Odsłuch i wyjścia ADAT-a

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Groch
Odsłuch i wyjścia ADAT-a

Post autor: Groch » piątek 11 mar 2005, 14:05

Właśnie staram się rozgryźć połączenia adat.

Po wyborze potrzebnych mi parametrów, rozważam zakup takiego zestawu:

emu 1212m + ada 8000 behringer

Nie rozumiem dwóch spraw:

1. Jak wykorzystać wyjście adat karty? Domyślam się, że będzie tu potrzebny jakiś przetwornik D/A łączący się przez adat. Cena gra rolę, czy jest coś oprócz mikserów cyfrowych?

2. Jak w takim zestawie podłączyć monitory i słuchawki? Najprawdopodobniej odpowiedź na 1 pytanie będzie też odpowiedzią na 2.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Odsłuch i wyjścia ADAT-a

Post autor: matiz » piątek 11 mar 2005, 14:17

Jak wykorzystać wyjście adat karty? Domyślam się, że będzie tu potrzebny jakiś przetwornik D/A łączący się przez adat.

Czy potrzebne jest tyle wyjsc? Moze wystarczy monitorowac z wyjscia stereo, ktore (chyba) w tej karcie jest?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 11 mar 2005, 14:18

emu 1212m + ada 8000 behringer

1. Jak wykorzystać wyjście adat karty? Domyślam się, że będzie tu potrzebny jakiś przetwornik D/A łączący się przez adat. Cena gra rolę, czy jest coś oprócz mikserów cyfrowych?

ciekawe kto ci podpowiedzial ze zestaw EMU+ADA... bo z tego co piszez CALKOWICIE nie wiesz co to jest ADA8000

wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii ADA8000 to wlasnie jest "jakis przetwornik D/A łączący się przez adat". Wiecej, to jest takze "przetwornik A/D łączący się przez adat"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 11 mar 2005, 14:28

ciekawe kto ci podpowiedzial ze zestaw EMU+ADA... bo z tego co piszez CALKOWICIE nie wiesz co to jest ADA8000

wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii ADA8000 to wlasnie jest "jakis przetwornik D/A łączący się przez adat". Wiecej, to jest takze "przetwornik A/D łączący się przez adat"

...

Zgadłeś szkudliku! Właśnie tego nie rozumiem i dlatego nie wiedziałem, jak zapytać.

W opisie ada8000 jest coś o tych przetwornikach, ale nie mam pojęcia, jak to podłączyć po zakupie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 11 mar 2005, 14:31

wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii ADA8000 to wlasnie jest "jakis przetwornik D/A łączący się przez adat"

Fakt, moze w obie strony

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 11 mar 2005, 14:36

Czy potrzebne jest tyle wyjsc? Moze wystarczy monitorowac z wyjscia stereo, ktore (chyba) w tej karcie jest?...

Są 2 wyjścia analogowe, jeśli o te Ci chodzi to ok.

W sumie raczej nie będę potrzebował wielu wyjść, ale chciałbym mieć odzielny tor do ustawień proporcji ścieżek do odsłuchu np. dla bębniarza. Jak to zrobić?

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 11 mar 2005, 14:40

Fakt, moze w obie strony ...

Ze zrozumieniem tego mam największy problem. Jednocześnie w obie? Jestem na prawdę początkujący.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 11 mar 2005, 14:48

...Fakt, moze w obie strony ...

Ze zrozumieniem tego mam największy problem. Jednocześnie w obie? Jestem na prawdę początkujący.

...

Sorry, napisalem gupote Myslalem ze pytasz o strone C/A czyli "do srodka"

Otoz ADA ma

- 8 przetwornikow A/C

- 8 przetwornikow C/A

czyli inaczej - 8 wejsc analogowych (z preampami mic) oraz 8 wyjsc (symetrycznych). Wszystko sterowane przez ADAT. Podlaczajac to do EMU dostajesz dodatkowe 8 wejsc i 8 wyjsc analogowych

Nie ma niestety wzmacniazcza sluchawkowego

ADA 8000
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 11 mar 2005, 15:49

Heh..

Ja taki zestwaw bede mial za niecaly tydzien.... czyli 1212m + ADA8000 + dodatkowo mic200, sprawe slchawek i monitorow rozwiazalem w najlepszy sosob, przedwzmaciacz sluchawkowy Presonus HP4, z dodatkowo przelotka i regulacja line out (czyli podlacze z karty line out do presonusa, a presonusa do aktywnych odsluchow).

Pozdrawiam

PS. ktos ma tez taki zestaw, jak sie sprawoje??

Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

j.bravo

Post autor: j.bravo » piątek 11 mar 2005, 19:35

...A ja się podłącze do tematu.

Jeżeli będę chciał połączyć ADA8000 światłowodem to jaką maksymalną długość może on mieć?

Kombinję tak, że kupię tanio 50m światłowodu (na giełdzie) i załozył bym na jego końcu standardowe końcówki TOSLINK, to by mi pozwoliło zaoszczędzić na kablach mikrofonowych prowadzonych do komputera...

ADA w jednym pomieszczeniu, komputer 50m dalej w innym...

...

SPDIF coax: 2m

ADAT i TOSLINK: 10m

AES/EBU: 50m

teoretycznie oczywiscie, 20-30% dluzsze zazwyczaj chodza bez problemu, ale 50m chyba nie da rady...
Jestem przystojny i młody

ODPOWIEDZ