Brzmienie mixu na głośnikach laptopa

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wojtek1980
Brzmienie mixu na głośnikach laptopa

Post autor: Wojtek1980 » wtorek 29 paź 2013, 20:57

Moje pytanie może wydać się niektórym z Was dosyć śmieszne:) Od pewnego czasu borykam się z takim problemem. Gdy odtwarzam swoje mixy na głośnikach laptopa zawsze coś tam się w nich wzbudza i rezonuje. Gdy odtawarzam komercyjne nagrania nie ma takich problemów, wszystko brzmi że tak powiem gładko. Nie mogę sobie z tym poradzić zwykłym korektorem. Może mi ktoś doradzić co z tym fantem zrobić? Jakie pasmo powoduje takie problemy?

Oczywiście umiem zadbać o to żeby nagranie nie było przesterowane, stosuję limiter, filtry HP itd. Na monitorach nie słyszę problemu, może skutecznie przede mną to maskują. Ale zwykle mam opisany powyżej dyskomfort na laptopowych głośnikach. Dodam, że moje miksy bazują głównie na blisko ujętym wokalu żeńskim i fortepianie. Wiem , że popełniam jakiś realizatorski błąd, może chodzi o niskie częstotliwości, a może to jakaś kłopotliwa częstotliwość niskiego środka?

Problem nie jest taki trywialny , bo wiele osób w ten sposób słucha muzyki, więc chciałbym żeby i na małych głośnikach brzmiało to dobrze

Pozdrawiam i dzięki za każdą radę

Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
acoto

Re: Brzmienie mixu na głośnikach laptopa

Post autor: acoto » środa 30 paź 2013, 10:52

co Ci można radzić
kręć miks do skutku aż będzie dobrze.Używaj analizatorów. Często porównuj z odsłuchem konsumenckim ( laptop ? ).

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 30 paź 2013, 11:29

Złudzenie. Ktoś obeznany usłyszy problem na odsłuchach. Chociażby na podstawie brzmienia lub tego jak się zachowuje na różnych głośnikach. W mojej ocenie problem u ciebie będzie występował na poziomie konkretnych nut, co za tym idzie częstotliwości. Kompresja może pomóc, ale być może będzie trzeba ręcznie podcinać konkretne pasma.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » środa 30 paź 2013, 16:47

...Złudzenie. Ktoś obeznany usłyszy problem na odsłuchach. Chociażby na podstawie brzmienia lub tego jak się zachowuje na różnych głośnikach. W mojej ocenie problem u ciebie będzie występował na poziomie konkretnych nut, co za tym idzie częstotliwości. Kompresja może pomóc, ale być może będzie trzeba ręcznie podcinać konkretne pasma. ... 

Dzięki za odpowiedź. Sami możecie ocenić czy coś jest nie tak z tym brzmeniem pianina z którego korzystam. Weźmy dla przykładu kilkanaście pierwszych sekund trzeciej próbki w audio demos Modern Upright http://www.xlnaudio.com/productline/2

Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
raflezjak
Kontakt:

Post autor: raflezjak » środa 30 paź 2013, 16:58

W pierwszym numerze słychać mnóstwo CLIPów (Another Day by Marching Band). ten który proponujesz do przesłuchania moim zdaniem jest równie nagrany za głośno. Czyli błędy przy masteringu i finalnym zgrywaniu mixu. Ale najlepiej niech się wypowie ktoś, kto w tym temacie siedzi po uszy.

pozdro.
BCR-2000, PCR-500, UMA25s, Roland D-10, Yamaha RM1X, Yamaha SU 700, Yamaha A3000, Roland MC-303, Kaossilator, Exar SM07, Crumar Multiman-S(w rozsypce), Behringer MS40, Renoise.

ODPOWIEDZ