macbook - specyfikacja, ewentualna rozbudowa

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
stage
macbook - specyfikacja, ewentualna rozbudowa

Post autor: stage » niedziela 03 sie 2014, 14:45

Pytanie w kwesti sprzętowej, a dokładnie chodzi o komputer. Wybaczcie trochę amatorskie podejście, ale jestem zielony w temacie :)

No więc:

Produkcja muzyki pod filmy/reklamy ale i podklady dla wokalistów (pop/rock), jakaś elektronika. Praca na wirtualnych instrumentach (oraz w planach dogrywanie gitary). Wtyczki z NI (komplete), East West (orkiestra). Ilość tracków jak myślę od 5 - 10 przy najprostrzych projektach, do 40-50 przy rozbudowanych.

Będę kupować macbooka i nie mam zbytniej wiedzy sprzętowej, a konkretnie chodzi mi o RAM i procesor. Nastawiałem się na i7 3.0GHz (2 rdzenie - 4 na razie odpadają) oraz 16 DDR3L SDRAM.

1. Co myślicie o takiej konfiguracji? (teraz, ale i za kilka lat)

I najważniejse:

Wygląda na to, że muszę wykonać pewne cięcia. Aktualnie macbooki są pozamykane i wszelka ingerencja wewnątrz to kłopot. Mimo wszystko, po utracie gwarancji (1 rok) mogę spróbować poprawić specyfikację. 

2. Czy korzystając z pomocy specjalisty, coś takiego będzie do zrobienia i macbook nie wybuchnie? :)

W związku z cięciami, muszę dzisiaj zdecydować, czy zakupię Macbooka z mniejszym RAM - 8GB, czy z procesorem i5 2.8Ghz. 

3. Zakładając, że będzie można pogrzebać w sprzęcie za te kilka lat - co byłoby łatwiejsze do zrobienia - rozbudowa Ram, czy wymiana procesora?

4.Czy na chwilę obecną i przez najbliższy rok, ten mniejszy Ram (8) albo procesor i5 mógłby mi narobić kłopotów?

Zbynia

Re: macbook - specyfikacja, ewentualna rozbudowa

Post autor: Zbynia » niedziela 03 sie 2014, 21:54

Miałeś maka?

jak nie to nie zawracaj sobie nim głowy

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » niedziela 03 sie 2014, 22:52

1. Wymiana ramu w macu to odkręcenie kilku śrubek, tak samo z dyskiem… wymiana procesora w laptopie to często gruby temat i wymaga trochę tajemnej wiedzy.

2. Jeśli już postanowiłeś, że ma być mac, to ja bym brał i7. (do takich projektów 8gb ramu powinno na razie wystarczyć)

Na pc nie pracuję od czasów win xp, więc nie wiem jak jest z 7 czy 8, mogę tylko powiedzieć, że przez 7 lat pracy na macu ani razu nie miałem problemu z wiszącym systemem, postępującym spowolnieniem itd. ps. nie mam iphone'a, ipada, a na samochodzie nie przyklejam sobie nadgryzionego jabłuszka;)

stage

Post autor: stage » poniedziałek 04 sie 2014, 01:55

...1. Wymiana ramu w macu to odkręcenie kilku śrubek, tak samo z dyskiem… wymiana procesora w laptopie to często gruby temat i wymaga trochę tajemnej wiedzy.

2. Jeśli już postanowiłeś, że ma być mac, to ja bym brał i7. (do takich projektów 8gb ramu powinno na razie wystarczyć)

Na pc nie pracuję od czasów win xp, więc nie wiem jak jest z 7 czy 8, mogę tylko powiedzieć, że przez 7 lat pracy na macu ani razu nie miałem problemu z wiszącym systemem, postępującym spowolnieniem itd. ps. nie mam iphone'a, ipada, a na samochodzie nie przyklejam sobie nadgryzionego jabłuszka;)...

No właśnie z tymi nowymi macbookami jest tak, że ram i procesor są przylutowane i stąd cały problem.

Z zasłyszanych opinii wywnioskowałem, że właśnie lepiej w ten procesor zainwestować, a ramu może zostać to 8. 

Chodzi mi głównie o sytuację, jak sobie załaduję przez kontakt sporo brzmień z różnych bibliotek - jakieś bębny, bas z osobnego zestawu, do tego elektronika i jeszcze fortepian osobno. I na to nałożę np. ścieżki z orkiestry East Westa - smyczki, jakieś waltornie, flety itp - co się będzie wtedy działo przy takiej konfiguracji, jak zapisałem? A jeszcze do tego dograć gitarę - jeden, dwa albo trzy tracki i tak gdzie trzeba jakieś pogłosy. Do gitary więcej efektów. No i czy taka konfiguracja komputera, jak napisałem nie będzie sprawiać problemu teraz, albo w przyszłości. 

Myślę że nie, teraz tylko pozostaje zdecydować, czy ograniczyć ten ram, czy procesor. No ale zapewnę wybiorę i7 i zostawię 8 ram. 

