Yamaha MOXF6 - zasady grania live
Zakupiłem sobie pierwszy prawdziwy syntezator tj. Yamaha MOXF6. Wcześniej miałem tylko Keyboardy. Chciałbym go wykorzystac głównie do grania eventów. I tu rodzi się mój problem. W JAKIM TRYBIE GRA SIĘ NA ŻYWO??
czy to jest
a) VOICE
b) PERFORM
c) MASTER
Chodzi o to że umiem sobie zapisać barwę złożoną z jednej warstwy w trybie VOICE ale niestety jeżeli sobie zbuduje jakąś fajną barwę złożoną z dwóch warstw to moge ją tylko zapisać w trybie PERFORM.... chyba że jakoś nie umiem w VOICE...........
Chciałbym sobie zrobić taki jeden zbiorczy bank w którym mógłbym sobie zapisać barwy złożone z jedej warstwy i z wielu i żeby każda dana barwa była łatwa do przywołania jednym przyciskiem w grze na żywo. NIE WIEM w jakim trybie i jak to osiągnąć....
Bardzo ale to bardzo prosze o pomoc użytkowników bardziej doświasczonych bo spać juz nie moge i opadłem z sił totalnie........ POMOCY.....
Re: Yamaha MOXF6 - zasady grania live
http://download.yamaha.com/search/product/?language=en&site=europe.yamaha.com&category_id=16381&product_id=1816955
[addsig]
MEGafon
W JAKIM TRYBIE GRA SIĘ NA ŻYWO?? czy to jest...
To zależy od potrzeb.
a) VOICE to przewaznie barwy jednego instrumentu np. piano organ bas i mogą sie składać z max 8 elementów (próbek) choć i w tym trybie można zbudować barwę piano + bas + jeszcze coś
b) PERFORM to programy złożone z max 4 programów voice
c) MASTER używany jest np. jeśli są podpięte moduły lub inne urządzenia MIDI którymi chcemy sterować.
Nie myl pojęć Voice składamy z elements a Performance z programów Voice.
Co do zapisu swoich programów to nie istnieje możliwość zapisu programów voice i performance w jednym banku.
Wybór programu to niestety użycie do kilku klawiszy.
I na koniec, poczytaj porządnie instrukcję tam wszystko pisze. To jest elementarz.
PERFORMANCE - występ. Składasz sobie 4 najbardziej potrzebne barwy Voice i masz je pod ręką w jednym programie Performance. Regulujesz to kontrolerami Volume.
...
PERFORMANCE - występ. Składasz sobie 4 najbardziej potrzebne barwy Voice i masz je pod ręką w jednym programie Performance. Regulujesz to kontrolerami Volume.
...
W serii Motif kontrolery volume są dostępne na górnym panelu i tu dostęp jest błyskawiczny.
Natomiast w serii MOXF, a o takiej tu mowa ich nie ma. Co nie znaczy , że to jest nie możliwe.
Dużo szybszy dosęp w obrębie programu performance do poszczególnych jego części (voice)
będzie za pomocą przycisku solo.
A w praktyce, to przed występem planuje się jakie utwory będą grane i z jakich
brzmień będzie się korzystało. W bankach USER zapisyje się je po kolei np. A1, A2, A3 itd, a na występie
wystarczy jeden przycidk + albo - .
Dobrym pomysłem jest również zapisanie utworów i wykorzystywanych brzmień na kartce, którą przyklejamy
na górny panel instrumentu lub na podłogę. Oczywiście na podłodze z większą czcionką.
Generalnie najpierw określamy potrzeby, a potem personalizujemy instrument wykorzystując pełne
jego możliwości.