Witam,
w styczniu planuje zakup swojego pierwszego syntezatora/stacji roboczej/klawiatury midi.
Budżet jaki planuję przeznaczyć na sprzęt to 2000-3000zł (w przypadku czegoś naprawdę dobrego jestem w stanie dopłacić około 200zł).
Chciałbym aby była to klawiatura minimum 61 klawiszowa, gdyż w dużej mierze zależy mi na używaniu pianina.
Poza tym urządzenie ma mi służyć do tworzenia muzyki, wypełnianiu „pustek” w utworach i tworzeniu tła pod nie. Moje inspiracje to Bon Iver, Volcano Choir, The Paper Kites etc.
Bardzo dużo naczytałem się, że syntezator za 2000/3000zł to niestety nie syntezator. To samo tyczy się oczywiście stacji roboczych. Czy faktycznie tak jest ?
Póki co rozważam:
Novation 61 SL MKII
AKAI MPK 88
Yamaha MX61
Casio XW-P1
Czy któreś z wymienionych urządzeń jest godne polecenia ?
Pozdrawiam serdecznie.
Pierwszy syntezator/stacja robocza/klawiatura midi
- Łukasz1985
Re: Pierwszy syntezator/stacja robocza/klawiatura midi
...
Witam,
w styczniu planuje zakup swojego pierwszego syntezatora/stacji roboczej/klawiatury midi.
Budżet jaki planuję przeznaczyć na sprzęt to 2000-3000zł (w przypadku czegoś naprawdę dobrego jestem w stanie dopłacić około 200zł).
Chciałbym aby była to klawiatura minimum 61 klawiszowa, gdyż w dużej mierze zależy mi na używaniu pianina.
Poza tym urządzenie ma mi służyć do tworzenia muzyki, wypełnianiu „pustek” w utworach i tworzeniu tła pod nie. Moje inspiracje to Bon Iver, Volcano Choir, The Paper Kites etc.
Bardzo dużo naczytałem się, że syntezator za 2000/3000zł to niestety nie syntezator. To samo tyczy się oczywiście stacji roboczych. Czy faktycznie tak jest ?
Póki co rozważam:
Novation 61 SL MKII
AKAI MPK 88
Yamaha MX61
Casio XW-P1
Czy któreś z wymienionych urządzeń jest godne polecenia ?
Pozdrawiam serdecznie....
Czesc! 1. Moze sprecyzuj najpierw czy chcesz klawiatore pol wazona czy wazona? (bo te instrumenty ktore wymieniles roznia sie klawiatorami i nie sa to tylko syntezatory tylko klawiatory midi, rowniez)
2. Chcesz klawiator midi czy syntezator?
3. Masz zamiar tworzyc przy uzyciu komputera w DAW? Czy za pomoca samego instrumentu (workstation)?
Pozdrawiam, Lukasz.
[addsig]
Re: Pierwszy syntezator/stacja robocza/klawiatura midi
Sugeruję starszy model Yamahy, np. CS2x, CS1x.
Zaoszczędzisz na inne zabawki, a brzmieniowo nie ustępują tym, co podałeś.