A tak jak napisałem na początku, to aktualnie wszystkie elementy w macbooku są przylutowane i właśnie stąd moje pytanie - czy po stracie gwaranji, za jakieś kilka lat jest opcja grzebać w takim komputerze, zakładając, że zleciłbym to zawodowcom :)

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » poniedziałek 04 sie 2014, 02:27

Ram jest wymienialny na bank. Sprawdź youtube - "MacBook Pro RAM Upgrade (2014)"

Jeśli odpalisz 50 tracków, a na każdym coś innego + masa efektów i wszystko będzie grało razem to może być różnie… ale podejrzewam, że 99% aranży nie będzie, aż tak załadowych:)

Opcja grzebania i wymieniania procesora może i jest, ale myślę, że taki i7 kilka ładnych lat Ci posłuży zanim się zestarzeje.

stage

Post autor: stage » poniedziałek 04 sie 2014, 02:42

...Ram jest wymienialny na bank. Sprawdź youtube - "MacBook Pro RAM Upgrade (2014)"

Jeśli odpalisz 50 tracków, a na każdym coś innego + masa efektów i wszystko będzie grało razem to może być różnie… ale podejrzewam, że 99% aranży nie będzie, aż tak załadowych:)

Opcja grzebania i wymieniania procesora może i jest, ale myślę, że taki i7 kilka ładnych lat Ci posłuży zanim się zestarzeje....

Chodzi o to, że w zasadzie w tym tygodniu weszły nowe modele maka, które mają wszystko wlutowane. Być może tyczy się to też wcześniejszej serii. A jakieś lata temu tyczyło się to tylko modeli Macbook Air. No a teraz jest, jak jest. Ten filmik z youtube to jest starszy model i tam można było pokombinować z ramem

No ale ogólnie sprzęt jest dobry, to i ja jestem dobrej myśli, że kłopotu z jakimś miksem nie będzie :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 sie 2014, 21:15

W pro poprzednich generacji owszem - w nowych jest coraz trudniej z wymianą czegokolwiek

nie raz mac mi się zawiesił - to tylko komputer

vista czy 7 wcale więcej problemów nie stwarza

w zasadzie xp po sp3 również

pamiętaj o kosztach - płacisz za elegancki porządnie wykonany sprzęt

na plastiku będzie taniej z wiekszymi mozliwościami rozbudowy i pewnie czesto lepszym wyposażeniem

na jakim sofcie dotąd pracowałeś?

stage

Post autor: stage » wtorek 05 sie 2014, 02:36

Słyszałem wiele opinii - i tych pozytywnych, też tych trochę mniej i ale po ogólnym zbilansowaniu stwierdziłem, że taki zakup jednak będzie miał sens.

Wygoda, ale też brak problemów z home/commercial licence. Wypróbowałbym sobie z chęcia te biblioteki z Logic Pro. No a fakt faktem nowy Cubase kosztuje powyżej 2 tys, Logic Pro X 800zł, czyli różnice w cenie można sobie przerzucić na korzyść sprzętu.

Przez lata pracowałem na starym Cubase SX3 i różnych bibliotekach vst

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 sie 2014, 12:32

No tak ale jak pisałem - płacisz za materiały i wykonanie i problemy z rozbudową - jak to ma być lapek na lata (3-5) to niestety musisz bardzo dużo zainwestować bo takie i7 z dyskiem SSD (inny nawet nie brany pod uwagę) tanie nie jest

No i swiat nie kończy się na cubase czy logicu - mamy pro tools na maka, mamy garage band na maka, mamy dziesiątki na windows (sonar samplitude reaper trakcion ableton i kilka innych)

taki sonar kosztuje 500 dolców a w gratisie masz rapture i dimension pro plus zestaw fajnych wtyczek blue tubes czy choćby melodyne

reaper jest znacznie tańszy (a to mały doskonały programik) - za 220 $ masz full licencję ale jeśli tój dochód z muzyki to mniej jak 20K $ rocznie to mozesz uzyć komercyjnie licencji za 60 dolców (pewnie tam jeszcze jakaś różnica jest miedzy licencjami - pewnie tańsza ma tylko jeden upgrade do nowszej wersji)

obadaj sobie trial tego programu - 60 dni działania na pełnej wersji

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 05 sie 2014, 20:34

Pomijając to, co napisali wcześniej inni:

- jeśli masz dylemat między CPU a innym, zawsze stawiaj na CPU. To procesor jest kluczowy przy zaawansowanej obróbce audio. W tych nowych Macbookach reszta ma trochę mniejsze znaczenia. Dlaczego? Parę dni temu linia Pro 15 cali została apdejtowana, standartowo Macbooki Pro będą miały wlutowane 16 gb ramu (nawet jakbyś chciał dostać 8 gb, to nie dostaniesz ;) ). Nowe Macbooki mają dyski SSD na szybkiej szynie PCIe, w przypadku zadławienia ramu ta szyna daje bardzo szybki swap danych, o niebo lepszy niż w przypadku talerzowych dysków ślimaków. 

- ramu na bank nie wymienisz. Procesora też nie. Jedyne, co wymienisz w nowych Macbookach to dysk SSD, ale jedynie na drogie i trudno dostępne dyski pcie. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ODPOWIEDZ