch spraw:
1. Jak wykorzystać wyjście adat karty? Domyślam się, że będzie tu potrzebny jakiś przetwornik D/A łączący się przez adat. Cena gra rolę, czy jest coś oprócz mikserów cyfrowych?
2. Jak w takim zestawie podłączyć monitory i słuchawki? Najprawdopodobniej odpowiedź na 1 pytanie będzie też odpowiedzią na 2.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
Po wyborze potrzebnych mi parametrów, rozważam zakup takiego zestawu:
Nie rozumiem dwóch spraw:
1. Jak wykorzystać wyjście adat karty? Domyślam się, że będzie tu potrzebny jakiś przetwornik D/A łączący się przez adat. Cena gra rolę, czy jest coś oprócz mikserów cyfrowych?
2. Jak w takim zestawie podłączyć monitory i słuchawki? Najprawdopodobniej odpowiedź na 1 pytanie będzie też odpowiedzią na 2.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
Re: Odsłuch i wyjścia ADAT-a
Jak wykorzystać wyjście adat karty? Domyślam się, że będzie tu potrzebny jakiś przetwornik D/A łączący się przez adat.
Czy potrzebne jest tyle wyjsc? Moze wystarczy monitorowac z wyjscia stereo, ktore (chyba) w tej karcie jest?
Czy potrzebne jest tyle wyjsc? Moze wystarczy monitorowac z wyjscia stereo, ktore (chyba) w tej karcie jest?
ciekawe kto ci podpowiedzial ze zestaw EMU+ADA... bo z tego co piszez CALKOWICIE nie wiesz co to jest ADA8000
wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii ADA8000 to wlasnie jest "jakis przetwornik D/A łączący się przez adat". Wiecej, to jest takze "przetwornik A/D łączący się przez adat"
[addsig]
ciekawe kto ci podpowiedzial ze zestaw EMU+ADA... bo z tego co piszez CALKOWICIE nie wiesz co to jest ADA8000
wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii ADA8000 to wlasnie jest "jakis przetwornik D/A łączący się przez adat". Wiecej, to jest takze "przetwornik A/D łączący się przez adat"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
Zgadłeś szkudliku! Właśnie tego nie rozumiem i dlatego nie wiedziałem, jak zapytać.
W opisie ada8000 jest coś o tych przetwornikach, ale nie mam pojęcia, jak to podłączyć po zakupie.

...
Zgadłeś szkudliku! Właśnie tego nie rozumiem i dlatego nie wiedziałem, jak zapytać.
W opisie ada8000 jest coś o tych przetwornikach, ale nie mam pojęcia, jak to podłączyć po zakupie.
wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii ADA8000 to wlasnie jest "jakis przetwornik D/A łączący się przez adat"
Fakt, moze w obie strony
Fakt, moze w obie strony

Czy potrzebne jest tyle wyjsc? Moze wystarczy monitorowac z wyjscia stereo, ktore (chyba) w tej karcie jest?...
Są 2 wyjścia analogowe, jeśli o te Ci chodzi to ok.
W sumie raczej nie będę potrzebował wielu wyjść, ale chciałbym mieć odzielny tor do ustawień proporcji ścieżek do odsłuchu np. dla bębniarza. Jak to zrobić?
Są 2 wyjścia analogowe, jeśli o te Ci chodzi to ok.
W sumie raczej nie będę potrzebował wielu wyjść, ale chciałbym mieć odzielny tor do ustawień proporcji ścieżek do odsłuchu np. dla bębniarza. Jak to zrobić?
Fakt, moze w obie strony
...
Ze zrozumieniem tego mam największy problem. Jednocześnie w obie? Jestem na prawdę początkujący.

Ze zrozumieniem tego mam największy problem. Jednocześnie w obie? Jestem na prawdę początkujący.
...Fakt, moze w obie strony
...
...
Sorry, napisalem gupote Myslalem ze pytasz o strone C/A czyli "do srodka"
Otoz ADA ma
- 8 przetwornikow A/C
- 8 przetwornikow C/A
czyli inaczej - 8 wejsc analogowych (z preampami mic) oraz 8 wyjsc (symetrycznych). Wszystko sterowane przez ADAT. Podlaczajac to do EMU dostajesz dodatkowe 8 wejsc i 8 wyjsc analogowych
Nie ma niestety wzmacniazcza sluchawkowego
ADA 8000
[addsig]

...
Sorry, napisalem gupote Myslalem ze pytasz o strone C/A czyli "do srodka"

Otoz ADA ma
- 8 przetwornikow A/C
- 8 przetwornikow C/A
czyli inaczej - 8 wejsc analogowych (z preampami mic) oraz 8 wyjsc (symetrycznych). Wszystko sterowane przez ADAT. Podlaczajac to do EMU dostajesz dodatkowe 8 wejsc i 8 wyjsc analogowych
Nie ma niestety wzmacniazcza sluchawkowego
ADA 8000
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Heh..
Ja taki zestwaw bede mial za niecaly tydzien.... czyli 1212m + ADA8000 + dodatkowo mic200, sprawe slchawek i monitorow rozwiazalem w najlepszy sosob, przedwzmaciacz sluchawkowy Presonus HP4, z dodatkowo przelotka i regulacja line out (czyli podlacze z karty line out do presonusa, a presonusa do aktywnych odsluchow).
Pozdrawiam
PS. ktos ma tez taki zestaw, jak sie sprawoje??
Ja taki zestwaw bede mial za niecaly tydzien.... czyli 1212m + ADA8000 + dodatkowo mic200, sprawe slchawek i monitorow rozwiazalem w najlepszy sosob, przedwzmaciacz sluchawkowy Presonus HP4, z dodatkowo przelotka i regulacja line out (czyli podlacze z karty line out do presonusa, a presonusa do aktywnych odsluchow).
Pozdrawiam
PS. ktos ma tez taki zestaw, jak sie sprawoje??
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...A ja się podłącze do tematu.
Jeżeli będę chciał połączyć ADA8000 światłowodem to jaką maksymalną długość może on mieć?
Kombinję tak, że kupię tanio 50m światłowodu (na giełdzie) i załozył bym na jego końcu standardowe końcówki TOSLINK, to by mi pozwoliło zaoszczędzić na kablach mikrofonowych prowadzonych do komputera...
ADA w jednym pomieszczeniu, komputer 50m dalej w innym...
...
SPDIF coax: 2m
ADAT i TOSLINK: 10m
AES/EBU: 50m
teoretycznie oczywiscie, 20-30% dluzsze zazwyczaj chodza bez problemu, ale 50m chyba nie da rady...
Jeżeli będę chciał połączyć ADA8000 światłowodem to jaką maksymalną długość może on mieć?
Kombinję tak, że kupię tanio 50m światłowodu (na giełdzie) i załozył bym na jego końcu standardowe końcówki TOSLINK, to by mi pozwoliło zaoszczędzić na kablach mikrofonowych prowadzonych do komputera...
ADA w jednym pomieszczeniu, komputer 50m dalej w innym...
...
SPDIF coax: 2m
ADAT i TOSLINK: 10m
AES/EBU: 50m
teoretycznie oczywiscie, 20-30% dluzsze zazwyczaj chodza bez problemu, ale 50m chyba nie da rady...
Jestem przystojny i młody