Mix i mastering

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
laik666
Mix i mastering

Post autor: laik666 » środa 06 mar 2013, 22:55

Witam.

Wiem,że to forum jest już elitarne i można tu spotkać masę zawodowców oraz,że tematy typu"jaki master do wokalu" i głupsze tu już były. Ale potrzebuje pomocy. Chce sie nauczyć w ekspresowym tempie mixu i masteringu głównie sekcje rapowe. Np podeśle dla ochotnika z forum jakąś próbke sciezek ,żeby je zmixował i nagrał filmik jak to robi. Konkretnie działam na adobe audition więc zależy mi aby ktoś mi to pokazał na tym daw'ie. Wiem,że nikt nie chce udostępniać swoich metod także,to nie będzie robota za truskawki i jagody. Myślę,że jakos dogadamy się. Zależy mi na podstawach,żeby to brzmiało dobrze wyraźnie i klarownie. NIe mam specjalistycznego sprzętu,karte emu 0404 usb i komputer. Byłby jakiś chętny ?

pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Re: Mix i mastering

Post autor: Marc.The.Drummer » środa 06 mar 2013, 23:00

Jezeli myslisz ze nauczysz sie miksu i masteringu w ekspresowym tempie to jestes w bledzie. To lata praktyki i nigdy nie bedziesz w tym mistrzem bo caly czas czegos nowego sie nauczysz. 

Zajrzyj sobie na www.zakamarkiaudio.pl i przejrzyj archiwalne numery EiS ktore znajdziesz na tej stronei do poczytania za free.

I nie przesadzałbym z twierdzeniem ze to forum jest "elitarne" bo tak jak na kazdym forum i tu znajduja sie leszcze ktore twierdza ze o wszystkim wiedza a nie znaja nawet podstaw dzialania np. kompressora.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » środa 06 mar 2013, 23:03

Poza tym jest masa tutoriali na youtube.com oraz ksiazek na ten temat [i to nawet po Polsku !] wiec zadaj sobie troszke trudu i samemu zadzialaj. Co do twojego DAW'a to o instrukcji obslugi cos keidys slyszal? Bo podobno jest tam wszystko napisane jak dziala dany program.

laik666

Post autor: laik666 » środa 06 mar 2013, 23:04

Dzieki za odp. Wiem ze to lata nauki ale ja nie chce byc profesjonalistą,tylko sam sobie obrabiac kawałki bo jestem raperem . Nie chce w sumie nawet rozumiec po co to a po co to poniewaz chce aby ktos wykonal to dla mnie i pokazal jak a ja potem bede to powtarzal tylko. BO przeciez bede tego uzywal tylko na moim wokalu wiec jak ktos dobrze mi to pokaze to nie bede musial rozumiec. Cos na zasadzie kopiuj wklej .

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » środa 06 mar 2013, 23:09

Na zakamarkach masz tutoriale co i jak sie robi. obejrzyj sobie je. Zapomnij o tym ze miks bedzie dzialal na zasadzie kopiuj wklej bo gdyby tak bylo musialbys nagrywac caly czas takie same kawalki, zlozone z takich samych instrumentow.

laik666

Post autor: laik666 » środa 06 mar 2013, 23:14

Rozumiem pana jednak nadal upieram sie przy swoim. Moze pan jest chetny? Wykonac dla mnie taki 20 minutowy film jak obrabia Pan mój wokal? Podstawowy mix i master mi wystarczą mysle,ze jakosc bedzie przywoita dla zwyklego sluchacza

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 07 mar 2013, 08:44

zejdź na ziemię

w necie jest MASA filmów łącznie z tutorialami od firm produkujących oprogramowanie

wystarczy chcieć

ale z takim podejściem to daj sobie spokój

Leff

Post autor: Leff » czwartek 07 mar 2013, 09:36

...
Dzieki za odp. Wiem ze to lata nauki ale ja nie chce byc profesjonalistą,tylko sam sobie obrabiac kawałki bo jestem raperem . Nie chce w sumie nawet rozumiec po co to a po co to poniewaz chce aby ktos wykonal to dla mnie i pokazal jak a ja potem bede to powtarzal tylko. BO przeciez bede tego uzywal tylko na moim wokalu wiec jak ktos dobrze mi to pokaze to nie bede musial rozumiec. Cos na zasadzie kopiuj wklej ....

To nie działa w ten sposób ;)

To trochę tak, jakbyś powiedział instruktorowi karate, że chcesz się błyskawicznie nauczyć walczyć i żeby Ci w tym celu nagrał filmik z uniwersalną sekwencję ciosów, bloków i uników dzięki której wygrasz każdą walkę z każdym przeciwnikiem.

Tak się nie da :))

To, że sam siebie chcesz obrabiać nie ma znaczenia, ustawienia właściwe dla jednego utworu nie muszą się sprawdzic w innym. Posłuchaj kolegow którzy Ci odpowiedzieli wyżej, dobrze Ci radzą.

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » czwartek 07 mar 2013, 11:06

...
Dzieki za odp. Wiem ze to lata nauki ale ja nie chce byc profesjonalistą,tylko sam sobie obrabiac kawałki bo jestem raperem . Nie chce w sumie nawet rozumiec po co to a po co to poniewaz chce aby ktos wykonal to dla mnie i pokazal jak a ja potem bede to powtarzal tylko. BO przeciez bede tego uzywal tylko na moim wokalu wiec jak ktos dobrze mi to pokaze to nie bede musial rozumiec. Cos na zasadzie kopiuj wklej ....

Alfabet ma niewiele liter, a ile lat trzeba się uczyć ...
Estrada i Studio jest kopalnią wiedzy nie tylko na temat którm jesteś zainteresowany.
Warto więc poszperać w zasobach archiwum (na dole strony).
I na koniec używaj wyszukiwarki !!! -delikatnie mówiąc.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 07 mar 2013, 13:16

Wykonac dla mnie taki 20 minutowy film jak obrabia Pan mój wokal?

tylko po co? takich filmikow masz mase w sieci i mozesz to samemu zrobic ;)

ODPOWIEDZ