Studio od podstaw

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
sgorkas
Studio od podstaw

Post autor: sgorkas » niedziela 23 mar 2014, 01:12

Witam ! Na wstępie proszę o wyrozumiałość, jestem uczniem gimnazjum więc mój budżet jest naprawdę mocno ograniczony, Tak więc przejdę do sedna - zamierzam założyć zespół wokal + syntezator. Mam trochę doświadczenia z DAW-ami jednak po tym jak miałem przyjemność spotkać się z analogowymi maszynami zamierzam przerzucić się na analogi ew. virtuale. Co polecacie z ww. do 500 pln ? Mi osobiście do gustu przypadły mini-syntezatory i grooveboxy od Korga a dokładnie:

Korg Monotron 

Korg Volca Bass

Korg Volca Keys

Korg Monotribe

Wszystkie można łatwo przerobić, są tanie i w stu procentach analogowe. Jeśli nie one to jakie inne syntezatory do 700 zł polecacie ? Następny dylemat to mikser. Czy ten wystarczy ? Jak nie ten to jaki model do 500 zł ? Co prawda ma on 4 kanały a nie dwa które są mi potrzebne jednak z czasem może rozszerzę zespół. Jeszcze dręczy mnie kwestia nagłośnienia. Posiadam w domu proste kino domowe tzn. wzmacniacz, piątkę głośników i mocny subwoofer. Ma on wejscie 2x RCA tak więc w teorii jest możliwe podłączenie do niego miksera lecz jak to wygląda w praktyce ? Czy potrzebuję monitorów studyjnych i do czego one ogólnie służą ? Następnym moim problemem jest efektor. Otóż chciałbym kupić multiefektor ew. paczkę tanich efektów gitarowych które mógłbym podłączyć pod AUX aby np. dodać reverb do syntezatora itp. Czy ktokolwiek miał kontakt z czymś takim ? Czy lepszym rozwiązaniem będą po prostu 3 oddzielne efekty gitarowe ? A może kompletnie to odpuścić ? I na koniec pozostaje kwestia interfejsu audio. Czy Behringer U-control mi starczy ? Jeśli nie on to jaki inny interfejs audio do nagrywania dźwięku z miksera na PC do 300 pln? A może kompletnie to olać i zastąpić adapterem 2xRCA do LINE, tyle że nie mam jakieś super karty dźwiękowej a w takiej sytuacji bezpośrednie połączenie ponoć przesyła zakłócany dźwięk. Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i szybką odpowiedź.

Jestem młodym,zaczynającym muzykiem.

ODPOWIEDZ