Zestaw dla zupełnie początkującego

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
AlbertoBalsalm
Zestaw dla zupełnie początkującego

Post autor: AlbertoBalsalm » niedziela 24 sie 2014, 21:23

Witam wszystkich :)

To mój pierwszy post na forum, ale od razu w konkretnej sprawie. Potrzebuję sprzętu do tworzenia muzyki elektronicznej. Słucham głównie ambientu, psybientu i IDMu, także zakładam, że będzie to coś tych rejonach. Problem polega na tym, że nie mam żadnego doświadczenia jeżeli chodzi o grę na jakimkolwiek instrumencie, a sama produkcja również jest mi obca. Poszukuję pełnego zestawu tj. komputera, kontrolera i odsłuchu.

Jeżeli chodzi o komputer, to stawiam tu na komputer stacjonarny. Do wydania mam ok. 2300-2500 zł (z monitorem 3300). Myślałem nad laptopem, ale aktualnie chyba mija się to z celem, skoro i tak wszystko będzie powstawać w moim pokoju, a reszty sprzętu i tak nie zabiorę ze sobą np. na weekend do domu.
Złozyłem taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/xsurn/
Czy nie jest to za dużo jak na moje potrzeby? Z drugiej strony kupno np. słabszego procesora chyba średnio się opłaci, skoro w dalszej perspektywie i tak pewnie będzie trzeba go wymienić...

W kwestii kontrolera zakładam, że najlepszym rozwiązaniem będzie kupno czegoś z klawiszami, żeby ogarnąć grę na takiej klawiaturze. Myślałem nad M-audio Oxygen IV. Teraz pytanie czy lepiej szukać wersji 49-klawiszowej, skoro zaczynam od zera czy 61 skoro mam nauczyć się grać? Czy w ogóle zmienić podejście i nie kupować kontrolera z klawiszami?

Jeżeli chodzi o odsłuch to na początek chcę kupić słuchawki, a dopiero potem monitory. Mój pokój jest niezaadaptowany, a na razie mam wystarczający problem z samym wyborem sprzętu. Poza tym na początku nie chciałbym, żeby ktokolwiek słyszał moje wyczyny. :) Do tego oczywiście dochodzi granie w nocy, dlatego słuchawki i tak musiałbym kupić. Jeżeli chodzi o konkretne modele, to myślałem nad AKG 271 i Beyerdynamics DT 770 Pro.

Na kontroler i odsłuch mam 1800 zł, na całość ok. 5000 zł, w tym z 700-800 zł pójdzie na monitor, więc ustalmy te 4200. W zestawie brakuje też karty - tutaj sporo dobrego przeczytałem na temat ESI MAYA 44.

Generalnie im dłużej czytam na temat rzeczy, z którymi dotychczas miałem mało lub zero styczności, tym bardziej zaczyna się to wszystko mieszać, więc chciałbym już to mieć za sobą i po prostu przejść do rzeczy. Dlatego prośba do was o ocenę tego zestawu czy korektę, jakieś porady, etc.

Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Akton

Re: Zestaw dla zupełnie początkującego

Post autor: Akton » czwartek 28 sie 2014, 15:12

Naprawdę sądzisz, że bez znajomości jakiegokolwiek instrumentu oraz (w domyśle) najbardziej podstawowej z podstawowych wiedzy muzycznej będziesz mógł zrobić cokolwiek sensownego? Nie bardzo wiem, czy bardziej podziwiać zamysł, czy .... (sam sobie dopowiedz, co chcesz)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 28 sie 2014, 22:59

Na początek to FL Studio - pozwala plumkać na zwykłej klawiaturze, ma proste efekty idealne do zaznajomienia sie z tematem i pozwala układac w miare proste klocki

według mnie idealny soft na początek

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » piątek 29 sie 2014, 00:41

Jako, że jestem miłośnikiem trackerów i od nich zaczynałem. Proponuję axs4win Bogaty tracker wyposażony w synthesizer, sampler, tracker i 2 efekty, brzmienia jak na soft z 1998r (wersja 2k jest tylko przejściem z DOS na WIN). można generować całkiem ciekawe. Coś w stylu SH-101, Juno, Moog (tu poznasz na czym polega synteza dźwięku). Paczka zajmuje 222kb i wystarczy wypakować. Jeśli naprawdę chcesz iść w tym kierunku spróbuj. Spodoba się? Wtedy instaluj FL, Reason czy co tam się po sieci przewraca. I dużo, dużo czytania...
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » piątek 29 sie 2014, 15:20

Na początek może najlepiej skupić się na darmowym oprogramowaniu. Warto np. sprawdzić programy umieszczone na tej liście:

http://bedroomproducersblog.com/2011/05/16/bpb-freeware-studio-best-free-vst-host-applications/

Polecam choćby MuLab Free.

fallworm

Post autor: fallworm » wtorek 02 wrz 2014, 16:39

Witam,

Na allegro można dorwać jeszcze DT 770 pro Limited Edition. Brzmią świetnie a cena to 540 PLN.

Esi Maya nie posiada preampu słuchawkowego więc możesz mieć problem. Jako, że to budżetowe przedsięwzięcie "na początek" możesz użyć amplitunera jako wzmacniacza słuchawkowego jeżeli taki już posiadasz.

Ja kiedyś używałem Esi Juli@. Moim zdaniem jest dużo szybsza od Mayi. Pewnie ją sprzedam bo od ostatniego "naszego razu" minął już rok.

ODPOWIEDZ