Sposoby nagłaśniania dużego zespołu - chór, instrumenty, soliści

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kontradam
Sposoby nagłaśniania dużego zespołu - chór, instrumenty, soliści

Post autor: kontradam » poniedziałek 16 wrz 2013, 15:21

Witam serdecznie ,jako że jest to mój pierwszy post a szukałem co nie co w tym temacie na forum - nie znalazłem, wszystkich satysfakcjonującyh informacji a więc.. 

Zespół liczy 40 osób, w skład wchodzi chór, instrumenty (8-10!), głosy solowe (5). I stoimy przed wyborem nagłośnienia niewielkiego ,ale skutecznego. Czy w ogóle jest opcja, żeby podłączyć to wszystko do konsoli z 16 wejściami ? Czy może ktoś ma schemat lub patent/pomysły na podłączanie dużych zespołów bez profesjonalnego sprzętu (mikser, kolumny, mikrofony, odsłuchy).

Głównie chodzi mi o mikser czy lepiej jest kupić jeden duży na 32 kanały czy np. kupić na 12 kanałów a np. do mikrofonów perkusyjnych czy chóru i instrumentów kupować oddzielne(mniejsze) i podłączać to wszystko do głównego miksera taki jest mój pomysł - laika. Warto dodać że to nagłośnienie zespołowe na mniejsze wydarzenia i grania. No i też to nie jest tak że zawsze wszyscy są, ale zazwyczaj 20 osób jest. 

Mam nadzieje ,że post jest zrozumiały i nie urazi nikogo. 

Pozdrawiam! 

kontradam

Re: Sposoby nagłaśniania dużego zespołu - chór, instrumenty, soliści

Post autor: kontradam » środa 18 wrz 2013, 20:55

Ok może prościej, czy robi się tak, żeby podłączać mniejsze miksery do większego ? czy to ma sens ? a jeśli tak to jak i przez jakie wyjście.

Może od razu następne pytanie czy są miksery z wyjściem ADAT ? i czy stosuje się ten typ połączeń przy nagłośnieniu ? Czytając forum spotkałem się z użyciem ADAT tylko do nagrywania. 

kamil.moskal

Post autor: kamil.moskal » środa 18 wrz 2013, 22:05

...Ok może prościej, czy robi się tak, żeby podłączać mniejsze miksery do większego ? czy to ma sens ? a jeśli tak to jak i przez jakie wyjście.
Może od razu następne pytanie czy są miksery z wyjściem ADAT ? i czy stosuje się ten typ połączeń przy nagłośnieniu ? Czytając forum spotkałem się z użyciem ADAT tylko do nagrywania. ...

Pewnie że adaty się stosuje:) , nawet 2. Wtedy zamiast 16 kanałów masz 32;]

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » czwartek 19 wrz 2013, 08:40

mniejsze do większego ? od bidy można. Tylko po co ?

Lepiej zakupić mikser z odpowiednią liczbą grup a przy tak dużej ilości wykonawców, także z odpowiednią ilością aux'ów . Bądż stosować dodatkowy mikser monitorowy.

kontradam

Post autor: kontradam » czwartek 19 wrz 2013, 11:21

...
mniejsze do większego ? od bidy można. Tylko po co ?

Lepiej zakupić mikser z odpowiednią liczbą grup a przy tak dużej ilości wykonawców, także z odpowiednią ilością aux'ów . Bądż stosować dodatkowy mikser monitorowy.
...

No właśnie - od biedy. :) A poza tym, duże miksery też dużo zajmują i są mniej mobilne. 

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » czwartek 19 wrz 2013, 12:37

to zainteresuj się stołami cyfrowymi. Napewno znajdziesz odpowiedni dla swoich potrzeb. Przy okazji będzie bardziej mobilny.

kontradam

Post autor: kontradam » czwartek 19 wrz 2013, 19:28

...
to zainteresuj się stołami cyfrowymi. Napewno znajdziesz odpowiedni dla swoich potrzeb. Przy okazji będzie bardziej mobilny.
...

Masz jakiś konkretny modle na myśli ?

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 20 wrz 2013, 08:15

nie ma żadnego modelu na myśli bo:

- tylko ty wiesz jakie są twoje potrzeby ( a jeśli nie wiesz to się dobrze zastanów)

- każdy ma inne przyzwyczajenia i ergonomia oznacza co innego dla każdego :)

po twoich postach wnioskuję ,że masz mgliste pojęcie o temacie który poruszasz, jeśli twoje umiejętnośći są podobne to czarno widzę ogarnięcie i produkcję tak dużego składu. Ale... mogę się mylić.

Obejżyj sobie ofertę soundcrafta, Presonusa, behringera. Może któryś będzie wystarczający i najbardziej intuicyjny dla ciebie.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 20 wrz 2013, 09:01

alez oczywiscie ze 16scie wystarczy

na chor dwa pojemniki, na glosy solowe 2 do 3 sm58, przeciez moga sie dzielic perkusja 4 mic  w tym standard stopa werbel i pojemniki na gore

lepiej dobrej klasy 16 kanalow niz nie brzmiące 32 - tego jestem pewny

bardzo wazna jest klasa i dobor mikrofonow na poszczegolne sekcje

kontradam

Post autor: kontradam » piątek 20 wrz 2013, 12:44

...
...

Ok, dzięki wielkie za informacje. Dostałem jakiś konkret!

Oczywiście ,że mam "mgliste pojęcie" dlatego tu jestem :)  

ODPOWIEDZ