Klawiatura sterująca MIDI - pomoc w wyborze

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
fallworm
Klawiatura sterująca MIDI - pomoc w wyborze

Post autor: fallworm » poniedziałek 20 paź 2014, 14:44

Witam!

Potrzebuję nabyć kontroler midi. W pełni wystarczające jest 25 klawiszy, nieważonych.

W zasadzie problemem są dwa parametry które musi spełnić:

1) Wyjście MIDI

2) Własne zasilanie (nie z portu USB)

Aby ominąć pytanie o cenę - do 2 kpln. W zasadzie cena nie jest to ważna.

Dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Re: Klawiatura sterująca MIDI - pomoc w wyborze

Post autor: dr_After » poniedziałek 20 paź 2014, 16:28

...
Witam!

Potrzebuję nabyć kontroler midi. W pełni wystarczające jest 25 klawiszy, nieważonych.

1) Wyjście MIDI

Przegląd modeli budżetowych własnie zrobił Music Radar. Jeśli chodzi o tak małe klawiatury to koszt będzie poniżej 500 zł. Co do interesujących Cię funkcji - ściągnij PDF do modelu, który cię zainteresuje.

http://www.musicradar.com/news/tech/the-13-best-budget-midi-controller-keyboards-565848

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 21 paź 2014, 07:41

Widze, że zostałem źle zrozumiany.

Chciałbym aby ktoś wskazał mi klawiaturę sterującą, która ma wyjście midi i własne zasilanie.

Nie potrzebuję jakichkolwiek wodotrysków. Ma mieć minimum 25 klawiszy, górna granica to 49.

Myślę, że wielu ludzi miało podobny problem. U mnie jednostka centralna stoi daleko od pokoju do realizacji. Napakowanych urządzeń na USB mam ogrom, w każdym razie nie chce kupować kolejnego rozdzielacza/wzmacniacza USB skoro mam przy stole interfejs z portami midi i podłączenie można znacznie uprościć.

Proszę o zrozumienie, w tym momencie od jednostki centralnej do pomieszczenia z odsłuchami i rackiem idzie mi wiązka kabli, która w jednej ręce już się nie mieści.

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » wtorek 21 paź 2014, 10:45

Sporo modeli spełnia te kryteria. Za taką małą klawiaturę zapłacisz okolice 1000 zł.
W wyszukiwarkę wbij : klawiatura sterująca midi do 25 klawiszy sklep.
Od koloru do wyboru.Trzeba wejść na stronki zobaczyć fotki, specyfikacje.Tam wszystko pisze.
A odnośnie wodotrysków to dzisiaj ich nie potrzebujesz, a jutro się okaże... przydałyby się jakieś gały.
Jeżeli pracujesz z Native Instruments to zobacz Native Instruments Komplete Kontrol S25.
Niewiele przekracza zakładany limit, ale do pakietów Komplete 9 lub 10 super sprawa.

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 21 paź 2014, 12:36

:-)

Przez ostatnie 7 lat nie przydały mi się gały na jakiejkolwiek klawiaturze.

Zadałem to pytanie bo przeglądałem  z 30 - 40 produktów różnych i wszystkie tanie klawiatury miały możliwośc podłączenia tylko usb lub midi ale zasilanie usb.

Widze, że ten kontroler NI ma to o co mi chodziło ale szkoda, że zabrali tyle miejsca na gałki.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 21 paź 2014, 16:27

Miditech Midistart Music 25 - wyjście MIDI ma, wejście na zasilacz również (ale jest w specyfikacji podane USB-bus powered więc trzebaby się upewnić czy ruszy bez USB). Plus tej klawiatury to cena i prawdopodobnie jakość klawiatury. Prawdopodobnie bo producent podaje, że jest to ten sam mechanizm (ProKeys) co w ich starszym modelu MidiControl, a ten z kolei mam i nie odbiega od Novation.

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » środa 22 paź 2014, 10:04

Zadałem to pytanie bo przeglądałem z 30 - 40 produktów różnych i wszystkie tanie klawiatury miały możliwośc podłączenia tylko usb lub midi ale zasilanie usb.

Dziwi mnie fakt, że nie było tam jednego z poniżej wymienionych modeli, a to bardzo znane marki.
Zakładasz cenę do 2000 zł a szukasz taniej... ??

Zobacz te, wszystkie mają gniazdo na wtyk z zasilacza
Novation Remote 25SL MKII
M-Audio Axiom 25
Akai MPK 225
Alesis Q25
Behringer U-Control UMA25S
Akai MPK 25

fallworm

Post autor: fallworm » środa 22 paź 2014, 11:32

...
Zadałem to pytanie bo przeglądałem z 30 - 40 produktów różnych i wszystkie tanie klawiatury miały możliwośc podłączenia tylko usb lub midi ale zasilanie usb.

Dziwi mnie fakt, że nie było tam jednego z poniżej wymienionych modeli, a to bardzo znane marki.
Zakładasz cenę do 2000 zł a szukasz taniej... ?

Zobacz te, wszystkie mają gniazdo na wtyk z zasilacza
Novation Remote 25SL MKII
M-Audio Axiom 25
Akai MPK 225
Alesis Q25
Behringer U-Control UMA25S
Akai MPK 25

...

Zakładam, że nie potrzebuje nic poza klawiaturą. Wszelkie pokrętełka i pady mnie nie interesują, dla mnie to tylko niepotrzebnie zajmowane miejsce - to jest problem.

Miałem Korga taktile i denerwowała mnie jego wielkość, nie mówiąć już o tym co się działo gdy odległośc miedzy komputerem a klawiaturą była większa niż 2 metry...

Więc szukam małej klawiatury - najlepiej same klawisze, własne zasilanie i port midi

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » środa 22 paź 2014, 12:58

Alesis seria Q

Awatar użytkownika
Remi

Post autor: Remi » czwartek 23 paź 2014, 09:52

...
Witam!

1) Wyjście MIDI

...

Myślę, że rozwiązaniem będzie M-Audio Axiom Pro 25. Domyślnie sprzedawana jest bez zasilacza, ale ma wejście na zasilanie i można je sobie dokupić. Ma pokrętła i pady i przyciski do intergracji z DAW, ale ten model po prostu taki jest. Wydaje mi się, że to jest to czego szukasz. Akurat taki sprzedaję (vide Ogłoszenia, gdzie czekam na umieszczenie swojego właśnie), więc jeśli po lekturze stron i opinii się zdecydujesz, to możesz skorzystać. Pozdr, Remek

[addsig]
... amator dłubiący w muzyce elektronicznej ...

ODPOWIEDZ