Yamaha CS1x - jako sterownik MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
qen
Yamaha CS1x - jako sterownik MIDI

Post autor: qen » piątek 26 gru 2003, 16:00

Witam czy da się pokrętłami w Yamaszce CS1x sterować np: gałami w instrumentach VSTi albo Cubasem SX? Czy można to jakoś skonfigurować?
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Yamaha CS1x - jako sterownik MIDI

Post autor: mr-hammond » sobota 27 gru 2003, 23:03

...Witam czy da się pokrętłami w Yamaszce CS1x sterować np: gałami w instrumentach VSTi albo Cubasem SX? Czy można to jakoś skonfigurować?...

Nie mam Yamahy cs 1 x bo przymiezam sie do jej kupna wiec prosił bym o jakies demko na mój @ :)

Chodzi mi o LEady z portamento czy glide oraz rózne ciekawe sytn.brzmirnia , a wracajac do tematu to jesli wysyła komunikaty na zewnątr ( a mam taką nadzieje ) to jak najbardziej poiwnno wszystko grac , czyli powinienes w oknie w którym do kontrolerów przypisujesz odpowiednie efekty (czyt. komunikaty midi) ustawic to co cie interesuje i uruchomic wtyczke ktora umozliwia równiez odbieranie tych komunikatów i powinno byc ok .

JEsli cos pomyliłem to prosze mnie poprawic :)

POZDRAWIAM

PAWEŁ

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 27 gru 2003, 23:16

...wiec prosił bym o jakies demko na mój ...

Tak się zastanawiam, ciężka sprawa! A może tutaj.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » sobota 27 gru 2003, 23:50

Mam jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o CS1x w dobie VSTi - czy warto inwestować w ten klawisz, czy lepiej sobie kupić jakiś SOFTSYNTH ?

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 28 gru 2003, 00:13

...Mam jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o CS1x w dobie VSTi... ********************

W dobie VSTi (szczególnie) warto zainwestować w każdy klawisz!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
entryspace

Post autor: entryspace » niedziela 28 gru 2003, 10:34

...Witam czy da się pokrętłami w Yamaszce CS1x sterować np: gałami w instrumentach VSTi albo Cubasem SX? Czy można to jakoś skonfigurować?...

Oczywiście. Po to są te gałki, koło modulacji itd... Przyporządkowywanie kontrolerów to osobna sprawa dla każdego programu, od najprostszego midi learn do zapoznawania się z tabelami...

Co do brzmienia - CS to "tylko" zaawansowany rompler, ale ultra popularny i w necie jest mnóstwo brzmień, edytorów itp... za pomocą tego wszystkiego można wycisnąć z niego cuda. Używałem go w swoim czasie do padów i teraz kiedy odsłuchuję stare projekty żałuję, że go sprzedałem.

Poza tym, w Estradzie z grudnia jeden z demowiczów wykonal chyba cały utworek właśnie na tym sprzęcie i dostał świetne recenzje.

Redakcja ma 200% racji, w dobie vsti hardware tanieje i trzeba korzystać z okazji póki narood się nie opamięta..

cieszę się życiem

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » poniedziałek 29 gru 2003, 09:14

W dobie VSTi (szczególnie) warto zainwestować w każdy klawisz!

No i redakcja ma rację ! Pomimo, że używam kilku wspaniałych virtualnych syntezatorów, szczególnie dość często Synth 1, to żyję w przekonaniu, że hardware to jest to, a software nigdy mu nie dorówna bo instrumentów VSTi nie można dotknąć, pokręcić gałami, a zabawa myszką nie oddaje wszystkich przyjemności. Ktoś powie ze są klawiatury sterujące z całą masą kontrolerów; ale to juz nie to samo. A co do brzmień: nie sądze zeby jakiś VSTi miał tak wspaniałe pady jak CS6x czy nawet jakis inny hardware. Zresztą to nie tyczy sie tylko instrumentów VSTi (DXi) czy wtyczek efektowych. Obecnie jesteśmy świadkami jak niemalże każde studio nagrań jest "cyfrowe". Fakt, cyfrowy oznacza "tańszy", ale pamiętajmy co oznacza wyraz "analogowy" pochodzi od "analogiczny" - czyli taki sam. Chciałbym być w posiadaniu analogowego 16 scieżkowego wielośladu. A po co ? Każdy kto kiedyś słuchał nagrań z analogowego studia wie o co chodzi. Ten dźwięk żył. Teraz otrzymujemy cyfrowe, sterylne brzmienie, które trzeba upiększać poprzez preamp'y lampowe lub jakis software. Nie jestem wrogiem cyfrowych studiów nagrań, ani virtualnych instrumentów. To jest postęp, mamy XXI wiek i nic sie na to nie poradzi. To jedynie moje przemyślenia na ten temat. I popieram w 100% słowa redakcji: "W dobie VSTi (szczególnie) warto zainwestować w każdy klawisz! " dodam " i nie tylko w klawisz"

IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » środa 23 maja 2007, 16:17

......Witam czy da się pokrętłami w Yamaszce CS1x sterować np: gałami w instrumentach VSTi albo Cubasem SX? Czy można to jakoś skonfigurować?...

Oczywiście. Po to są te gałki, koło modulacji itd... Przyporządkowywanie kontrolerów to osobna sprawa dla każdego programu, od najprostszego midi learn do zapoznawania się z tabelami...

Mam pytanko. Jeżeli jest jakiś taki prościutki instrument vst-np takie pianinko-bez żadnych funkcji (jeden preset, bez możliwości ustawiania czegokolwiek)-nie pamietam tego nazwy to czy można ustawieniam csx1 wymusić niejako np działanie potencjometru Relaase lub cutoff?
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 maja 2007, 16:35

a co chcesz wymuszac skoro tego wcale nie ma??

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » środa 23 maja 2007, 16:56

Cs1X co prawda nie posiadam, ale posiadam An1X - jako klawiatura sterująca sprawdza się idealnie - 8 gał x 8 presetów = 64 potencjometrów do sterowania MIDI = MIODZIO!!!! Cs1X to ta sama bajka więc naprawdę polecam.

ODPOWIEDZ