Roland GAIA - kilka pytań

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Trueno
Roland GAIA - kilka pytań

Post autor: Trueno » piątek 29 lis 2013, 15:26

Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum :)

Mam na imie Kacper i jest to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc w przypadku pewnych ewentualnosci. Z gory takze przepraszam za brak polskich znakow w pisowni, albowiem mieszkam za granica i takowych po prostu mozliwosci uzycia nie mam. Mam nadzieje, ze nie stworzy to problemow w komunikacji :)

Ale do rzeczy:

Okolo 2 tygodni temu zakupilem Rolanda GAIA. Na dzien dzisiejszy stwierdzam, ze moglem sie jednak nieco zorientowac. Wydaje mi sie jednak, ze dokonalem udanego zakupu biorac pod uwage cene i mozliwosci syntezatora i jego oldschoolowe wykonanie. Prosciej mowiac - czegos takiego szukalem, a wydaje mi sie, ze w tym cenowym przedziale nie znalazl bym raczej nic, z czego moglbym byc bardziej zadowolony uwzgledniajac moj muzyczny gust, a sa to w ogromnej wiekszosci lata 90'te i elektronika tamtych lat z naciskiem na Trance.

Jednak jak juz napisalem - jestem poczatkujacy. W zwiazku z tym mam zatem kilka pytan i licze na to, ze bedziecie w stanie mi pomoc :)

1. Pierwsze pytanie wylania sie z czystej ciekawosci, ktora miala by rozwiklac pewna kwestie mozliwosci Rolanda. Otoz w zaprogramowanych dzwiekach, ktorych jest 64 nie doszukalem sie przykladowo dzwieku Piano. Nie mam na razie zbytniego pojecia o syntezie, wszystko dopiero przede mna. Pytanie wiec brzmi - czy mozna taki dzwiek 'wykrecic' na tym syncie?

2. Czy jest mozliwosc tworzenia wlasnych dzwiekow od podstaw, z initiala? Chodzi mi o zwykle pikniecie, ktore potem moge wykrecic, czy po prostu musze korzystac i w konsekwencji 'przerabiac' brzmienia oryginalne, te zaprogramowane?

3. To pytanie tyczy sie juz pewnego etapu tworzenia konkretnej czesci utworu. Na jakiej zasadzie odbywa sie przesylanie odegranego dzwieku z Rolanda na komputer? Sprecyzuje - mam zamiar zakupic dedykowane oprogramowanie do tego syntezatora i bardzo licze na to, ze bede mogl owy software wykorzystac np. w FL Studio jako wtyczke VST? czyli powiedzmy, ze ukladam w FL na Piano Rollu pewna melodie za pomoca myszki i przy probie odtworzenia jej dedykowany software bedzie "wyciagal" aktualne brzmienie z Rolanda, czy po prostu pozostaje mi nauka idealnie rownego grania i zgrywanie tego po prostu do sciezki audio (co wydaje mi sie lekko nielogiczne), np. WAV? A moze istnieje jeszcze inne rozwiazanie?

4. Podlaczam Gaie przez USB do komputera, w FL Studio wybieram 'generic controller', wyciszam amplitude w Rolandzie i w konsekwencji mam mozliwosc uzycia go jako klawiszy, na ktorych odgrywam dzwieki z danej wtyczki w FL. Ale jest jeden problem - kazde nacisniecie w klawisz niesie za soba ulamek sekundy opoznienia i to juz wystarczy zeby po pierwsze wkurzac, a po drugie kolejna trudnosc w wyrownywaniu klockow na piano rollu. Czy jest sposob na wyeliminowanie tego i czy jest to 'wina' samego syntezatora? Jesli tak, to jeszcze bede w stanie przebolec, bo i tak nosze sie z zamiarem zakupu jakis niedrogich klawiszy na USB i tutaj mam wlasnie obawy przed tym samym, czy to opoznienie rowniez bedzie moglo wystepowac.

To by bylo jak na razie na tyle :) Jesli cos mi sie przypomni, to dopisze. Licze na Wasza pomoc jak i rowniez na wyrozumialosc, bo zdaje sobie sprawe z tego, ze moglem napisac cos, co kogos doswiadczonego moze rozbawic ;) Kazdy sie kiedys uczyl, wiadomo.

Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam !

Trueno

Re: Roland GAIA - kilka pytań

Post autor: Trueno » piątek 29 lis 2013, 22:25

Pytania 1 i 2 wyeliminowane.
Na YT znalazlem jak wykrecic wzgledny Piano Sound, a drugie pytanie bylo z pewnoscia idiotyczne, przepraszam :(

Na pytanie trzecie znalazlem odpowiedz w polowie w instrukcji do Rolanda, ktora wydaje sie byc mala skarbniczka wiedzy. Moj blad, ze nie przejzalem jej doglebniej. Mimo wszystko nie daje mi ona pelnej satysfakcji. Przytocze wiec urywek tekstu znajdujacy sie w niej, ktory mnie zainteresowal:

"Since the GAIA SH-01 supports USB MIDI/ AUDIO, you can use DAW software on your computer to record a performance from the GAIA or record the sound from the EXT IN jack.

MIDI data played back by your DAW software can be sounded by GAIA sound generator, or audio played back by your DAW software can be output via the GAIA."

"USB AUDIO:
If the GAIA is connected via a USB to your computer, DAW software on your computer will be able to record the sound of the GAIA and the sound from the device connected to the GAIA EXT IN jack. Sound played back by your DAW can also be heard on the device connected to GAIA Output jacks.

USB MIDI:
If the GAIA is connected via USB to your computer, your DAW software can record the GAIA performance data (MIDI data), and performance played back by your DAW software can be play the GAIA sound generator section."

Czyli rozumiem, ze odpowiedz na moje pytanie jest pozytywna - da sie?
Czy moglby mnie teraz ktos ewentualnie nakierowac w jaki sposob mialoby sie to wszystko odbywac? Wlaczam FL Studio i... ? Gdy wybieram opcje "Record", tuz obok przycisku Play, potem "everything" to nagrywaja sie tylko linie na piano rollu, nic wiecej. W instrukcji nie zauwazylem konkretnego odniesienia do dedykowanego software'u, ktory trzeba zakupic osobno, wiec przypuszczam, ze mala wskazowka z Waszej strony mogla by byc bardzo pomocna :)

ODPOWIEDZ