Wyposażenie domowego "studia"

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Man1ek
Wyposażenie domowego "studia"

Post autor: Man1ek » środa 15 sty 2014, 10:45

Witam mam 30 lat (z zawodu technik elektronik ale nie pracuję w zawodzie) i od dłuższego czasu chciałem zająć się muzyką. Niedawno przeprowadziłem się do UK i zacząłem pracować w "normalnych" godzinach pracy ( 6 - 14) i dzięki temu mogę w spokoju oddać się swojej pasji jaką jest muzyka. Na wstepie chciałbym poinformować, że chcialbym być Dj'em oraz producentem muzyki ( od Trance do Hardstyle) i mam dylemat czy sprzęt, który sobie upatrzyłem będzie ok jak na początek i co byście mi doradzili gdybyściebyli na moim miejscu. 

Dostepne środki ok 10000zł

Oto lista zakupów:

Pioneer Xdj-r1   <<<-- miałem wcześniej ERGO-v ale niezbyt mi się podobało, że zawsze musiałem mieć podłączonego do laptopa. Drugi argument to taki, że w "angielskich" warunkach (pokój ok 8m2) nie mam zbyt dużo miejsca dlatego myślę, że to dobry wybór.

Nektar Panorama P6 lub Arturia Keylab 61  <<<---  P6 dostało odznacznie nasz typ EiS a Keylab ma wbudowane brzmienia. Jestem otwarty na inne propozycje.

Monitory (koszt ok. 2000zł) KRK RP8 G3   lub    JBL LSR308    lub    Presonus Eris E8   <<<--- tutaj cena mnie ogranicza

Słuchawki AKG K267 Tiesto   <<<<--- wybór padł na te bo "niby" nadają się i do Dj'ki i do produkcji i poza tym świetnie wyglądają. Chętnie rozważę zakup 2 osobnych (max 1500zł) ale prosiłbym Was o propozycje i opinie.

Na koniec powiem, że przydałoby sie jakieś urządzenie (interfejs audio, itp) żeby to wszystko ze sobą połączyć i żeby miało to "ręce i nogi".

Dodam, że posiadam: komputer { PC- Procesor Intel Core 2 Duo E7200 ( dwurdzeniowy 2,53 GHZ), 4 GB Ram, Grafika GeForce GTX 260OC oraz karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Audigy ( może powinienem zmienić? )}, FL Studio 11 oraz zestaw wtyczek VST dostępnych na płytach EiS (kupuje EiS od 2 lat) oraz pobranych z internetu (legalne freeware). 

Narazie mikrofonu nie kupuje ponieważ jak to na początku bywa będę narazie tworzył wersje instrumentalne ( nie wiem czy tak to się dokładnie nazywa jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić) no chyba, że pojawi się jakaś okazja ale tu też nie wiem co wybrać.

Dziękuję za poświęcony czas jak i za Wasze opinie. 

Pozdrawiam.

[addsig]
Nigdy nie jest za późno aby realizować swoje marzenia.

smirnoff

Re: Wyposażenie domowego "studia"

Post autor: smirnoff » czwartek 16 sty 2014, 13:10

Odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz w necie,są setki artykulów, poradników, blogów i wątków na forach na ten temat. 

Zablokowany